Interface OBD II - proszę o opinie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Interface OBD II - proszę o opinie
http://home.swipnet.se/fredde-b/Interface%20.htm Chciałbym zapytać, co bardziej doswiadczeni koledzy sądzą na temat opisanego tam urządzenia. Czy jest bezpieczne dla sterownika ?( widziałem też bardziej skomplikowany schemat interfejsu ).Czy moze działać dla wszystkich samochodów z OBD II ?
Ten układ zbudowany jest na optoreceptorach. Nie jest polecany, podobno nie współpracuje z niektórym softem i nie wszystko można nim zrobić. Bardziej skomplikowany, który widziałeś jest oparty na układzie max232 i jest powszechnie stosowany w diagnostyce.
Polecam lekturę www.obd2.pl/obd2
Polecam lekturę www.obd2.pl/obd2
ex BvLin3K

Układ ten nie ma galwanicznego połączenia między komputerem a sterownikiem co powoduje ,ze jest układ bezpieczny dla sterownika jak i komputera (pod warunkiem prawidłowego montażu).Wadą tego intefejsu jest to ,że nie współpracuje on z programami pod DOSa ale posiada tą zaletę ,że ma dwie linie komunikacyjne K i L.Posiadam właśnie dokładnie taki sam interfejs.Sprawdzałem go VW GOLF III 1.4 ABD 93r, Skoda Octavia 1.6 AEE 99r oraz VW POLO 1.2 2002r i wszystko hulało bez problemu.Także słyszałem ,że pewne sterowniki nie chcą współpracować z tym interfejsem.W takiej sytuacji najlepiej mieć także interfejs na MAX232.
Pozdrawiam
Pozdrawiam