Jaki interfejs do OBD1 ????

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
piotrek1313
Użytkownik
Użytkownik

Jaki interfejs do OBD1 ????

Post autor: piotrek1313 » czw mar 23, 2006 01:35

Witam!
Mam pytanie w sprawie interfejsow do diagnozowania atuka poprzez OBD1.
Przegladalem alledrogo :D i tam maja interfejsy po kilkadziesiat zl i chyba kupie ktorens z nich. Komentrzy negatywnych na karcie uzytkownika za bardzo nie widac, wiec moze to cos warte jest? :)
Powiedzcie mi jaka jest roznica miedy interf K-line i K+L-line??? Bo poza roznymi napisami na obudowie K-line/K+L-line nie widac zeby jeszcze czyms sie roznily :bigok:
K+L http://www.allegro.pl/item91320556_inte ... ocja_.html
K http://www.allegro.pl/show_item.php?ite ... %3C%2Fi%3E
No i co tak naprawde moge zdzialc za pomoca takiego interfejsu? Czy to faktycznie dziala tak jak VAG, gdzie za sam wjazd i podpiecie pod niego trzeba zaplacic kilkadziesiatt zl??
Pozdraiwam :pub:

PS: a moze polecacie cos innego?? :)

[ Dodano: Czw Mar 23, 2006 00:42 ]
A tak w ogole to pytalem sie tego sprzedajacego o ten interfejs spod pierwszego linka. Czy nie ma problemow, konfliktow sprzetowych, czy na pewno podejdzie itp (tak dla zasady) i dostalem taka odpowiedz "w grupie vw diagnoza jest od 1992r" :grin: Nie wiem jak to interpretowac (mam paska '90)? Ze niby przez te moje wtyczki nic nie zdzialam?? :chytry: Chyba kolesiowi sie cos pomieszalo, albo ma "nienjaswiezsze" dane :grin: A moze te wtyczki sa tylko dla picu?? :jezor: Nieeeee - przeciez autko bylo juz podpinanae :smoke:

Awatar użytkownika
djtom
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: djtom » czw mar 23, 2006 09:22

http://obd2.pl/obd2/

nie sugeruj sie nazwą strony.

Nocne Mary Squad :partyman:
djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję. :prayer:

Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.

Awatar użytkownika
piotrek1313
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: piotrek1313 » czw mar 23, 2006 11:43

djtom, sugerujesz, ze mam od nich kupic, czy tam mam sobie tylko poczytac?? :)
Bo oni maja tylko jeden zestawik do OBD1 za 100,-
Ktos moze jest mi w stanie podac roznice miedzy K a K+L i miedzy ukladami na max232 a takimi na transoptorach???
Chyba sie skusze na ten z allegro, tylko jeszcze nie wiem ktoren bedzie odpowiedni...
Pozdr :)

Awatar użytkownika
djtom
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: djtom » czw mar 23, 2006 16:25

nie znam szczegółow, ale wiele osób poleca ta strone, weic jakbym chciał kupic to zacząłbym od kontaktu telefonicznego z ta firmą.

Nocne Mary Squad :partyman:
djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję. :prayer:

Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.

Awatar użytkownika
PitrekT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: PitrekT » czw mar 23, 2006 19:16

Niektóre starsze auta (czytaj sterowniki) potrzebują do komunikacji dwóch lini K i L.Wtedy przydatny jest interfejs na opto.Natomiast nowsze mają tylko linię komunikacyjną K.Z interfejsem na optoelementach nie działają programy dosowe.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
metju
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: metju » czw mar 23, 2006 19:31

djtom pisze:http://obd2.pl/obd2/

nie sugeruj sie nazwą strony.
Poprzeglądaj stronę którą podał ci djtom, napewno dowiesz się wszystkiego konkretnie i fachowo. Szczególnie polecam forum.

ex BvLin3K
Obrazek

Awatar użytkownika
Mrozio
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Mrozio » czw mar 23, 2006 20:13

Na http://obd2.pl/obd2/ jest wiele osob bardzo nieprzyjemnych.Czesto wysmiewaja sie z pytan zadawanych na ich forum lub mowia ze odbiera im sie chleb. Tam nie jest tak jak na forum vwgolfa gdzie wszyscy sobie mowia co i jak z pelna kultura...
Bardzo mi sie odb2.pl nie podoba.Tak po za tym to na http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=41853 wrzucilem obrazek z odb2. Ponoc obd i odb2 sa takie same pod wzgledem budowy.Dla VW potrzebne sa linie K i L.Jesli sie myle niech ktos mnie poprawi.Ostatnio cos nie mam za czesto racji.
Pozdrawiam

TKD WTF

Awatar użytkownika
piotrek1313
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: piotrek1313 » czw mar 23, 2006 20:48

PitrekT pisze:Niektóre starsze auta (czytaj sterowniki) potrzebują do komunikacji dwóch lini K i L.Wtedy przydatny jest interfejs na opto.Natomiast nowsze mają tylko linię komunikacyjną K.Z interfejsem na optoelementach nie działają programy dosowe.

Pozdrawiam
No i o to mi wlasnie chodzilo :) Punkcik dla ciebie :pub:

Awatar użytkownika
BeBe_1
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: BeBe_1 » czw mar 23, 2006 20:54

Witam.
Piotrek1313, fora dyskusyjne takie jak forum.obd2 wymagają od użytkownika sporej wiedzy z tematu diagnostyki samochodowej (jest o tym zapis w regulaminie).Żeby brać udział w dyskusji a tym bardziej udzielać rad jest ona niezbędna, bo skutki złej prady lub niezrozumienie skutkujące złym wykonaniem jej są naprawdę przykre.Ale czytanie tego forum jest naprawdę kopalnią wiedzy na tematy dignostyki samochodowej i od tego można zacząć. Interfejs jest to jedna sprawa a oprogramowanie to druga. Trzeba je na początek poznać i zrozumieć co jest zaszyte w sterowniku(ach).A jeżeli posiadasz trochę wiedzy o elektronice i zdolności manualnych to interfejs zrobisz sobie sam :-) .Na początku zacznij od prostych rzeczy.

Awatar użytkownika
piotrek1313
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: piotrek1313 » czw mar 23, 2006 23:41

BeBe_1 pisze:Witam.
Piotrek1313, fora dyskusyjne takie jak forum.obd2 wymagają od użytkownika sporej wiedzy z tematu diagnostyki samochodowej (jest o tym zapis w regulaminie).Żeby brać udział w dyskusji a tym bardziej udzielać rad jest ona niezbędna, bo skutki złej prady lub niezrozumienie skutkujące złym wykonaniem jej są naprawdę przykre.Ale czytanie tego forum jest naprawdę kopalnią wiedzy na tematy dignostyki samochodowej i od tego można zacząć. Interfejs jest to jedna sprawa a oprogramowanie to druga. Trzeba je na początek poznać i zrozumieć co jest zaszyte w sterowniku(ach).A jeżeli posiadasz trochę wiedzy o elektronice i zdolności manualnych to interfejs zrobisz sobie sam :-) .Na początku zacznij od prostych rzeczy.
Ja nie potrzebuje wiele, na razie najbardziej zalezy mi na samej diganozie - porownac ew kod bledu z tabela i jechac do sklepu po uszkodzona czesc :)
Interfejs pewnie i bym umial zrobic sam bo lutownica mi nie obca, ale nie chce mi sie jezdzic za czesciami (bo kupienie wszystkiego za jednym zamachem czasami graniczy z cudem), poza tym koszt wszytkich czesci w porownaniu do zestawu za 45,-... Za duzo bym nie zaoszczedzil. Przynajmniej ladna obudowe bede mial :jezor:
No nic, pozdrawiam i dzikuje wszystkim za zainteresowanie tematem :pub:

Awatar użytkownika
metju
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: metju » czw mar 23, 2006 23:57

Możesz wszystko na raz kupić, tam nic szczególnego nie ma w układzie na opto. W przypadku niemożliwości dostania transoptorów PS2501 można zastosować układy PC817. W dobrym sklepie elektronicznym powinni wszystko mieć. Do max232 również. Powodzenia!

ex BvLin3K
Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”