Uszkodzony termostat - jakie objawy?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Uszkodzony termostat - jakie objawy?
Witam
Cos sie dzieje z samochodem gdy ma sie neisprawny termostat? Ma to wplyw na prace silnika, wiekszego zuzyciapaliwa itp ? Moze mi ktos to jakos opisac?
W moim autku prawie zawsze temparatura wynosi 70 - 80 stopni..troche jak go popiluje tzn dam mu w rure to dochodzi do 90! tak jak dzis jechalem po jakis 4 km nadal byla temp 70-80 stopni.. gdy jechalem w korku i caly czas 1 i 2 to doszlo do 90! Czy termostat jest do wymiany? Ile kosztuje wymiana termostatu u mechanika?
Cos sie dzieje z samochodem gdy ma sie neisprawny termostat? Ma to wplyw na prace silnika, wiekszego zuzyciapaliwa itp ? Moze mi ktos to jakos opisac?
W moim autku prawie zawsze temparatura wynosi 70 - 80 stopni..troche jak go popiluje tzn dam mu w rure to dochodzi do 90! tak jak dzis jechalem po jakis 4 km nadal byla temp 70-80 stopni.. gdy jechalem w korku i caly czas 1 i 2 to doszlo do 90! Czy termostat jest do wymiany? Ile kosztuje wymiana termostatu u mechanika?
Ostatnio zmieniony sob kwie 28, 2007 17:32 przez Asus18, łącznie zmieniany 1 raz.
silnik się albo przegrzewa , albo nie chce złapać temperatury ( z tym drugim wiąże się większe zużycie paliwa) wymień termostat koszt 30-40 zł ( tylko firma Wahler !!) i masz z głowy tu masz fotoporade http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.ph ... 69&start=0Asus18 pisze:Cos sie dzieje z samochodem gdy ma sie neisprawny termostat? Ma to wplyw na prace silnika, wiekszego zuzyciapaliwa itp ? Moze mi ktos to jakos opisac?
nie wiem ile u mechanika bo sam robie takie rzeczyAsus18 pisze:Ile kosztuje wymiana termostatu u mechanika?
sprawdź jeszcze sobie czujnik temp.
Ostatnio zmieniony pt kwie 27, 2007 14:17 przez damcio151, łącznie zmieniany 2 razy.
w twoim przypadku termostat czaly czas puszcza ciecz przez duzy obieg. to skutkuje niedogrzaniem silnika, to z kolei powoduje wzrost zuzycia paliwa (diesel lubi miec cieplo)
jesli termostat zapieklby sie na pozycji zamknietej to juz gorsza sprawa, chwila nieuwagi i masz pregrzany silnik. jak bedziesz wymienial termostat to wymien odrazu plyn. a po wymianie looknij na wskaznik temp. to ze masz nowy termostat nie znaczy wcale ze jest sprawny (trzymaj paragon) mialem 2 przyp ze nowe termostaty i nie otwieraly sie w odpowiednim momencie. przy sprawnym ukladzie temp ma wynosic 90 C.
jesli termostat zapieklby sie na pozycji zamknietej to juz gorsza sprawa, chwila nieuwagi i masz pregrzany silnik. jak bedziesz wymienial termostat to wymien odrazu plyn. a po wymianie looknij na wskaznik temp. to ze masz nowy termostat nie znaczy wcale ze jest sprawny (trzymaj paragon) mialem 2 przyp ze nowe termostaty i nie otwieraly sie w odpowiednim momencie. przy sprawnym ukladzie temp ma wynosic 90 C.
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Re: Uszkodzony termostat - jakie objawy?
Ja u siebie w aucie bez klimy placilem za wymiane 20zl (z wymiana plynu na nowy)Asus18 pisze:Ile kosztuje wymiana termostatu u mechanika?
Pozdro
Gitner
2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
- JedrzeJ
- Ma gadane
- Kontakt:
a jak zobaczyć ile mam stopni ? i po czym poznać że silnik sie przegrzewa?
U mnie w 1.6 gaz oznaczenie EZ temperatura wynosi.... troche powyżej połowy (brak cyferek ile stopni) i do tegoa albo się świeci dioda albo mruga...
U mnie w 1.6 gaz oznaczenie EZ temperatura wynosi.... troche powyżej połowy (brak cyferek ile stopni) i do tegoa albo się świeci dioda albo mruga...
[img]http://img246.imageshack.us/img246/6587/4960579dbf2f9931ah4.jpg[/img]
http://www.vwslask.pl/
http://www.vwslask.pl/
problem z grzaniem VW Golf III
Witam mam taki problem VW Gol 3 kombi 1.8 sytuacja wygląda tak na postoju elegancko nagrzewa się do 90 stopni i jest ok natomiast wystarczy przejechać kilkanaście kilometrów i wskazówka temperatury spada do zera i samochód dmucha zimnym powietrzem nie wiem o co chodzi pomocy
Re: problem z grzaniem VW Golf III
A co to za silnik?1.8 w dislu?brahol pisze:Witam mam taki problem VW Gol 3 kombi 1.8