tarcze, abs, piasta itp TYŁ
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- -=RAFAL=-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
tarcze, abs, piasta itp TYŁ
sporo szukałem ale nigdzie nie znalazłem konkretnych informacji
nawet w ETCE jest zbyt ogólnie.
szukam fotek ewentualnie informacji na temat tylnych hamulcy w golfie4/borze.
- jak montowany jest ABS z tyłu? wiem że jest czujnik który wkręcany jest w obudowę ale co z wiankiem w środku? jest od przymocowywany do tarczy czy do piasty?
- koło przykręca się śrubami do tarczy? czy tarcza jest przelotowa i przykręca się do piasty?
-czy nawiercał ktoś w tarczach tylnych nowy rozstaw? jak tak to były jakieś problemy? jak tak to jakie?
- jak montowany jest ABS z tyłu? wiem że jest czujnik który wkręcany jest w obudowę ale co z wiankiem w środku? jest od przymocowywany do tarczy czy do piasty?
- koło przykręca się śrubami do tarczy? czy tarcza jest przelotowa i przykręca się do piasty?
-czy nawiercał ktoś w tarczach tylnych nowy rozstaw? jak tak to były jakieś problemy? jak tak to jakie?
Re: tarcze, abs, piasta itp TYŁ
http://www.allegro.pl/item914812491_tar ... _9tdi.html tu masz tarczę - 2 otwory to mocowanie tarczy do piasty + 5 śrub od koła.-=RAFAL=- pisze:sporo szukałem ale nigdzie nie znalazłem konkretnych informacji
Co do przewiercania nowych otworów i nie wiem w jakim celu chcesz to robić - to bedzie mały problem i wątpliwe byś w domowych warunkach - nie posiadając odpowiednich maszyn jak np wiertarka stołowa itp ... mógł to zrobić. Wystarczy przeczytać z jakich stali jest zrobiona tarcza by wiedzieć jak dużym problemem jest wiercenie w niej.,, ale jest to do zrobienia..
Co do ABS-u to kojarzę ,że w dziale FAQ są fotki tego czego szukasz.
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
- -=RAFAL=-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Haki, ja nic sam nie będę wiercił bo nie mam sprzętu, warunków i odpowiedniej wiedzy na ten temat. jeśli już to oddam do warsztatu ale chcę najpierw zebrać informacje zanim udam się do specjalisty żeby wiedzieć czy to wszystko ma sens.
tarcze które mi podesłałeś są NA PRZEDNIĄ OŚ a ja potrzebuję informacji co do tyłu
tarcze które mi podesłałeś są NA PRZEDNIĄ OŚ a ja potrzebuję informacji co do tyłu
http://www.allegro.pl/item898399335_vw_ ... rmann.html masz i tył .. mocowanie podobne z tym ,że 1 śruba jest wkręcana do piasty ...
Dlaczego chcesz oddać to do serwisu ? nie napisałeś co chcesz pomodzić w aucie - standard to rozstaw 5x100mm w MK4/Bora i podobnych .
Dlaczego chcesz oddać to do serwisu ? nie napisałeś co chcesz pomodzić w aucie - standard to rozstaw 5x100mm w MK4/Bora i podobnych .
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Kup sobie adaptery i po kłopocie. Tak w ogóle to po co chcesz wiercić inny rozstaw w tarczy, jak w piaście zostanie zostanie taki sam jak był- śruby mocujące koło wkręcasz w piastę, tarcza ma tylko otwory przelotowe.-=RAFAL=- pisze:-czy nawiercał ktoś w tarczach tylnych nowy rozstaw? jak tak to były jakieś problemy? jak tak to jakie?
Budowa i wymiary tarczy
http://www.allegro.pl/item924511684_tar ... v_tyl.html
- -=RAFAL=-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Haki, przeglądałem FAQ ale tam nie ma nic konkretnego poza wymianą tarcz z przodu a dokładnie temat jest co do poszukiwania śrubki mocującej
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=87534
a więc jeśli te tarcze z linka co podałeś są na tył do golfa4/bory to wynika z tego że są zakładane na piastę i w niej są otwory z gwintem. a jak jest mocowany wianek od absu? do piasty? do tarczy od spodu? czy jak?
chcę nawiercić rozstaw 5x112 żeby zamontować felgi z takim rozstawem
dlatego chcę się dowiedzieć czy jest miejsce na taki rozwiert i czy nowe otwory nie będą w niczym przeszkadzać np wchodzić w wianek od absu. dodatkowo chciał bym zobaczyć jak to wygląda od środka i czy ewentualna piasta jest na tyle dużej średnicy żeby nowe otwory nie były zbyt blisko krawędzi i żeby to nie zagrażało podczas jazdy.
[ Dodano: 21 Lut 2010 13:13 ]
dlatego chcę poznać całą budowę tylnych hamulcy
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=87534
a więc jeśli te tarcze z linka co podałeś są na tył do golfa4/bory to wynika z tego że są zakładane na piastę i w niej są otwory z gwintem. a jak jest mocowany wianek od absu? do piasty? do tarczy od spodu? czy jak?
chcę nawiercić rozstaw 5x112 żeby zamontować felgi z takim rozstawem
dlatego chcę się dowiedzieć czy jest miejsce na taki rozwiert i czy nowe otwory nie będą w niczym przeszkadzać np wchodzić w wianek od absu. dodatkowo chciał bym zobaczyć jak to wygląda od środka i czy ewentualna piasta jest na tyle dużej średnicy żeby nowe otwory nie były zbyt blisko krawędzi i żeby to nie zagrażało podczas jazdy.
[ Dodano: 21 Lut 2010 13:13 ]
dlatego właśnie chcę uzyskać informacji czy jest piasta czy może tarcza jest gruba i w niej są otwory z gwintem a całość jest nabijana z łożyskiem tak jak np w corrado. nie rozbierałem tyłudlatego te moje pytania. adaptery to ostatecznośc bo felga jest dosc szeroka + adapter daje jeszcze więcej a chcę żeby felga nie wystawała poza błotnik.italiano_83 pisze:Tak w ogóle to po co chcesz wiercić inny rozstaw w tarczy, jak w piaście zostanie zostanie taki sam jak był
dlatego chcę poznać całą budowę tylnych hamulcy
- -=RAFAL=-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Haki, a mi się coś wydaje że nie da rady zaadaptować piast tylnych od passata do golfa 4 z kilku powodów po pierwsze i chyba najważniejsze to w golfie masz wciskaną piastę z łożyskiem na czop a w pasacie całość masz przykręcaną do tego masz inaczej rozwiązany ABS. kolejna sprawa to to że tarce od golfa nie podejdą na piasty od passata a tarcze od passata chyba nie wejdą w zaciski od golfa trzeba było by chyba dorabiać jarzmo
no chyba że by przełożyć całość z passata z tarczami, zaciskami itp tylko tak jak na początku pisałem jak przymocować pastę od passata w belce od golfa ?
jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi
no chyba że by przełożyć całość z passata z tarczami, zaciskami itp tylko tak jak na początku pisałem jak przymocować pastę od passata w belce od golfa ?
jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi