Problem z odpaleniem, jak wyciągnąć akumulator z auta?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z odpaleniem, jak wyciągnąć akumulator z auta?
Witam,
auto stało na mrozie prawie -20 st.C dwa dni i nie chce zaskoczyć, trochę pokręciłem rozrusznikiem, ale po ok 10 razach akumulator ledwo żyje,
chcę trochę ogrzać auto i chcę go podłączyć pod prostownik, a chyba bezpieczniej jest go wyjąć podczas ładowania z komory silnikowej ( i tu jest problem)
Czy jeżeli powodem trudności z uruchomieniem jest paliwo (a dokładnie wytrącanie się jakiejś parafiny przy niskich temperaturach (tankuję na Orlenie - chyba pewne paliwo) ) to czy jak auto postoi kilka godzin w garażu to w temperaturze ok 0 st.C odpali? (czy ta parafina co się wytrąciła rozpuści się?)
mam także wspomniany problem z wyjęciem akumulatora z samochodu - Golf mk5 (1,9 TDI - jeżeli to ma znaczenie) - jest on w takiej czarnej plastikowej skrzynce, z odkręceniem klem nie będzie problemu, ale poza tym to ani drgnie, a nie widzę tam żadnego mocowania, akumulator też nie ma żadnego uchwytu
dziękuję z góry za pomoc, pozdrawiam
auto stało na mrozie prawie -20 st.C dwa dni i nie chce zaskoczyć, trochę pokręciłem rozrusznikiem, ale po ok 10 razach akumulator ledwo żyje,
chcę trochę ogrzać auto i chcę go podłączyć pod prostownik, a chyba bezpieczniej jest go wyjąć podczas ładowania z komory silnikowej ( i tu jest problem)
Czy jeżeli powodem trudności z uruchomieniem jest paliwo (a dokładnie wytrącanie się jakiejś parafiny przy niskich temperaturach (tankuję na Orlenie - chyba pewne paliwo) ) to czy jak auto postoi kilka godzin w garażu to w temperaturze ok 0 st.C odpali? (czy ta parafina co się wytrąciła rozpuści się?)
mam także wspomniany problem z wyjęciem akumulatora z samochodu - Golf mk5 (1,9 TDI - jeżeli to ma znaczenie) - jest on w takiej czarnej plastikowej skrzynce, z odkręceniem klem nie będzie problemu, ale poza tym to ani drgnie, a nie widzę tam żadnego mocowania, akumulator też nie ma żadnego uchwytu
dziękuję z góry za pomoc, pozdrawiam
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Ściągnij obudowę akumulator powinien być mocowany na dole do podstawy...endryou pisze:mam także wspomniany problem z wyjęciem akumulatora z samochodu - Golf mk5 (1,9 TDI - jeżeli to ma znaczenie) - jest on w takiej czarnej plastikowej skrzynce, z odkręceniem klem nie będzie problemu, ale poza tym to ani drgnie, a nie widzę tam żadnego mocowania, akumulator też nie ma żadnego uchwytu
0 C to temp przejściowa .. w takiej temperaturze zanim auto się "rozgrzeje " będzie musiało stać bardzo długo...endryou pisze:Czy jeżeli powodem trudności z uruchomieniem jest paliwo (a dokładnie wytrącanie się jakiejś parafiny przy niskich temperaturach (tankuję na Orlenie - chyba pewne paliwo) ) to czy jak auto postoi kilka godzin w garażu to w temperaturze ok 0 st.C odpali? (czy ta parafina co się wytrąciła rozpuści się?)
aku
Witam.Tak jak italianopisze,plastikową obudowe idzie wyjąc bez problemu a aku na dole jest przykręcony do podstawy,jest ciężkie dojście żeby odkręcić te blaszke ale trza dać rade,ja też wczoraj wyciągałem aku i ładowałem
lukas
Jak na razie z obudowy to zdemontowałem tylko górny element,
rozumiem, że te boczne elementy należy zdemontować? one są na jakieś zatrzaski czy śrubki/wkręty?
myślę, że garaż uda mi się dogrzać tak do ok 6-8 st.C, czy to wystarczy, żeby paliwo odzyskało odpowiednie parametry do uruchomienia?
czy może należy dolać jakiś preparat do paliwa (wolałbym tego uniknąć), jednak nie sądzę żeby się wymieszał z paliwem w przewodach doprowadzających go do silnika..
rozumiem, że te boczne elementy należy zdemontować? one są na jakieś zatrzaski czy śrubki/wkręty?
myślę, że garaż uda mi się dogrzać tak do ok 6-8 st.C, czy to wystarczy, żeby paliwo odzyskało odpowiednie parametry do uruchomienia?
czy może należy dolać jakiś preparat do paliwa (wolałbym tego uniknąć), jednak nie sądzę żeby się wymieszał z paliwem w przewodach doprowadzających go do silnika..
- FURMAN TDI
- Użytkownik
jeżeli przy tych 10 próbach aku Ci nie ekspodował a auto wstawiłes do garażu to po co wyciągać aku tym bardziej że nie wiesz jak normalnie podpinaj sie i juz w temp. 0'C po podładowaniu powinien Ci zaskoczyć, ważne jest by w baku przy tych mrozach było co najmniej pół baku paliwa. Przyczyna może tkwic również w nie dogrzaniu komory spalania
[ Dodano: 23 Sty 2010 23:44 ]
6'C- 8'C stary ale Ty go rpzpieszczasz
to juz luksus jak na te warunki

[ Dodano: 23 Sty 2010 23:44 ]
6'C- 8'C stary ale Ty go rpzpieszczasz

Auto postało przez noc w garażu i odpaliło z pierwszego klucza,
akumulator jakby wrócił do sił, nawet go nie ładowałem,
myślę, że to wina paliwa ( nie w sensie, że jakieś lewe - z Orlenu, tylko wytrąciła się parafina po prostu )
Czym podyktowane jest zalecenie żeby przy mrozach było co najmniej pół baku paliwa?
Co sądzicie o jakiś domieszkach do ropy, jakiej marki ewentualnie stosować żeby lipy poźniej z silnikiem nie było?
akumulator jakby wrócił do sił, nawet go nie ładowałem,
myślę, że to wina paliwa ( nie w sensie, że jakieś lewe - z Orlenu, tylko wytrąciła się parafina po prostu )
Czym podyktowane jest zalecenie żeby przy mrozach było co najmniej pół baku paliwa?
Co sądzicie o jakiś domieszkach do ropy, jakiej marki ewentualnie stosować żeby lipy poźniej z silnikiem nie było?
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
im więcej paliwa w baku tym większe szanse, że mniej wody się w nim skropliendryou pisze: Czym podyktowane jest zalecenie żeby przy mrozach było co najmniej pół baku paliwa??
lejąc na markowych stacjach nie trzeba nic dolewać, ale żeby ustrzec od tej ewentualności to możesz dolewać szwedzki SKYDD lub STP jakieś 50-100 ml na zbiornikendryou pisze: Co sądzicie o jakiś domieszkach do ropy, jakiej marki ewentualnie stosować żeby lipy poźniej z silnikiem nie było?