buczenie na biegiu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
buczenie na biegiu
Witam szukałem i ciężko mi to idzie z tą wyszukiwarką
mój problem polega na tym, że jadę normalnie, biegi wbijam normalnie, auto dobrze się rozpędza, ale jest dziwne buczenie im wyższy jest bieg na 2 biegu już słychać ciche buczenie, na trójce głośniej i na 4 biegu i piątym wyje mi jak w autobusie na luzie lub jak nacisnę sprzęgło tego nie słychać. drugą rzeczą jest to że czasami jak jadę na wstecznym, zatrzymam się i wbije jedynkę to dalej mi jedzie do tyłu i na odwrót.
Domyślam się, że problem leży w skrzyni biegów, tlyko nie wiem co dokładnie i czy to się opłaca naprawiać?? czy lepiej mi wyjdzie kupić używaną skrzynie.
Jeśli lepiej mi wyjdzie kupić używaną skrzynie to musi ona być tylko z golfa 1,4???
mój problem polega na tym, że jadę normalnie, biegi wbijam normalnie, auto dobrze się rozpędza, ale jest dziwne buczenie im wyższy jest bieg na 2 biegu już słychać ciche buczenie, na trójce głośniej i na 4 biegu i piątym wyje mi jak w autobusie na luzie lub jak nacisnę sprzęgło tego nie słychać. drugą rzeczą jest to że czasami jak jadę na wstecznym, zatrzymam się i wbije jedynkę to dalej mi jedzie do tyłu i na odwrót.
Domyślam się, że problem leży w skrzyni biegów, tlyko nie wiem co dokładnie i czy to się opłaca naprawiać?? czy lepiej mi wyjdzie kupić używaną skrzynie.
Jeśli lepiej mi wyjdzie kupić używaną skrzynie to musi ona być tylko z golfa 1,4???
w skrzyni biegów masz sporo trybików .każdy z nich jest smarowany olejem ze skrzyni . Może twojego juz tam nie ma ? Czasem łożysko oporowe może dac znac ale mysle ze nie było by tak głosno. Łozyska w skrzyni tez mogły odmówic posłuszenstwa. podnies auto dwoma kołami do góry wrzuc piątke bujnij auto wrzuc luz , zgas auto , wycisnij sprzegło i słuchaj rezultatu
Akceptuje swoje pasje i raduje się nimi z całego serca. Kocham to co robie od dziecka i codziennie uczę się czegoś nowego "Mechanika"
poziom oleju w skrzyni jest ok, temacik podobny tylko ze u mnie na loozie nie ma żadnego rzężenia, tylko podczas jazdy mi buczy...
kolego oldi90 powiedz mi czy to co napisałeś:
póki co mogę jeszcze jeździć i nie wiem czy mi to skrzyni nie rozwali skoro to mogą być łożyska... jaki jest przybliżony koszt naprawy?? oczywiście u mechanika bo sam nie dam rady tego zrobić... bo mam skrzynie za 400zł i chce wiedzieć co się bardziej opłaca...
kolego oldi90 powiedz mi czy to co napisałeś:
co się może zrobić? i czy zapalić auto na piątce bez sprzęgła czy jak?? bo trochę nie zrozumiałem...Łożyska w skrzyni tez mogły odmówić posłuszeństwa. podnieś auto dwoma kołami do góry wrzuć piątkę bujnij auto wrzuć luz , zgaś auto , wyciśnij sprzęgło i słuchaj rezultatu
póki co mogę jeszcze jeździć i nie wiem czy mi to skrzyni nie rozwali skoro to mogą być łożyska... jaki jest przybliżony koszt naprawy?? oczywiście u mechanika bo sam nie dam rady tego zrobić... bo mam skrzynie za 400zł i chce wiedzieć co się bardziej opłaca...
jeśli ci pomogę nie zapomnij o kliknięciu w "pomógł" ;)
- ŁukaszMan
- Użytkownik
- Kontakt:
Kolego naprawa skrzyni zawsze bedzie droższa niż wymiana na inną,chociażby dlatego że części do skrzyni są okropnie drogie. Jeśli to tylko łozyska to w sumie opłacałoby sie je wymienić. I mieć dalej sprawdzona już skrzynie ,bo z inna używką nie wiadomo co może się stać.
Co do tego wbijania wstecznego i jedynki to może masz już wywalony ten plastik pod drążkiem zmiany biegów i wskakuje ci albo w wsteczny albo w jedynka.
Co do tego wbijania wstecznego i jedynki to może masz już wywalony ten plastik pod drążkiem zmiany biegów i wskakuje ci albo w wsteczny albo w jedynka.
- ŁukaszMan
- Użytkownik
- Kontakt:
Jeśli biegi wchodzą dobrze, nic nie zgrzyta,nie wyskakują w trakcie jazdy np. przy puszczeniu gazu to z skrzynią w wewnątrz powinno być wszystko ok.
Wciskając pedał sprzęgła rozłączasz skrzynie z silnikiem dlatego przestaje hałasować. Pozostałbym przy łożyskach. Jeśli stan oleju masz dobry. Bo mając niski stan oleju skrzynia będzie wyć szczególnie na 5 biegu. taki charakterystyczny gwizd.
Wciskając pedał sprzęgła rozłączasz skrzynie z silnikiem dlatego przestaje hałasować. Pozostałbym przy łożyskach. Jeśli stan oleju masz dobry. Bo mając niski stan oleju skrzynia będzie wyć szczególnie na 5 biegu. taki charakterystyczny gwizd.
-
- Forum Master
- Kontakt:
Wskazuje to na łożyska przekładni głównej. Możesz jeszcze spróbować z rewitalizantem(znajdziesz w linku). Opis nie oddaje "muzyki" - gdyby oddawał to zapewne coś więcej mógłbym dodać a tak...evil666 pisze:ok kolego to radzisz sprobowac dac do naprawy skrzynie czyli zaryzykowac ze to tylko lozyska i ten plastik czy raczej kupic uzywke i wymienic??
mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...