[quote="K@mil_mk3"]Witam
Mam takie pytanie ktore mnie dreczy, mam w golfiku gaz ;d Kiedys przy zmianie filtra powietrza zauwazylem ze w puszce powietrza jest klapka ktora otwiera/zamyka dolot powietrza
[url=http://img651.imageshack.us/img651/6724/beztytuusg.jpg]Obrazek[/URL]
Mam pytanie u mnie za wlasnie zaslepka jest prawie w pozycji zamknietej. Klapka jest zamontowana na opaske tak aby sie nie otwierala
Z tego co wiem to slyszalem ze gazownicy tak wlasnie robia... Moze ktos mi powiedziec czemu tak jest zrobione ? Czy jak odbezpiecze ta klape to czy bedize lepiej czy moze ma tak zostac ? Jak ta klapka dziala ?
Jak koledzy piszą - jest to zmiana strumienia powietrza zimne/ciepłe.
Gazownicy w wielu przypadkach idą na "łatwiznę" i dławią przepływ powietrza aby wymusić wyższe podciśnienie przez co silnik dostaje więcej gazu.
Czytając cały wątek:
Klapki na "strzały" montuje się tylko w przypadkach gdy wtrysk gazu następuje ZA przepustnicą(celem jest uchronienie kolektora ssącego przed rozerwaniem).Jest to przestrzeń zamknięta - z jednej strony przepustnica a z drugiej zawory.
Jeżeli gaz jest podawany PRZED przepustnicą - takie rozwiązanie nie ma żadnego uzasadnienia gdyż w razie strzału, jest otwarta droga w stronę filtra powietrza.
Jeżeli jest podawane tylko zimne to silnik ma lepsze napełnienie mieszanką i będzie odrobinę żwawszy.
Twój przypadek - możesz zaeksperymentować(nic Cię to nie kosztuje) - zostawić swobodną i stwierdzić jak się zachowuje.
Całkiem możliwe że wynika to z tego co napisałem na początku...
PS. Poczytaj też "na niebieskim" - dałem wstawki - coś źle wyszło"cytowanie".
mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...