Skrzynia biegów GOLF 3 1.9 GTD Problem z "2"

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

djsurround
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Skrzynia biegów GOLF 3 1.9 GTD Problem z "2"

Post autor: djsurround » czw sty 21, 2010 12:10

Witam. Posiadam Golfa 3 1.9 GTD 1992 rok. Mam pewnien problem ze skrzynią biegów. Otóż "dwójka" nie wchodzi tak jak powinna, gdy ruszam z "jedynki", wiadomo koła się zakręcą i za chwilkę "dwójka", skrzynia "chrząknie" jeśli robie to za szybko, jest okej, jeśli poczekam, aż obroty troche opadną. Od razu mówie, ze wcale nie przeciągam samochodu na "jedynce" nawet jeśli to z włożeniem "dwójki" nie powinno być kłopotu. Ktoś mi mówił, że skrzynia w tym modelu nie jest zsynchronizowana, czy coś takiego. Czekam na fachowe porady. Pozdrawiam i z góry dziękuję.

kam
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: kam » czw sty 21, 2010 12:23

jest zsynchronizowana (chyba ze masz tak od kupna/nowości) tyle ze synchronizator w skrzyni ci najwyraźniej - poleciał..
co z tym zrobić.. zlecić fachowcowi wymianę .. lub kupić druga skrzynie - czego osobiście nie polecam bo zawsze to kot w worku będzie.

Sprzedam
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=119&t=345282

Awatar użytkownika
Lukasz_mk2
Forum Master
Forum Master

Post autor: Lukasz_mk2 » czw sty 21, 2010 12:40

jak masz kłopot z kasą w tej chwili to możesz próbować wbijać "dwójkę" przez "trójkę" tzn z "jedynki" wbijasz "trójkę" a potem "dwójkę". Czasem to pomaga.

Obrazek

djsurround
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: djsurround » czw sty 21, 2010 13:10

Hmm więc można wymienić sam synchronizator ... Koszt skrzyni biegów + wymiana to pewnie będzie niemała inwestycja. Pomysł z 1 na 3 jest niezły ;) Aczkolwiek zabawnie wygląda hehe.

Awatar użytkownika
Lukasz_mk2
Forum Master
Forum Master

Post autor: Lukasz_mk2 » czw sty 21, 2010 13:25

djsurround, kiedyś pytałem o naprawę "dwójki" u jakiegoś mechesa za wyjęcie i wsadzenie skrzyni chciał 200zł + synchronizator + coś jeszcze "co wyjdzie po drodze". Najgorsze w tym wszystkim jest to że mówił że nowe synchronizatory są niedostępne i on zakłada je z używanych skrzyń więc nie wiem jak to będzie działać. Ale możliwe że ja trafiłem na jakiegoś słabego mechanika, a pytałem tylko z ciekawości bo u mnie działa wszystko git :helm:

Obrazek

kam
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: kam » czw sty 21, 2010 14:06

ja w passacie b3 miałem do wymiany synchronizatory i bez problemu dostałem je w sklepie, bylo to 3 lata temu może od tego czasu coś się zmieniło.. u mnie mechanik zawołał 350zl za to.. ale jeszcze wymieniał łożyska..

faktem jest ze jak będziesz wbijał 2jke "na sile" to naprawa nie skończy się na samych synchronizatorach..

Sprzedam
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=119&t=345282

djsurround
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: djsurround » czw sty 21, 2010 15:39

To wcale nie jest na siłę, póki co posiłkuję się z jedynki na trójkę ... i potem na dwa albo po prostu już śmigam na trójce, muszę coś z tym zrobić, niedawno dopiero dopadł mnie ten problem. Muszę zapytać u mechanika.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”