problem chciałem naładowac akumulator
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
problem chciałem naładowac akumulator
Witam własnie mam problem chciałem naładowac akumulator i podczas ładowania syrena alarmu wyje - prawdopodobnie dlatego że są różnice napięcia teraz przy kluczyku od samochodu mam taki mały drugi kluczyk pewnie od syreny i moje pytanie gdzie sie wyłacza te syrene alarmu z golfie 5 z góry dziekuje za rady i Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt sty 26, 2010 12:14 przez michas100, łącznie zmieniany 2 razy.
tak bo jak odłacze to alarm ma dodatkowe zasilanie i wyje niemiłosiernie...Byku21 pisze:a ja zadam pytanie:czy Ty ładujesz aku przy podłączonych klemach??????
jeszcze przytocze rozmowe tel. dzisiaj z serwisem gdzie kupiłem autko (mam je od nowości) "... przy kluczyku mam mały kluczyk od syreny czy wie Pan jak ja wyłaczyć/gdzie sie znajduje wyłacznik? ... nie wiem pewnie gdzieś koło akumulatora lub na przedniej ścianie grodziowej... taki pojemnik wielkości kubka z kawą... LUDZIE paranojna super.. i pomyslec że oni to/ten alarm montowali

Ostatnio zmieniony wt sty 26, 2010 11:37 przez michas100, łącznie zmieniany 2 razy.
Po pierwsze - bo jeżeli masz turbo prostownik za 40zł to nigdy nie wiesz czy czy Ci nie pier****e parametrami które namieszają w elektronice, po drugie - jeżeli masz obsługowca (chociaż i wiele bezobslugowych ma korki) to wydostają się przez nie pary które nie dość że mogą być łatwopalne, to mają odczyn mocno kwaśny, i lepiej żeby ulatywały dalej od lakieru.
Ja wiem - w dzisiejszych czasach każdy ma super pomysły, i zawsze jego rozważania są najlepsze, ale rady starych kierowców (wśród których jest m.in. właśnie odpinanie aku do ładowania) nie są bezpodstawne. Podobnie radzi większość publikacji o naprawie samochodów, i tak robią chyba każdy zawodowy mechanik/elektryk
Ja wiem - w dzisiejszych czasach każdy ma super pomysły, i zawsze jego rozważania są najlepsze, ale rady starych kierowców (wśród których jest m.in. właśnie odpinanie aku do ładowania) nie są bezpodstawne. Podobnie radzi większość publikacji o naprawie samochodów, i tak robią chyba każdy zawodowy mechanik/elektryk
Shmatan, Masz rację, ale może kogoś nie obchodzi lakier czy elektronika. Równie dobrze może mieć porządny prostownik. Poza tym od czegoś są bezpieczniki, a korków nikt Ci nie każe odkręcać.
SPRZEDAM: Przełącznik zespolony kierunków i wycieraczek wersja z kompem golf IV
Pompa wody prawie nowa silnik AHF (ALH,ASV,AGR)
Pompa wody prawie nowa silnik AHF (ALH,ASV,AGR)
-
- Gadatliwa bestia
Hej dziękuje WSZYSTKIM z odpowiedzi i zainteresowanie narazie jest tak :
-akumulator wyjęty ładuje sie w domu .... stwierdziłem że przy takiej ujemnej temperaturze lepiej ładować go w domu równiez dlatego że kiedy jest niedoładowany/rozładowany zmienia się elektrolit i wtedy aku może się na mrozie "ładujący" uszkodzić... (odkręcony został długim kluczem z nasadką 12)
- syrena zlokalizowana jednak dostac się tam nie ma jak zasialanie swoje awaryjne jednaK juz wyczerpała i dogorywuje cichuteńko sobie
no zobaczymy jak się ten aku po ładowaniu bedzie spisywał jutro koło południa go odłącze jutro tez mam zamiar jechać do serwisu celem odłączenia syreny alarmu-powód jest mi nie potrzebna auto trzymam na posesji a czasami pojękiwał mi (nawet latem) bez powodu
Pozdrawiam
-akumulator wyjęty ładuje sie w domu .... stwierdziłem że przy takiej ujemnej temperaturze lepiej ładować go w domu równiez dlatego że kiedy jest niedoładowany/rozładowany zmienia się elektrolit i wtedy aku może się na mrozie "ładujący" uszkodzić... (odkręcony został długim kluczem z nasadką 12)
- syrena zlokalizowana jednak dostac się tam nie ma jak zasialanie swoje awaryjne jednaK juz wyczerpała i dogorywuje cichuteńko sobie
no zobaczymy jak się ten aku po ładowaniu bedzie spisywał jutro koło południa go odłącze jutro tez mam zamiar jechać do serwisu celem odłączenia syreny alarmu-powód jest mi nie potrzebna auto trzymam na posesji a czasami pojękiwał mi (nawet latem) bez powodu
Pozdrawiam
-
- Gadatliwa bestia