Brak ładowania na wolnych obrotach...
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Progresywny
- Lubie to!
Brak ładowania na wolnych obrotach...
Witam. Na wolnych obrotach (przy 900) nie mam ładowania,a kiedy dodam ten gaz to jest normalnie. Jaka moze byc tego przyczyna?
Co powinienem sprawdzic/wymienic?
Co powinienem sprawdzic/wymienic?
Ostatnio zmieniony wt sty 26, 2010 21:37 przez Progresywny, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
- arielo87
- Ma gadane
- Kontakt:
Z tego co mi wiadomo, napięcie podczas ładowania nie przekracza bodajże 15V. W każdym razie mierząc to w dwóch golfach, kilku fiatach, escorcie z reguły wychodziło koło 14V przy sprawnym alternatorze.
Ja stawiam na remont alternatora, prawdopodobnie wytarty komutator. W najlepszym razie będzie to stabilizator, choć objawem zepsucia chyba jest zbyt niskie napięcie ładowania. Poprawcie jeżeli się mylę.
Zobacz szczotki. Jeżeli są wytarte to najlepiej wymień cały stabilizator napięcia. Jeżeli problem nie zniknie to przynajmniej poprawi ci się ładowanie
ale wtedy to altek to regeneracji.
Ja stawiam na remont alternatora, prawdopodobnie wytarty komutator. W najlepszym razie będzie to stabilizator, choć objawem zepsucia chyba jest zbyt niskie napięcie ładowania. Poprawcie jeżeli się mylę.
Zobacz szczotki. Jeżeli są wytarte to najlepiej wymień cały stabilizator napięcia. Jeżeli problem nie zniknie to przynajmniej poprawi ci się ładowanie

O:o===vw===o:O
- Progresywny
- Lubie to!
No tak tak ^^ chodzi mi o 900. Aha, to dzieki panowie za rady. Na poczatek zaczne od tych "lajtowych" rzeczy. (napiecie sprawdze/wymienie regulator itp.)
A cena takiego regulatora? orientujecie sie mniej wiecej?
Mam 2 goferki. Pozdrawiam.
A cena takiego regulatora? orientujecie sie mniej wiecej?
To jest MK3 (tak jak pisze w temacie)pabazu pisze:to jest auto z 2003 wiec chyba komutator się nie zużył ? (troszkę nie realne)

Ostatnio zmieniony wt sty 26, 2010 21:48 przez Progresywny, łącznie zmieniany 1 raz.
- Progresywny
- Lubie to!
Aha i dodam też, że kontrolka od ładowania na tych niskich obrotach (przy 900) świeci tak "delikatnie" jakby chciala a nie swiecila.
to chyba bedzie to ?
to chyba bedzie to ?

arielo87 pisze:najlepszym razie będzie to stabilizator, choć objawem zepsucia chyba jest zbyt niskie napięcie ładowania. Poprawcie jeżeli się mylę.
- Paweł Marek
- V.I.P.
sprawdx najpierw kabel przy alternatorze, taki cienki, będa dwa oba zobacz, wtyczkę przeczyśćBolson Tdi pisze:to chyba bedzie to ?
Ostatnio zmieniony wt sty 26, 2010 23:23 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.