Zamarznięty przewód od odmy

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

dhaiver
....

Zamarznięty przewód od odmy

Post autor: dhaiver » pn sty 25, 2010 21:34

Witam,mam przerobiony przewód odmy,przewód zamiast w dolot jest poprowadzony pod silnik,dzisiaj podczas jazdy zauważyłem że auto strasznie dymi,po zatrzymaniu się i wyciągnięciu miarki aż buchnęło powietrze z olejem,domyśliłem się od razu że coś jest nie tak z odmą.
Okazalo się że ten przewód co idzie od zaworu odmy na dole zamarzł i oblepił się cały w lodzie,zrobiłem autem z takim czymś 25km i wziął przeszło pół litra oleju,z tłumika aż się lało,cały zderzak w oleju zabryzgany i śmierdziało jakby paloną gumą
Przewód obciąłem w połowie i dolałem ubytek oleju i takie pytanie - czy mogło się coś popsuć przez takie coś?chodzi mi o np. uszczelkę pod głowicą,zimmeringi albo coś innego.
Auto pali dobrze i wydaje się że chodzi dobrze

Awatar użytkownika
FisheR
...
...
Kontakt:

Post autor: FisheR » pn sty 25, 2010 22:15

u mnie jakoś nic takiego się nie dzieje,może dlatego ze mam "zbiornik" a nie wąż pod autem, a już 300km zrobiłem na tymczasowym zbiorniku,może że jest umiejscowiony miedzy silnikiem a ścianą grodziową??i jest spadek zachowany a odległość zbiornik odma ok 20cm

MK IV TDI 4MOTION :dol:
Obrazek

Awatar użytkownika
Ponior
Forum Master
Forum Master

Post autor: Ponior » pn sty 25, 2010 22:58

Ja mam wąż pod auto juz drugą zime i nic takiego sie nie dzieje, może dałeś przewód za wąski albo za długi i jest za nisko ziemi, dotyka sniegu pod autem i dlatego zamarza???
ja mam ucięty zaraz pod silniczkiem i jest ok.
Ostatnio zmieniony pn sty 25, 2010 23:00 przez Ponior, łącznie zmieniany 1 raz.

viewtopic.php?t=130814" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.a3-club.net/forum/showthread ... -S3/page26" onclick="window.open(this.href);return false;

dhaiver
....

Post autor: dhaiver » pn sty 25, 2010 23:09

Ponior pisze:może dałeś przewód za wąski albo za długi i jest za nisko ziemi
właśnie to bylo przyczyną tego,za dlugi przewód,prawie że dotykał oslony silnika,nazbierało sie dziadostwa,zamarzło i zatkało,a że mróz był z rana kolo 30 stopni to nawet od silnika się nie roztopiło
Niektórzy robią to a butelką,też może się coś takiego zrobić jak damy za nisko wąż w butelce

Awatar użytkownika
Robertuss
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Robertuss » pn sty 25, 2010 23:12

Ja na zime wymontowałem "catch oil tanka" i z powrotem podłączyłem odmę - moje obawy to wlaśnie to co przydażylo się koledze Yazhi

Awatar użytkownika
Ponior
Forum Master
Forum Master

Post autor: Ponior » pn sty 25, 2010 23:14

Czyli poprowadź przewód pod auto tak co by niczego nie dotykał i kapał prosto na ziemie, nie za długi i będzie ok. :bigok:

viewtopic.php?t=130814" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.a3-club.net/forum/showthread ... -S3/page26" onclick="window.open(this.href);return false;

dhaiver
....

Post autor: dhaiver » wt sty 26, 2010 11:00

Ale moje pytanie bylo czy moglo się coś popsuć przez tą zatkaną odmę?jak tyle oleju wziął w krótkim czasie to pewnie katalizator dobrze po dupie dostał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”