Pytanie o hamulce mk2
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Pytanie o hamulce mk2
Pisalem juz o tym problemie ale doszly inne czynniki i chcialbym to rostrzygnąć. W moim samochodzie pedał hamulca jest dosyc miekki i hamuje dopiero wtedy jak mocniej go wcisne. Chcialem układ odpowietrzyc ale z tylnych odpowietrznikow caly czas wydostaje sie powietrze. Nie ma zadnych wyciekow płynu, tłoczki w bebnach suche. Podczas odpowietrzania gdy zakreci sie odpowietrznik pedal raz jest twardy a raz wchodzi w podloge. Podczas postuju gdy podpompuje pedal staje sie on coraz twardszy i zostaje w gornej pozycji, zas jak jest zapalony silnik i podpompuje pedal robi sie trardszy ale jak go przytrzymam opada do pewnego momentu. Jesli z ukladu caly czas wydostaje sie powietrze a nie ma zadnych przeciekow to chyba pompka poszla? a moze serwo? a moze jest zapowietrzona sama pompka? Jak ja sie odpowietrza? prosze o podpowiedz.
To wygląda jabyś miał cały czas zapowietrzone hamulce, lub jakby pompa hamulcowa nie wracala ciśnienia.... Napisz czy jak pedał jest twardy to auto hamuje normalnie? - jeśli tak to układ zapowietrzony i trzeba odpowietrzyć
No to odpowietrzaj do skutku - ma lecieć płyn. Może technike masz zła odpowietrzaniaopcyy pisze:Chcialem układ odpowietrzyc ale z tylnych odpowietrznikow caly czas wydostaje sie powietrze
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
Pompe odpowietrzysz popuszczając przewody w niej. Pompujesz pedałem, a póxniej popusza ktoś przewód żeby powietrze wyszło. Najlepiej jest postawić auto na klockach i poodkręcać wszystkie odpowietrzniki żeby cały płyn zleciał. Jak zleci to zakręcasz odpowietrzniki i lejesz płyn. Odkręcasz odpowietrznik tylnego lewego koła i czekasz aż pojawi się płyn, potem zakręcasz i odkręcasz następny tył. Potem to samo z prawym przodem i na końcu lewy przód. Potem zaczynasz odpowietrzanie przez pompowanie. Jak po takim zabiegu dalej będzie to samo to masz pompe do wymiany lub regeneracji.