[mk2] dziwny dźwięk 1,6 diesel
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk2] dziwny dźwięk 1,6 diesel
Mam problem z dziwnym buczeniem, dudniącym-stukaniem.
Dżwięk pojawia się przy ruszaniu i przy przyśpieszaniu na I, II i czasami na wyższych.
Jest porównywalny do walenia rury wydechowej w karoserię - ale to nie to - sprawdziłem niegdzie nie obija się o nadwozie.
Jakieś sugestie??
Auto 1,6 diesel
Dżwięk pojawia się przy ruszaniu i przy przyśpieszaniu na I, II i czasami na wyższych.
Jest porównywalny do walenia rury wydechowej w karoserię - ale to nie to - sprawdziłem niegdzie nie obija się o nadwozie.
Jakieś sugestie??
Auto 1,6 diesel
[url=http://www.toyotaklub.org.pl]TKP[/url]
hmm bardziej wydaje się jakby to pochodziło gdzieś z zawieszenia, ale nie mówię że niegreg pisze:czyli coś z ustawieniem kąta wtrysku? zbyt wczesny??no bo chyba nie zawory???
a kąt wtrysku na 100% jest za wczesny (przestawiony znak na pompie o pół ząbka (patrząc od strony filtra paliwa) w prawą stronę i pompa na maxa przesynięte w kierunku silnika
[url=http://www.toyotaklub.org.pl]TKP[/url]
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
chabina jeżeli chodzi o cykanie, to moze to być któryś z popychaczy zaworowych,albo którys wtryskiwacz siada.U mnie naprzykład pod koniec przebiegu oleju (koło 7000km ) namobilu M 15W40 zaczyna klekotać jeden z popychaczy,a po wymianie oeju cichnie.Jezeli wtryskiwacz,to będzie on raczej stukotał,cos zacznie kopcic i ciężej odpalać,silnik słabnie.Weź duży śrubokręt i przystawiająć rączkę do ucha przystawiaj go do kolejnych wtryskiwaczy,jak jeden walnąl,to napewno usłyszysz różnicę.Zapłon sam przestawic sie raczej nie ma szansy.
Ostatnio wymieniałem pompe wtryskową w swoim cudzie techniki i jestem teraz na etapie ustawiania początku wtrysku. Zmień ustawienie pompy w stronę chłodnicy i zobacz co się będzie działo. A przy wczesnym wtrysku już tak jest że wraz ze zwiększeniem biegu klekotanie będzie cichło.
pozdrowienia el Kopyto