PRZEKAŹNIK ŚWIEC ŻAROWYCH

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

GrzeKasp
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

PRZEKAŹNIK ŚWIEC ŻAROWYCH

Post autor: GrzeKasp » sob sty 30, 2010 00:48

Witam. Mam wielki problem z moim golfem 3 1.9 D silnik 1Y... Jak przyszła zima duuużo się meczyłem żeby odpalać... Szykałem win w różnych miejscach... Wymieniłem świece, przeczyściłem kabelki dochodzące do listwy grzewczej na świecach, a się okazało że to poprostu przekaźnik wogóle prądu nie dawał. Teraz póki co podrzewam je nakładajac jeden kabel na plus akumulatora i końcówka dotykam do listwy, trzymam koło 5-6 sekund i ktoś (kto mi pomaga) odpala i jest git. Byłem w wielu sklepach i nigdzie niema takiego przekaźnika jak ja mam. Ma nr 142 i opisze go dokładnie ale po amatorsku bo niemam zielonego pojecia o takich rzeczach. Ma dwa miedziane bolce i 6 bolców metalowych. W każdym sklepie mi mówiono że mają tylko na 5 tych metalowych bolców bo taki jest typowy przekaźnik do vw do świec żarowych. Na jednej ze ścianek jest namalowany schemat układu elektrycznego (który bolec jak jest podłączany itp itd) i odznaczenia 1H0 911 262 w następnej linijce WLO 51 233 066 w następnej Made in Germany 12V i w kolejnej >PA6.6-GF30< poniżej jest ten schemat i pod nim pisze 49W93. Czy ktoś może mi pomóc i powiedzieć czy ten 5 bolcowy by też pasówał czy tam jest poprostu jakiś plus albo minus zdwojony na którymś z bolców. Bo mechanik powiedział że musze mieć koniecznie na 6 bolców a już od miesiaca szukam i nigdzie go dostac niemoge. Jeden sprzedawca powiedział że tylko w serwisie dostane ten przekaźnik bo musi być ogryginalny i kosztuje ok 500 zł ;/ czy to prawda i co byście na moim miejscu zrobili. Z góry dziękuje i błagam o pomoc
Ostatnio zmieniony sob sty 30, 2010 01:10 przez GrzeKasp, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » sob sty 30, 2010 03:07

Jako zamiennik tamtego jest stosowany przekaźnik 357 911 253A, cena nieco ponad 20 € czyli sporo mniej. Występuje także w silnikach AAZ i tak trzeba mówić w sklepie.
Pasuje też ze Skody Felicji i niektórych Seatów.
A to znalazłem:
http://skoda-jano.opole.pl/FELICIA/ukla ... yczny.html
Ostatnio zmieniony sob sty 30, 2010 03:11 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.

GrzeKasp
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: GrzeKasp » ndz sty 31, 2010 10:56

wielkie dzięki. W takim razie w poniedziałek sie przejde po sklepach i poszukam tego zamiennika. Z tego co się doszukałem w necie to ten dodatkowy 8 pin jest odpowiedzialny za wstępne grzanie świec po otwarciu drzwi od strony kierowcy. Więc jeśli niebędzie tego pina to poprostu niebędzie grzania wstępnego ale reszta bedzie działać tak jak powinna tak? Czy się myle. Oczywiście dziekuje za pomoc Panu z góry :D bo wszędzie gdzie byłem mówili że koniecznie musi być na 8 pinów tak się znają mechanicy w kaliszu (bo podobno inaczej wogóle nie będzie działał gdybym zamontował 7 pinów). Pewno chcieli zarobić żeby kupic przekaźnik za 400 zł oryginalny ;/

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”