Problem z rozrusznikiem :(
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z rozrusznikiem :(
Witam, dzisiaj rano chciałem odpalić swojego golfiaka a tu dup.... Rozrusznik nie kręci tylko słychać jak tyka, mój golf to mk3 1.9 tdi 97r, zauważyłem że jak włącze światła mijania to przy przekrećeniu kluczyka one gasną, kontrolki w samochodzie nie gasną, słychać tylko specyficzne tykniecie w rozruszniku, akumulator wstawiony jest nowy miesiąc temu, centra futurc 77 ah 760a, pół roku temu wymieniałem kostkę stacyjki na oryginalną oraz szczotki w rozruszniku, nie mam pomysłu czego to może być teraz wina, pomóżcie panowie
jezeli słychac tykanie to według mnie automat do wymiany.styki juz sa wypalone i dlatego ci nie załącza rozrusznika.jezeli masz dobre dojscie do rozrusznika to spróbuj na krótko.od akumulatora plusa daj kabel do automatu do dolnej sruby i jezeli nie jest spalony to sie odezwie.
golfik 1.8 90ps silnik RP.
jezeli nie kręci tylko robi cyk to automat lub jak wolisz elekrtomagnes.jezeli wył przy odpaleniu to i bendiks moze ci juz puszczac.zobacz czy przy starcie kontrolki gasną czy jest normalnie.pisałes ze wymieniałes szczotki a w jaki sposób?cały szczotkotrzymacz kompletny czy tylko szczotki?
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Kolego miałem kiedys takie cykanie i nie kręcił ale było to zaraz po złożeniu rozrusznika, u mnie pomogło na zgaszonym silniku wrzucic bieg i pobujac troche autem przód tył tak żeby poczuc opór, coś się w rozruszniku odwiesiło i od tej pory już jest super. Nie musi u ciebie pomóc ale sprawdzic można, nic nie kosztuje . pozdr
skoro z całym szczototrzymaczem to szczotki raczej sa ok.pozostaje automat a czy na krótko sprawdzałeś?tak jak pisałem automat a jezeli wył przy uruchomieniu to i bendiks tez.wycie to efekt puszczania bendiksu.niektórzy myla bo automat to inaczej elektromagnes który jest na górze rozrusznika a bendiks to czesc która jest na przekładni planetarnej bądź też na wirniku.tobie na początek proponuje na krótko sprawdzenie czy się odezwie rozrusznik.z pominięciem automatu.
[ Dodano: 13 Lut 2010 16:03 ]
jezeli chcesz coś kupic w warszawie to z tego co wiem to w łomiankach jest firma która mam wszystko do rozruszników i alternatorów.tam dosłownie kupisz wszystko co ci potrzebne a nawet porofesjonalnie ci zregenerują.wybór pozostawiam tobie.zawozisz swój stary a odbierasz swój nie do poznania sprawny z gwarancją.
[ Dodano: 13 Lut 2010 16:03 ]
jezeli chcesz coś kupic w warszawie to z tego co wiem to w łomiankach jest firma która mam wszystko do rozruszników i alternatorów.tam dosłownie kupisz wszystko co ci potrzebne a nawet porofesjonalnie ci zregenerują.wybór pozostawiam tobie.zawozisz swój stary a odbierasz swój nie do poznania sprawny z gwarancją.
Ostatnio zmieniony sob lut 13, 2010 17:08 przez heniek37, łącznie zmieniany 1 raz.