[mkIII] Pasek klinowy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- tomileszek
- VW.tomi.pl
- Kontakt:
[mkIII] Pasek klinowy
Witam. Mam pytanko odnosnie wymiany paska klinowego w Mk3. Nie wiem za bardzo czy sam dam rade, czy trzeba na cos zwrocic uwage przy wymianie.Dodam ze w malaczu sam wymienialem a golfika mam od niedawna.Jaki pasek kupic do golfa3 1.6 silnik 75KM, symbol silnika AEE. Ile moze kosztowac?Czy polecacei moze BOSCH-a?
Dude wher's your car?
- igor002
- Marysiakra
- Kontakt:
wydaje mi sie ze do 30zł juz kupisz pasek klinowy, najlepiej idz do motoryzacyjnego zapytaj ile kosztuje do twojego rodzaju silnika i bedziesz wiedział co do grosza...
co do wymiany to ona chyba nuie jest skąplikowana raczej, luzujesz śrube przy alternatorze , pszesuwasz go tak zeby muc zdjac pasek, zakładasz nowy, odciagasz alternator, dosć mocno napinajac pasek, przy tym trzeba troche siły, i zakręcasz mocno śrube zeby alternator sie nie cofnoł i nie poluzował paska. starego nie wyrzucaj tylko najlepiej woż ze sobą tam gdzie koło zapasowe, jak by ci sie zerwał to niema jazdy, a niezawsze pończochy są pod reką, pasek klinowy, niewiem jak jest w twoim silniku ale np w moim napędza też pąpe obiegu wodnego, bez chłodzenia raczej nie pojeżdzisz...
pozatym bez ładowania akku też nieradze.
co do wymiany to ona chyba nuie jest skąplikowana raczej, luzujesz śrube przy alternatorze , pszesuwasz go tak zeby muc zdjac pasek, zakładasz nowy, odciagasz alternator, dosć mocno napinajac pasek, przy tym trzeba troche siły, i zakręcasz mocno śrube zeby alternator sie nie cofnoł i nie poluzował paska. starego nie wyrzucaj tylko najlepiej woż ze sobą tam gdzie koło zapasowe, jak by ci sie zerwał to niema jazdy, a niezawsze pończochy są pod reką, pasek klinowy, niewiem jak jest w twoim silniku ale np w moim napędza też pąpe obiegu wodnego, bez chłodzenia raczej nie pojeżdzisz...
pozatym bez ładowania akku też nieradze.
Mk3 GTI 16V ABF
- tomileszek
- VW.tomi.pl
- Kontakt:
Dzieki panowie
dzieki panowie za porade.U mnie chyba bedzie wiekszy problem poniewaz mam klime i wspomaganie. Jest jeden duzy pasek. Model silnika to AEE golf 1600 z maja 96.75KM
Dude wher's your car?