????? może ,że będzie znowu lato upalne dziesięcilecia

hmmmm...chyba,że stanie w korkach i wysilona ekspolatacja...hmm....
myslałem o 15W40
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
czytałem podobnie ale chyba o quakerstate ,że nadaja się do nowych silników jak i tych dziesięciloetnich i starszych niby ze zwiększonymi luzami przy składaniu silnika i tłoków, i niby do silników z tendencja do brania oleju - podobno ogranicza jego apetyt... np.KamilW pisze:No wlasnie zapowiadaja ze ma bycale na powaznie 15W50 bo zawiera wiecej dodatkow poprawiajacych wlasciwoaci oleju... jest po prostu wyzszej jakosci niz 15W40
chyba troche pojechałeś! to niby co??? cwaniactwo lejących castrola a texaco i motul tylko na rajdy???Degelsegger pisze:1) Castrole niszcza silniki, po 100.000 km i sa remonty ...
Dlategow w Serwisach tak chetnie je leja...
2) Mobil 1 jest dobrym kompromisem. Mozna go zakupic na kazdej stacji i w razie awarii wlac spora ilosc...
Tylko kupujcie nie rozlewane w beczkach. Mobil 1 jest bardzo dobrym olejem, ale poniwaz dobrze sie sprzedaje na rynku jest pelno podrobek !!
3) Czytam o Motulu i Valvoline. Nie wiem czy slyszeliscie o tych olejach ?
Z tego co sie dowiedzialem, sa to leje przeznaczane do Rajdow.
Maja wytrzymywac do 4000 km, tyle ile silniki rajdowe... podobno ...
I do 4000 km sa to Super oleje, ale pozniej traca wlasnosci.
Jesli macie jakies info o tych olejach to z checia poczytam, bo ciagle slysze o nich co innego
?
Witam... co do magnateca faktycznie mozesz miec racje (ale tylko w przypadku nieszczesliwego zbiegu okolicznosci).... ale inne oleje sa naprawde wysokiej klasy... a pozatym moglbys poprzec swoje stwierdzenie jakimis konkretami... wielu jest tu na forum uzytkownikow castrola i przejechali na nim duzo wiecej niz 100000 km... wiec nie wiem skad ten pomys o niszczeniu silnikow...Degelsegger pisze:1) Castrole niszcza silniki, po 100.000 km i sa remonty ...
Dlategow w Serwisach tak chetnie je leja...
ogolnie oleje nalezy brac tylko z butelek... w razie awarii wlac spora ilosc??? o co Ci chodzi??? w przypadku jakiej awarii silnika konieczne jest wlanie sporej ilosci oleju na stacji??? Bo wydaje mi sie ze trzeba by urwac miske... ale wtedy podejrzewam ze nie wiele osob naprawi to na stacji benzynowej...Degelsegger pisze:2) Mobil 1 jest dobrym kompromisem. Mozna go zakupic na kazdej stacji i w razie awarii wlac spora ilosc...
Tylko kupujcie nie rozlewane w beczkach. Mobil 1 jest bardzo dobrym olejem, ale poniwaz dobrze sie sprzedaje na rynku jest pelno podrobek !!
co do tych olejow to sa one najwyzszej jakosci co mozna wywnioskowac po ich cenieDegelsegger pisze:3) Czytam o Motulu i Valvoline. Nie wiem czy slyszeliscie o tych olejach ?
Z tego co sie dowiedzialem, sa to leje przeznaczane do Rajdow.
Maja wytrzymywac do 4000 km, tyle ile silniki rajdowe... podobno ...
I do 4000 km sa to Super oleje, ale pozniej traca wlasnosci.
Jesli macie jakies info o tych olejach to z checia poczytam, bo ciagle slysze o nich co innego
a co do tego oleju to jak widac na etykiecie produkuje go DUNLOP...Degelsegger pisze: tutaj moje nastepne pytanie. Mam przypuszczenia, ze jest to poprostu Castrol, tylko na licencji Vw , dodane troche komponentow. Z tym, ze raczej nie rozni sie od Castrola znacznie. I tutaj moje pytanie , slyszal ktos cos o tym oleju ?
Po pierwsze co to jest serwis u szewczyka? Bo ja slyszalem tylko o tym od butowDegelsegger pisze:Znajomy pracuje w Serwisie u Szewczyka i widzial te silniki po Castrolu, nie jeden. Stad moja negatywna opinia. Rozmawiam z ludzmi z branzy motoryzacyjnej i potwierdzaja, ze Castrol niszczy silnik.
bo do VW TDi lje sie specjalne oleje do niego desygnowane... i wtedy nie trzeba dokupywac oleju na stacji benzynowej... a tak apropos ile ci tego oleju wzial bo piszesz o jakis strasznych ilosciach? I potem ludzie psuja VW opinie bo leja niewlasciwy olej i jezdza do serwisow ze im olej bierze...Degelsegger pisze:Mobil 1 jest najpopularniejszym olejem na rynku Polskim. Sprzedaje sie go najwiecej, jest wszedzie dostepny. W trasie jak mialem MK IV potrafil troche wziasc oleju, a ze nie mialem miejsca w bagazniku, kupowalem olej na stacji etc... Wygoda.
wystarczy wejsc na strone motula i troche poczytac... i juz takie bzdury jak te 4000 km przestaja miec racje bytuDegelsegger pisze:Pisze tutaj to co slyszalem i co nie dokonca mnie przekonuje.
Opinie o Motulu i Valvoline pytalem Was, sam jak pisze powyzej sam juz nie wiem co o nich myslec
i bardzo sie ciesze twoim szczesciem... i byles tez zadowolony jak musiales stawac na kazdej stacji zeby musiec dolac oleju??? A co do tego oleju to spojrz uwaznie na zdjecie jest na samym szczycie napisane duza czcionka DUNLOP MOTOROILS!!! A do benzyn jest olej o innym skladzie... PozdrawiamDegelsegger pisze:Taki sam olej jest rowniez dostepny do benzyn.
Z tego co mi wiadomo, to jest to olej Castrola z dodatkami ?
Dajcie mi jakies info o tym oleju, zebym mogl poczytac
Niebawem chce zmienic olej, ale wacham sie na jaki
Myslalem o 0 W 40 Mobil 1 , mialem ten olej i bylem bardzo zadwolony
KamilW pisze:Ja tez prosze o uwazne czytanie moich postow ....
Napisalem wyraznie Serwis. Serwisie Vw Szewczyk ul. Radzyminska 78 w Warszawie.Degelsegger pisze:Znajomy pracuje w Serwisie u Szewczyka
Silnik 1.6 102 km, silnik 1.9 TDI 110 km.KamilW pisze:Po pierwsze co to jest serwis u szewczyka? Bo ja slyszalem tylko o tym od butow![]()
Po drugie jakie to byly silniki i skad pewnosc ze to olej doprowadzil do ich uszkodzenia?? Bo jakos twoje slowa mnie nie przekonuja...
Wiem, ze do TDI leje sie inne oleje. Z mojego MK IV bylem bardzo zadowolony i nie dolewalem szalonych ilosci. Co 7 tys km, wchodzil mi 1 litr oleju, w silniku 1.4 z 2000 roku. Jezdzilem na Mobil 1 0 w 40.KamilW pisze:bo do VW TDi lje sie specjalne oleje do niego desygnowane... i wtedy nie trzeba dokupywac oleju na stacji benzynowej... a tak apropos ile ci tego oleju wzial bo piszesz o jakis strasznych ilosciach? I potem ludzie psuja VW opinie bo leja niewlasciwy olej i jezdza do serwisow ze im olej bierze...
Wiec, dolewalem oleju i nie za kazdym ... eruja ;)KamilW pisze: bardzo sie ciesze twoim szczesciem... i byles tez zadowolony jak musiales stawac na kazdej stacji zeby musiec dolac oleju??? A co do tego oleju to spojrz uwaznie na zdjecie jest na samym szczycie napisane duza czcionka DUNLOP MOTOROILS!!! A do benzyn jest olej o innym skladzie... Pozdrawiam
Ja używam i jestem zadowolony. Silniczek nie bierze oleju, odma nie zamarza za litrowe opakowanie w hurtowni płaciłem 2 tyg. temu 20,50.dominik7 pisze:A uzywal moze ktos castrola 15W-40 Milenage.Chce go nalac ale nie wiem co to...A zwykly mineral Castrol za 60 zl jest dobry?
Z tego co wiem, kazdy silnik musi brac nawet sladowe ilosci oleju.guli pisze:Ja używam i jestem zadowolony. Silniczek nie bierze oleju, odma nie zamarza za litrowe opakowanie w hurtowni płaciłem 2 tyg. temu 20,50.dominik7 pisze:A uzywal moze ktos castrola 15W-40 Milenage.Chce go nalac ale nie wiem co to...A zwykly mineral Castrol za 60 zl jest dobry?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 46 gości