Czy w zamachu wieniec ma latać na boki ?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
sebastian1901
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Auto: Octavia I 1.8T RS
Silnik: AUQ
Kontakt:

Czy w zamachu wieniec ma latać na boki ?

Post autor: sebastian1901 » czw lut 18, 2010 21:26

Panowie zakupiłem koło zamachowe jednomasowe z zamiarem swapa do MK4 1.9 TDI 110 AHF od Golfa II G60 dodam, że już 2szt i mam problem bo wieniec lata na nim na boki ok 0,5mm trzymając się tylko na szpilkach i mogę go zdjąć jak na foto. Wiadomo, że przykręcając docisk luz zniknie. Ale moje pytanie jest takie:

Czy nie powinien ten pierścień/wieniec być wciśnięty na koło nieruchomo ?

Podobno zakładając nowy wieniec. Nagrzewa się go i powinien lekko wejść na koło a po tym jak ostygnie powien być nieruchomy.

Napisałem PW.

sebastian1901 napisał/a:
Witam. Kolego dostałem to koło zamachowe i powiem że jestem lekko zdziwiony że ten pierścień tak lata... Z tego co się orientowałem to powinien on ciasno siedzieć i mieć oparcie na rancie koła a dopiero po podgrzaniu powinien zejść. To tak jakbyś założył koło od Golfa II do opla astry. Trzymaja same śruby a na piaście luz tak być nie powinno.

Czy to był komplet czy cos dobierane było bo nie wydaje mi się ?

no to jeszcze troche nauki przed tobą... widać że nie masz o tym pojecia
koło jest orginał razem z wieńcem... i tak stare koła z tym samym numerem miały wieniec na stałe bodajże do 92r a potem wieniec był dokładnay na wypadek właśnie uszkodzenia wieńca można go wymienić a koło zostaje to samo... następnie pytanie czy ty wiesz o co w tym chodzi wogóle...?? przecież koło ma dobrane otwory na śruby którymi dokrecasz docisk do koła no to o co kaman??? bo nie rozumie??
i nic nie trzeba pogrzewać zeby wieniec zszedł takie teorie to lepiej dla siebie zachowaj
chyba że chcesz rozjebać wał jak sie koło odkształci i zrobi sie bicie...

Porszę o szybką odpowiedź.

Dzięki :pub:

Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony czw lut 18, 2010 21:37 przez sebastian1901, łącznie zmieniany 1 raz.

Sebastian

Awatar użytkownika
Jesionvr6
...
...
Kontakt:

Post autor: Jesionvr6 » czw lut 18, 2010 22:01

to jest takie koło że wieniec jest sciągany bez użycia siły. widziałem coś takiego w t4 1,9 td

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”