błąd 17969 i 17971 brak sterowania nastawnika

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

duszek77
Nowicjusz
Nowicjusz

błąd 17969 i 17971 brak sterowania nastawnika

Post autor: duszek77 » pt lut 12, 2010 15:16

Jak w temacie wiem co te błędy oznaczają lecz problem jest nieco dziwny. Auto zapala na zimnym silniku i po chwili wchodzi w obroty i gaśnie, kolejne odpalenia skracają czas pracy do 1 sekundy. Skracający czas pracy zasugerował powiązanie błędu z temperaturą silnika a dokładniej pompy wtryskowej jako że odpalanie silnika z odłączonym czujnikiem temperatury nic nie zmienia a błędy mówią o nastawniku . Zrobiłem małe doświadczenia i odpaliłem silnik po wcześniejszym ogrzaniu pompy paliwa gorącą wodą jako że nie wydaje mi sie że zabrudzony nastawnik wykluczyłem jako przyczynę usterki, o czym powiem dalej. Niestety nic nie zmieniło to silnik odpalił jak zwykle i po 10ciu sekundach zgasł.
Teraz trochę szczegółów podpoiłem oscyloskop pod zacisk 121 na sterowniku po włączeniu zapłonu jest sygnał do nastawnika i zanika po chwili jak powinno z resztą być, ale po odpaleniu silnika sygnału niema jest tylko 12v co by świadczyło że prąd przechodzi przez elektromagnes , a tranzystor w sterowniku przestaje pracować . Na zimnym silniku sygnał pojawia się na chwile kilkakrotnie i znika co tłumaczy wchodzenie na obroty i odcięcie paliwa przez sterownik dla bezpieczeństwa. Podobnie jak zanika sygnał do nastawnika zanika dawka paliwa mg\sów więc wszystko niby jasne , ale gdzie jest przyczyna ? Podejrzewam sterownik niewiem czy słusznie więc zasięgam waszej opinii .

.

Z góry dziękuje za podpowiedzi i przepraszam za długiego posta.

pozdrawiam Marcin.
Ostatnio zmieniony pt lut 12, 2010 16:45 przez duszek77, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
edzio
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: edzio » ndz lut 14, 2010 12:40

A jakie masz wartości w bloku 1 na właczonym zapłonie?

Awatar użytkownika
t0mal
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: t0mal » ndz lut 14, 2010 15:15

A ja zadam pytanie z gatunku głupich: turbosprężarka sprawna?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”