Sposoby na awaryjne odpalienie TDI w mróz :)?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Dzisiaj z rana miałem małe zdziwienie co do odpalenia mojego Golfa.
Nagrałem filmik:
Jak widać temp wskazywała -16.5 stopnia. Moim zdaniem palwio się cofneło i zanim podpompował sobie to... Odpalił gdzies za 5 razem. Ostatnio miałem czyszczony nastawnik w pompie, może to być jego wina ?
Jak jest -7 to ładnie pali.
Jak by co to akumulator ok rozrusznik zdrowy i świece też wymienione. Pozdrawiam
Nagrałem filmik:
Jak widać temp wskazywała -16.5 stopnia. Moim zdaniem palwio się cofneło i zanim podpompował sobie to... Odpalił gdzies za 5 razem. Ostatnio miałem czyszczony nastawnik w pompie, może to być jego wina ?
Jak jest -7 to ładnie pali.
Jak by co to akumulator ok rozrusznik zdrowy i świece też wymienione. Pozdrawiam
Owen filmik prywatny nie idzie go obejrzeć.
Ja mam za to pytanie, bo ktoś wcześniej pisał odnośnie dymu z wydechu. U mnie autko odpala za pierwszym razem tylko podczas odpalania poleci mu z rurki czarno-szarego dymku później już nic. Normalne to ? Ja tankuje w Shellu Diesel Extra i odpala ok -16 bez zadnych dodatkow.
Ja mam za to pytanie, bo ktoś wcześniej pisał odnośnie dymu z wydechu. U mnie autko odpala za pierwszym razem tylko podczas odpalania poleci mu z rurki czarno-szarego dymku później już nic. Normalne to ? Ja tankuje w Shellu Diesel Extra i odpala ok -16 bez zadnych dodatkow.
Ostatnio zmieniony ndz sty 24, 2010 20:38 przez xplo, łącznie zmieniany 1 raz.
Czesc wszystkim. Pozwolcie, ze podepne sie do tematu. Mam BMW 346 320D 136KM i mam te same problemy co wiekszosc z Was.
Akumulator wymieniony 2 tygodnie temu, wszystkie filtry tez wymienione. Wczoraj zalalem Sheela V Power Diesel + STP do wtryskiwaczy.
Niby wszystko bylo dobrze ale kiedy przyjechalem do domu i samochod postal ok. 4h (w garazu) musialem wyjechac na miasto..........i SIE ZACZELO odpalil dopiero za czwartym razem i zapuscil takiego ciemno-szarego begala, ze az sie sasiadka zdziwila!!!...ale ok, po tym zaczal kopcic na bialo i tak przez ok. 10min, po tym czasie przestal kopcic.
Dojechalem do domu i wszystko bylo ok. Dzisiaj przed poludniem chce odpalic i MUKA. Pokrecilem go troche, ale bez przesady i w pewnym momencie zaczely migac swiatla i cos stukalo...
Czy mam sie szykowac na ponowny zakup akumulatora, czy cos z pompa wtryskowa...POMOZCIE!!!
Akumulator wymieniony 2 tygodnie temu, wszystkie filtry tez wymienione. Wczoraj zalalem Sheela V Power Diesel + STP do wtryskiwaczy.
Niby wszystko bylo dobrze ale kiedy przyjechalem do domu i samochod postal ok. 4h (w garazu) musialem wyjechac na miasto..........i SIE ZACZELO odpalil dopiero za czwartym razem i zapuscil takiego ciemno-szarego begala, ze az sie sasiadka zdziwila!!!...ale ok, po tym zaczal kopcic na bialo i tak przez ok. 10min, po tym czasie przestal kopcic.
Dojechalem do domu i wszystko bylo ok. Dzisiaj przed poludniem chce odpalic i MUKA. Pokrecilem go troche, ale bez przesady i w pewnym momencie zaczely migac swiatla i cos stukalo...
Czy mam sie szykowac na ponowny zakup akumulatora, czy cos z pompa wtryskowa...POMOZCIE!!!
Ostatnio zmieniony ndz sty 24, 2010 21:08 przez lukas87, łącznie zmieniany 1 raz.
BMW E46 320d M47+ Powered By Bagor
Audi A3 1,8T AGU+ Powered By Bagor
Audi A3 1,8T AGU+ Powered By Bagor
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
ja wczoraj przy -20 przepaliłem sprzęta chwycił za 3 lub 4 razem ciężko ale odpalił po całej nocy pod chmurką . a dziś lipa kręciłem i nic aż rozrusznik szlak trafił słychać tylko po przekręceniu kluczyka jak w nim (rozrusznik) coś tyknie i cisza waliłem trzonkiem od młotka w niego i nic jutro jadę do elektryka jak go odpalę na pycha ale raczej bede skłaniał sie do demontażu u siebie rozrusznika bo mi może pasek przeskoczyć przy odpalaniu na pych . wiec wszyscy posiadacze starych diesli ciężkie czasy przed nami ale jeszcze tylko pare dni i wszystko wróci do normy bo mówią ocieplenie
Wiec przyjechałem dziś do elektryka i przypadłość ma to rozrusznik a w nim wlutowane szczotki od zbyt długiego kręcenia na duzych mrozach pozostało jeszcze zmontować rozrusznik na swe miejsce w samochodzie
Wiec przyjechałem dziś do elektryka i przypadłość ma to rozrusznik a w nim wlutowane szczotki od zbyt długiego kręcenia na duzych mrozach pozostało jeszcze zmontować rozrusznik na swe miejsce w samochodzie
Ostatnio zmieniony pn sty 25, 2010 19:31 przez KRIS3215, łącznie zmieniany 1 raz.
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Zanim zaczniesz rozbierać rozrusznik najpierw naładuj akumulatorKRIS3215 pisze:a dziś lipa kręciłem i nic aż rozrusznik szlak trafił słychać tylko po przekręceniu kluczyka jak w nim (rozrusznik) coś tyknie i cisza
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
sprawdzić u pompiarza wtryskiwacze.lukas87 pisze:cos stukalo...
[ Dodano: 24 Sty 2010 22:54 ]
ja się tylko jednego boję :KRIS3215 pisze:wiec wszyscy posiadacze starych diesli ciężkie czasy przed nami
zarznięcia paliwa czyli inaczej mówiąc krupniku w baku.
co do silnika nie mam zastrzeżeń.
wczoracj na próbę chciałem zobaczyć czy zapali bez świeci wiecie co? zapalił po około 2-3s kręcenia.
tak że jutro tylko podgrzeję świecami to nie powinno być problemu pod warunkiem że nie złapie paliwa.
A ja mam takie pytanie...
Calikiem nie dawno kupiłem golfa 3 tylko zwyczajny 1.9 D
Mam w nim ssanie ręczne, przy mniejszych mrozach nie było problemu zaciągałem ssanie i do 2 razy palił.
Ale jak mi dziś przez cala noc i południe postaw w garażu to zaczęły się problemy :/
W ogóle rozrusznik nie chce kręcić na początku dopiero po min 5 probie chwyta.
A największy problem w tym ze teraz będę miał nocki w robocie i nie wiem czy w ogóle uda mi się go odpalić jak cala noc postoi na parkingu. Akumulator naładowany.
Macie jakieś "patenty" w takich sprawach ? bo to mój pierwszy disel :/
Calikiem nie dawno kupiłem golfa 3 tylko zwyczajny 1.9 D
Mam w nim ssanie ręczne, przy mniejszych mrozach nie było problemu zaciągałem ssanie i do 2 razy palił.
Ale jak mi dziś przez cala noc i południe postaw w garażu to zaczęły się problemy :/
W ogóle rozrusznik nie chce kręcić na początku dopiero po min 5 probie chwyta.
A największy problem w tym ze teraz będę miał nocki w robocie i nie wiem czy w ogóle uda mi się go odpalić jak cala noc postoi na parkingu. Akumulator naładowany.
Macie jakieś "patenty" w takich sprawach ? bo to mój pierwszy disel :/
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Możesz jaśniej bo nie chwytam.Cyka ci tylko czy jak ?wiecej szczegółówirdiora42 pisze:W ogóle rozrusznik nie chce kręcić na początku dopiero po min 5 probie chwyta.
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
odp.
Ja dziś miałem podobną przypadłość.Mam borę z silnikiem ASV TDi. Dziś odpalił z małym trudem po nocce na dworze . Wyjechałem a tu po 1 km. zgasł. Kręcę 1, 2 raz nic. Pomyslałem że zawsze najsłabszym punktem jest filtr paliwa. Maska w górę, zwykły długopis(nie małem nic innego pod ręką) przerobiłem na krótką rurkę zamiast filtra na wężę doprowadzajęce paliwo do silnika. Odpalił za 1 razem. wróciłem do domu wyjąłem fitr i go oczyściłem + opalarka- efekt pali na dotyk.(dodam że było po 16tej w niedzielę-wiec kupno nowego musiało poczekać) Zawsze w pierwszej kolejności pada filtr paliwa.
Dodam tylko że choć jeżdżę na vervie diesel to co z niego wyleciało po ogrzaniu nie było tylko paliwem.
Pozdrawiam.
Dodam tylko że choć jeżdżę na vervie diesel to co z niego wyleciało po ogrzaniu nie było tylko paliwem.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony wt lut 02, 2010 23:39 przez tomibull, łącznie zmieniany 1 raz.