wyciek oleju ze skrzyni i halas ze skrzyni (chrabotanie)

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

jarek_u1
Nowicjusz
Nowicjusz

wyciek oleju ze skrzyni i halas ze skrzyni (chrabotanie)

Post autor: jarek_u1 » czw sty 28, 2010 10:29

Witam posiadam golfa 1.4 16v 98r. 210tyś. km AKQ Pewnego dnia jechalem na zakupy i do padlo mie czerwone swiatlo wiec stop i nagle uslyszalem glosne tyrkotanie cos takiego jakbym zakrecil kolem od roweru i przylozyl patyk czy drut do szprych odglos byl naprawde glosny wiec odrazu pojechalem na diagnoze do mechanika on stwierdzil ze odglosy sa od skrzyni tydzien pozniej pojechalem do kumpla zeby mi wymienil olej i filtry i okazalo sie ze jest wyciek ze skrzyni i tak zostalo tydzien pozniej wiadomo jak to nasze golfiki 1.4 16v do padla mnie ODMA wiec caly silnik zarzygany olejem od strony rozrzadu ale mniejsza z tym, zdarzylem sie juz tu na czytac i ciesze sie bardzo ze poznalem to forum.
Ogolnie nim teraz nie jezdze czekam na wyplate :grin: ale na odpalonym silniku slychac to tyrkotanie jak dodam gazu to wzrasta i jak puszcze gaz to opada a jak wcisne sprzeglo to slychac delikatne chrabotanie i podobne jak jade na biegu i puszcze gaz to tez slychac chrabotanie
Bardzo prosze o pomoc co to moze byc bo jestem zielony w tych sprawach
za odp serdecznie dziekuje

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » czw sty 28, 2010 11:04

po wymianie usczelniacza i zalaniu nowym olejem
chrobotanie moze nie ustąpić ponieważ łozysko (a) igielkowe na wałku głownym sa bardzo uczulone na niedostatek oleju
a w rzeczywistości ulegają uszkodzeniu

[ Dodano: Czw Sty 28, 2010 10:23 ]
http://www.google.pl/custom?q=mk4+ha%B3 ... 859-2&sa=2

jarek_u1
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: jarek_u1 » czw sty 28, 2010 11:27

czyli z tego co mam rozumiec wymiana lozysk w skrzyni biegow czyli wchodzi w gre rozbiorka skrzyni czy lepiej kupic jakas inna uzywke skrzynie bo chcialbym zniwelowac koszty do minimum nie wiem co sie bardziej oplaca pod wzgledem mechaniki to jestem zielony (kot) zart :D

pietrekth7
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pietrekth7 » czw sty 28, 2010 11:31

Witam jestem po remoncie skrzyni biegów i z doświadczenia teraz wiem że nie opłaca się robić . Lepiej kupić używkę bedzie taniej ale czy bedzie dobra ????

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » czw sty 28, 2010 11:36

ważne jest aby prawidłowo ocenic stan skrzyni po jej rozbiórce
ale to zalezy od stopnia fachowosci mechaniora

Awatar użytkownika
Tekiera
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Tekiera » czw sty 28, 2010 12:27

ja miałm podobny przypadek w golfi z tym samym silniku tylko mi zerwało nity na mechanizmie różnicowym zerwany nit zrobił dziurę w skrzyni i trzeba było spawać remont skrzyni kosztował mnie całkowicie 1000zł tania nie była ta inwestycja ale nie chciałem używki bo przynajmniej wiedziałem co mam!!

Moja Bora!!

jarek_u1
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: jarek_u1 » czw sty 28, 2010 20:11

Wielkie dzieki za odp kumpel tez mi wspomnial ze to moga byc zerwane nity na mechanizmie różnicowym poradzil mi tylko zeby ja wyjezdzic i potem kupic uzywke

[ Dodano: 30 Sty 2010 19:03 ]
wiec panowie niewiem czy lepiej naprawiac skrzynie czy kupic uzywke czy po regeneracji
prosze o porade

[ Dodano: 30 Sty 2010 19:06 ]
witam mam tylko prosbe co mam zrobic czekac az sie rozsypie czy naprawiac skrzynie czy kupic uzywke czy po regeneracjii

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”