prawie nowy silnik :) zapala i odrazu gaśnie

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
superkasztan
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

prawie nowy silnik :) zapala i odrazu gaśnie

Post autor: superkasztan » pn lut 22, 2010 12:34

Witam

W weekend przekładałem silnik w moim szczurze, z mk2 1.6 d > mk2 1.6 td

Kupiłem ok 1,5 roku temu silnik z audi 1,6 td o oznaczeniu CY ( wzdłużnie montowany )

Leżał u mnie w garażu ok 1,5 roku, u kolesia od którego kupiłem też pewnie leżał z rok.

Silnik wyglądał czysto, wymieniłem w nim wszystkie simeringi, uszczelki, nowy rozrząd,
oczywiście kolektory, miska oleju, podstawa filtra oleju, całe sprzęgło założone z silnika poprzecznego z golfa.
Nie ruszałem tylko głowicy, oczywiście dekiel do ustawienia rozrządu zdjąłem :)

Niestety swojego czasu musiałem rozebrać pompę paliwa, potrzebowałem "dźwignie gazu"
tzn to na czym robi się gov. mod. Ale włożyłem to teraz z powrotem, nie mniej jednak, pompa jest rozregulowana.

W sobotę włożyłem to wszystko do auta, po kilku kręceniach odpalił, ale tylko na moment i od razu zgasł i tak cały czas, odpala i od razu gaśnie. Nawet nie jestem pewien czy jak zapali to wszystkie gary zagrają, zapala i momentalni gaśnie i tak cały czas.

Rozrząd poskładany na cechach. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale na kole zamachowym z audi, martwy pkt, jest w innym miejscu niż w golfie. ale nie wiem gdzie tam jest okienko do sprawdzania.

Może ktoś ma jakiś pomysł od czego tu zacząć ??

Z góry dziękuje za pomoc :)

Somewhere in Nowhere

vwmkII
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: vwmkII » pn lut 22, 2010 12:59

kolego ja ostatnio robilem gova i po zlozeniu pompy tez nie zapalal przez dluzszy czas, musial sie odpowietrzyc no i pozniej zapalal dopiero jak mu wyciagnalem przyspieszacz i wciskalem gaz do dechy potem gasl jak ujolem gazu. Jesli ruszales srube od dawki i nie zaznaczyles jej polozenia to wkrec ja nawet ze 2 obroty i probuj zapalac z gazem jak juz chwyci to bedziesz regulowal dalej, druga sprawa to sprawdz ustawienie dzwigni gazu czy nie jest zebyt cofnieta. Zdejmij caly mechanizm na ktory zaklada sie linke i przekrec trzpien wychodzacy z pompy w lewo tak az poczujesz opor pod palcami (nie krec kombinerkami :chytry: ) i wtedy zaloz dzwignie gazu. Jesli masz dobrze ustawiony kąt i cala reszte musi zagadac :bigok:

Awatar użytkownika
superkasztan
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

problemos

Post autor: superkasztan » pn lut 22, 2010 13:13

NO właśnie wszystko w pompie rozregulowane,

śrubę od dawki wkręciłem do kontry czyli tak jak była ( a przy najmniej blisko tego położenia)

Problem jest z tą dźwignią gazu, oś na którą się to zakłada chodzi lekko, i w tedy próbowaliśmy w każdym położeniu i cały czas efekt był ten sam, zapalał i od razu gasł.

Długo go kręciłem, powinien się odpowietrzyć, ale sprawdzę go dziś na przezroczystych przewodach czy powietrze tam nie idzie.

Somewhere in Nowhere

vwmkII
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: vwmkII » pn lut 22, 2010 13:17

kolego , zdejmij dzwignie gazu i ustaw tak jak napisalem wyzej, przekrec palcami na maksa w lewo i wtedy ją poskladaj albo inaczej , naluz na nią ta czesc z wieloklinem i krec tak jakbys dodawal gazu pierwsze powinna isc leciutko a pozniej z oporem , wiec przekrec ten zakres co idzie lekko i zostaw nastepnie zaloz dzwignie i poskrecal wtedy juz bedzie wszystko ok
Ostatnio zmieniony pn lut 22, 2010 13:19 przez vwmkII, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
superkasztan
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: superkasztan » pn lut 22, 2010 13:37

Właśnie nie było oporu
cały czas się lekko obracał ten trzpień, chyba coś źle pompę poskładałem :crazy: ??

Somewhere in Nowhere

vwmkII
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: vwmkII » pn lut 22, 2010 13:38

w takim razie prawdopodobnie nie zaczepiles w pompie tej oski na ktorej robi sie gova :green_fuck: rozbieraj i skladaj jeszcze raz

Awatar użytkownika
superkasztan
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

i wszystko gra

Post autor: superkasztan » wt lut 23, 2010 10:41

Hej

rozebrałem pompę a tam pusto :(
Pompa była dobrze złożona, tylko nie zassała paliwa, w wężu od filtra też nie było paliwa.
Przy okazji zrobiłem gov. moda :D
Wziąłem bańkę podwiesiłem i grawitacyjnie poleciała ropa do pompy, od razu zagadał :)
potem zassałem z filtra i już pali.

A jak zapingala.

Dzięki za zainteresowanie.
Na szczęście problem był banalny, miałem już gorsze wizje :)

Pozdrawiam

Somewhere in Nowhere

vwmkII
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: vwmkII » wt lut 23, 2010 12:05

hehe, mowilem kolego ze musi sie odpowietrzyc :) ja ostatnio 3 razy aku ladowalem zanim mi sie odpowietrzyl :grin: dobrze ze wszystko dziala, milego smigania :bigok:

Awatar użytkownika
mateuszrolza
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: mateuszrolza » śr lut 24, 2010 00:11

Koledzy ja wiem ze moze dla niektorych to oczywiste ale jak chcecie szybko odpowietrzyc to odkrecacie przewody od wtryskiwaczy ( na 17 klucz :grin: ) i pokrecicie pare sekund az poleci boczkiem paliwo. dokrecacie grzejecie swieczki i ogien :okej:

vwmkII
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: vwmkII » śr lut 24, 2010 00:13

no tak , tylko u mnie odkrecic sie nie chcialy :helm:

darecki6
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: darecki6 » śr lut 24, 2010 09:01

polecam gruche do pompowania pompuje w filtr podgrzewacz pompe ijak zaczyna leciec z zdjetego powrotnego przy podgrzewaczu to zakladam i pale

darecki6

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”