1.6 benzyna problem z gaźnikiem i dmuchawą

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

suriusik
Nowicjusz
Nowicjusz

1.6 benzyna problem z gaźnikiem i dmuchawą

Post autor: suriusik » pn lut 01, 2010 11:41

Witam! Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem kompletnym laikiem w sprawach samochodowych, niemalże kompletnie nie znam się na silnikach itp.
Zacznę od sprawy najważniejszej. Kilka dni temu wracając z miasta zabrakło mi benzyny. Ktoś mnie tam doholował do domu ale to nieistotne. Natomiast na następny dzień gdy dokupiłem benzyny i wlałem do baku, samochód nie chciał odpalić. Rozrusznik działał bardzo dobrze, ale no nie odpalił. Dowiedziałem się od taty, że to musi troche potrwać zanim benzyna "rozpłynie" się po samochodzie, dotrze m.in. do gaźnika. Jednocześnie znajomy doradził mi, żebym dolał strzykawką troszke benzyny właśnie do gaźnika. I tu rodzi się moja prośba do znawców. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie on jest i jak to dokładnie przeprowadzić? Byłbym wdzięczny za jakieś zdjęcie i ewentualnie porady.
Drugi problem to dmuchawa. Przy włączonym silniku i jak stoje w miejscu nie działa. Natomiast jak jade to grzeje przyzwoicie. Czy jestem w stanie to sam naprawić czy jednak trzeba oddać autko do mechanika?
Z góry dzięki za wszystkie porady. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » pn lut 01, 2010 11:51

Niestety w gaźnikowcu masz pompę mechaniczną na bloku. Pompuje tylko gdy silnik się kręci. Jeśli wyssałeś całe paliwo to niestety trzeba trochę pokręcić zanim dojdzie paliwo do pompy a dalej do gaźnika.

Gaźnik znajduje się pod czarna obudową filtra powietrza. Idzie do niego wężyk paliwa. Możesz przez ten wężyk zalać gaźnik.

Co do wentylatora nawiewu. Rozumiem że wentylator nie działa?

Jeśli tak to najpierw sprawdź bezpieczniki, włącznik. Jeśli będą ok to trzeba dogrzebać się do wentylatora. Jest nad nogami pasażera. Musisz zdjąć półkę.

suriusik
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: suriusik » pn lut 01, 2010 12:11

W takim razie z tą dmuchawą raczej oddam do warsztatu, to chyba nie będzie dużo kosztować. A co do gaźnika, mógłbyś zrobić fotke jak on dokładnie wygląda? Bo jak powiedziałem wcześniej, kompletnie sie nie znam na tym. Dzięki wielkie :)

VW Golf II
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: VW Golf II » pn lut 01, 2010 16:02

Obrazek Tak on wygląda.
Ostatnio zmieniony pn lut 01, 2010 16:04 przez VW Golf II, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » pn lut 01, 2010 16:18

A znajduje się pod obudową filtra.

Obrazek

W czerwonej ramce.

Wężyk doprowadzający paliwo wchodzi w lewym dolnym rogu zdjęcia wrzuconego przez VW Golf II,

Między czeronymi liniami poniżej

Obrazek

Z wentylatorem nawiewu sprawdz bezpieczniki przed wizytą u mechanika.
Ostatnio zmieniony pn lut 01, 2010 16:20 przez jhosef, łącznie zmieniany 2 razy.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”