pasek klinowy wielorowkowy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.Miałem ten sam problem.Silnik ALH, "cykanie" na zimnym,po rozgrzaniu do 90 stopni przechodziło jak ręką odjął.Robił mi to mechanik,najpierw wymieniliśmy pasek wielorowkowy, nie pomogło.Zdiagnozował że cykanie może dochodzić z rozrządu..Sprawdził rozrząd,kwalifikował się do wymiany,wymienił a razem z wymianą zdjął rolkę od paska wielorowkowego,jeśli dobrze pamiętam,przesmarował łożysko w środku<mogłem coś popieprzyć bo się nie znam,a jedynie powtarzam co mi mówił> i cykania już nie ma nie potrafił jednoznacznie stwierdzić czy był to rozrząd czy rolka,ale najważniejsze że już mam spokój.PZDR
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
To o czym piszecie to macie na mysli sprzeglo jednokierunkowe alternatora i nie wymienisz go sam poniewaz trzeba miec specjalny klucz do odkrecenia nie pamietam jednak czy to sprzeglo jest w twoim modelu auta ale jesli by bylo i bylo by zepsute to caly czas by byla glosna praca paska szczegolnie przy ruszaniu.Pan mechanik popelnil blad bo skonczyla sie era wymiany samego paska a mianowicie dla tego ze pasek i rolki pracuja wraz z soba ukladaja sie scieraja sie i po zalozeniu nowego paska moze nowy pasek krzywo pracowac czego nie widac golym okiem i moze tez go rozsznurowac i wkrecic miedzy kolo pasowe walu a obudowe rozrzadu co grozi uszkodzeniem silnika.Przy wymianie paska wymienia sie elementy z nim pracujace czyli wszystkie rolki wspomagajace napinajace caly kpl. napinacz i sprzeglo-jednokierunkowe alternatora jesli jest i nawet jesli pracuje poprawnie.Mialem tez przypadek ale w silniku TDI ze piszczalo na zimnym tylko kolo pasowe na wale korbowym jest na nim tlumik drgan skretnych wzrokowo wszystko bylo okej po wymianie nastala cisza. Jak bedzie dzisiaj u mnie podobny silnik jak twoj lub nawet taki sam to lukne i moze cos ci jeszcze podpowiem.oldi90 pisze:Sciagasz koło osadzasz drugie i heja. No ja stawiam na to, moja sugestia i przypuszczenie . Tylko nie wiem czy wymienia ci je bez wyciagania alternatora