kilka pytań (zawieszenie/oświetlenie/lakier)

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Damian3942
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Auto: Passat b5 fl 2003r Kombi
Silnik: AZM

kilka pytań (zawieszenie/oświetlenie/lakier)

Post autor: Damian3942 » wt lut 23, 2010 19:21

Zawieszenie:

temat raczej rozwijany pod wzgledem firm a mi chodzi o to jakie założyć amorki na przód/tył chodzi mi o wysokość tak aby auto było równe i wysokość pasowała do ori (nic nie obniżone itp). orientuje sie ktoś (golf mk 2 90r NZ patrzyłem po forum ale tam mowa o obniżaniu i firmach) chce uniknąć też efektu że tył będzie niżej od przodu....

oświetlenie:

wie ktoś może jakie powinny być żarówki do oświetlenia rejestracji? bo mam zalożoną jedna 12V3w a drugą 12v5w??

Lakier:

planuje malowac golfika jak snieg zniknie (bo coś zrobił się dziurawy) wie ktoś może jaki kod podać aby kupić identyczny kolorek tj czerwień meksykańska... czy wystarczy podać nazwę?

będe wdzięczny za każdą pomoc :) :pub:

passat b5 115KM AZM 2003r

Awatar użytkownika
Haki
_
_
Kontakt:

Re: kilka pytań (zawieszenie/oświetlenie/lakier)

Post autor: Haki » wt lut 23, 2010 19:30

Damian3942 pisze:Zawieszenie:

temat raczej rozwijany pod wzgledem firm a mi chodzi o to jakie założyć amorki na przód/tył chodzi mi o wysokość tak aby auto było równe i wysokość pasowała do ori (nic nie obniżone itp). orientuje sie ktoś (golf mk 2 90r NZ patrzyłem po forum ale tam mowa o obniżaniu i firmach) chce uniknąć też efektu że tył będzie niżej od przodu....

oświetlenie:

wie ktoś może jakie powinny być żarówki do oświetlenia rejestracji? bo mam zalożoną jedna 12V3w a drugą 12v5w??

Lakier:

planuje malowac golfika jak snieg zniknie (bo coś zrobił się dziurawy) wie ktoś może jaki kod podać aby kupić identyczny kolorek tj czerwień meksykańska... czy wystarczy podać nazwę?

będe wdzięczny za każdą pomoc :) :pub:
Ad 1 - Kup SACHSA - BILSTEINA - ewentualnie MONROE ...

Ad 2 - żarówki http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=149285 :bigok:

Ad 3 - lakier http://www.doppel-wobber.de/wbb2/Inform ... Lacke.html :bajer:

Powinno pomóc :pub:

Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google

MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON

Damian3942
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Damian3942 » wt lut 23, 2010 19:35

Haki, mi nie chodziło o firmę :P ale też się przyda tylko wiem że są jakoś obniżane na przód bo pupa zawsze siada.... chodzi mi własnie o to jakie wysokie kupić

ad 2 i ad 3 juz nieaktualny bo dostałem odpowiedz :kufel: pozostała tylko wysokość amorków :)
Ostatnio zmieniony wt lut 23, 2010 19:40 przez Damian3942, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Haki
_
_
Kontakt:

Post autor: Haki » wt lut 23, 2010 19:50

Wiem ,że np KAYABA robi amorki do tzw 1 montażu z fabryki - więc takich szukaj.
Patrzyłem i jest ich cała masa do MK2 ...

Damian3942
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Damian3942 » wt lut 23, 2010 19:52

Haki, czyli raczej nie bedzie takiego efektu ze tył jest niżej od przodu jak założe wg ori? bo z tego co pamietam na dorum było że często ori mialy to do siebie ze tył był niżej od przodu...

Awatar użytkownika
Haki
_
_
Kontakt:

Post autor: Haki » wt lut 23, 2010 19:59

Same amorki to jeszcze nie wszystko - nie pomyślałeś ,albo zapomniałeś o sprężynkach.
Jeśli nigdy nie były wymieniane - to nie dziw się ,że autko siedzi bardziej jak to na plakacie :bigok:

Awatar użytkownika
damian_piaski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: damian_piaski » śr lut 24, 2010 02:12

ostatnio zakupiłem Bilsteiny (dodatkowo kpl.łozysk górnych-poduszek febi oraz osłonu z odbojnikami tez z Niemiec) do mojego nz-ta. nieco ponad 250 za komplet. Kolega wyżej napisał o sprężynach. Ten problem do konca nie jest rozwiązany. Ostatnio nawet pytałem w kilku sklepach o spręzynki na przod do mk2 i wyszlo na to ze do dizla jest jeden a do benzyny jest drugi rodzaj sprezyn bez roznicy czy 1.3 1.6 czy 1.8. Ciekawi mnie tylko czy w fabryce tak montowali bo wg mnie to ori golfy wyjzedzaly z fabryki na springach o róznych twardosciach,tym bardziej w nz powinny byc miekkie . Damian, podjedz do sklepu i zapytaj, moze Ci doradzą w sprawie wyboru. Kumpel od ktorego bede brał sprezyny od 1.3 NZ maja dwe plamki- niebieską i zieloną, obecnie mam u siebie sprezyny z dwiema plamkami rozowymi lub pomaranczowymi, tego nie wiem do konca ale wiem ze samochod stoi jak koza. Odnosnie tyłu to przerabiałem ten temat i zakupiłem nowe spręzyny nie byly drogie, firma raczej tez srednia. Wymontowałem stare i porównałem z nowymi- wieszajac sie na nich. Rezultat byl taki ze po zamontowaniu nowych autko stało tak samo jak na starych.

przepraszam za ten burdel w mojej wypowiedzi :hmm:

ogolne wnioski w sprawie zawieszenia wyciągnąłem następujące: zastosowac renomowanych firm amortyzatory np. bilstein lub kayab, oraz sprężyny obnizające o 35 mm oś tylna i przenią. Mysle ze po tym tuningu autko niewiele straci na praktyczności. Taki zestaw zamontuje do mojego. pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr lut 24, 2010 02:20 przez damian_piaski, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”