BORA 1.9 TDI Jaki czujnik temperatury?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

michalsz
Nowicjusz
Nowicjusz

BORA 1.9 TDI Jaki czujnik temperatury?

Post autor: michalsz » pn lut 15, 2010 17:35

Witam wszystkich forumowiczów i posiadaczy VW.

Jestem od niedawna posiadaczem Bory 1.9 TDI silnik ASV 110KM, 2001 r.

Mam problem z czujnikiem temp., który raz wskazuje dobrze i dochodzi po pewnym czasie do 90 st., raz wcale tego nie osiąga a czasem spada z 90 do 0 i później znów rośnie. Mechanik 2 razy sprowadzał czujnik, który potem okazywał się nieodpowiedni. Boję się, że złe wskazania czujnika mogą mieć wpływ na inne parametry pracy silnika.

Czy ktoś wie jaki powinienem kupić czujnik na wymianę? Jakie ma mieć oznaczenie?

Z góry dziękuję za wskazówki.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pn lut 15, 2010 17:43

michalsz pisze:jaki powinienem kupić czujnik na wymianę?
jeżeli jest zielony to taki 059 919 501 A
Przemo440 pisze:jedz do serwisu VW i kup oryginalny
najlepiej...zamienniki czujników przeważnie nie sprawdzają się, sam chciałem zaoszczędzić i dopiero za trzecim czujnikiem pojechałem do ASO, dwa poprzednie zamienniki źle wskazywały;/

michalsz
Nowicjusz
Nowicjusz

Czujnik temperatury

Post autor: michalsz » śr lut 24, 2010 14:47

Dzięki za odpowiedź.

Zakupiłem czujnik zielony 059 919 501 A za 78 zł. Pojechałem do mechanika na wymianę i okazało się po wyciągnięciu, że jest tam czarny 078 919 501 C. Mechanik sprawdził, że te czujniki stosuje się zamiennie a wręcz obecnie są już na rynku tylko te zielone.

Tak więc wymieniłem go za całe 30 zł.

Trochę pojeździłem i zauważyłem, że wskazania są już stabilne, tzn. wskaźnik idzie w górę i po pewnym czasie utrzymuje się na stałym poziomie. Zastanawia mnie tylko to, że zatrzymuje się na jednej kresce poniżej 90 st.

Wydaje mi się, że jest to już lepsze niż za każdym razem inne wskazania.

Czy uważacie, że powinienem dalej drążyć temat i szukać takiego czujnika co ustawi wskazówkę idealnie w pionie? Raczej nie uśmiecha mi się ponoszenie kolejnych kosztów:(

Proszę o Waszą opinię jako doświadczonych użytkowników VW Tdi.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » śr lut 24, 2010 14:55

michalsz pisze:Zastanawia mnie tylko to, że zatrzymuje się na jednej kresce poniżej 90 st.
Byś musiał na kompie sprawdzić jaka jest temperatura. Ja dopiero za trzecim razem trafiłem dobrze wskazujący czujnik.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”