Short Shifter do 2.0 8v 2E. Gdzie można dostać ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Witam. Jest to mój pierwszy temat w tym dziale. Chodzi mi gdzie mogę kupić w Polsce ( na eBay-u znalazłem http://cgi.ebay.co.uk/VW-GOLF-VENTO-MK3 ... 96001r8427 , a "u nas" naszukałem się i nie znalazłem ) Short Shifter do mojego golfika ? Nie mam skrzyni na linkę, tylko podobna do tej http://allegro.pl/item865146595_skrzyni ... 997_r.html ( chyba "wodziki" się to nazywa ).
Fajnie ładnie i pięknie, ale... jak się zna wymiary jakie powinno to mieć ( no najłatwiej jest powiedzieć żeby zrobić sobie samemu. Ale jak ? :/ ). Migomatu nie mam, ale z spawnięciem czegoś czy z gięciem nie ma problemu ( u teścia ).
Jak masz coś na temat zrobienia czegoś takiego pod moją skrzynie będę bardzo wdzięczny za podzielenie się tymi informacjami.
Jak masz coś na temat zrobienia czegoś takiego pod moją skrzynie będę bardzo wdzięczny za podzielenie się tymi informacjami.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Gawior, nie są potrzebne wymiary, chodzi o skrócenie dzwigni wodzika, skracasz o ile chcesz oczywiście w graniacach możliwości.
Ty masz w 2e zapewne skrzynie na wodziki więc shortshifter robisz np w ten sposób
ale to tylko przykład sposóbów jak to można zrobićbo jest ich więcej. Inny to ścięcie lewarka jednak nie każdemu to odpowiada , bo co prawda skok skracamuy ale też obniżamy lewarek wiec co z tego że ma on krótszy skok jak jest dalej od kierownicy na której trzymamy ręce.
Lepiej dokonać modyfikacji po stronie silnika.
Ty masz w 2e zapewne skrzynie na wodziki więc shortshifter robisz np w ten sposób
ale to tylko przykład sposóbów jak to można zrobićbo jest ich więcej. Inny to ścięcie lewarka jednak nie każdemu to odpowiada , bo co prawda skok skracamuy ale też obniżamy lewarek wiec co z tego że ma on krótszy skok jak jest dalej od kierownicy na której trzymamy ręce.
Lepiej dokonać modyfikacji po stronie silnika.
Ostatnio zmieniony czw sty 21, 2010 02:05 przez sas_gti, łącznie zmieniany 2 razy.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
skracajac dźwignie mechanizmu po stronie silnika jak najbardziej skaracamy skok lewarka (nie wiem czemu piszesz ze tylko wizulanie??) Innego sposobu nie ma, chyba że chcesz jako pierwszy na świecie przeprojektować wybierak który siedzi w skrzyni
Powiem tak: w ten sam sposób robi się to w skrzyniach na linki i jest to sposób wskazany przez VWmotorsport i homologowany, a wiec nie moze to byc tylko optyczne skrócenie skoku jak sugerujesz. Jest to najzwyklejszy działający shortshifer uzywany w latach 90ątych w fabrycznych rajdówkach Volkswagena.
Powiem tak: w ten sam sposób robi się to w skrzyniach na linki i jest to sposób wskazany przez VWmotorsport i homologowany, a wiec nie moze to byc tylko optyczne skrócenie skoku jak sugerujesz. Jest to najzwyklejszy działający shortshifer uzywany w latach 90ątych w fabrycznych rajdówkach Volkswagena.
Ostatnio zmieniony czw sty 21, 2010 12:29 przez sas_gti, łącznie zmieniany 2 razy.
- el Kozako
- Forum Master
Re: Short Shifter do 2.0 8v 2E. Gdzie można dostać ?
No muszę cos takiego przekminić
R.I.P. CzarnyCzarnuch
R.I.P. PiaskowyCzarnuch
Third MKII in progress - jurney to the vr6
viewtopic.php?f=87&t=565756
R.I.P. PiaskowyCzarnuch
Third MKII in progress - jurney to the vr6
viewtopic.php?f=87&t=565756
Ja zrobiłem to po swojemu, te co pokazujecie na fotach i w linkach to moim zdaniem nie porozumienie.
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
Golf "Drugi" by finch
Mój Turbo Kopciuch
Vw jest bogiem, Prędkość nałogiem, Turbo zabawą a Diesel podstawą
LPG? Nawet porządne zapalniczki są na benzynę
diesel4ever
Mój Turbo Kopciuch
diesel4ever
Róbcie sami to nic wam nie będzie działać
Sprzedam fotele Motorsport z Audi RS5. PRIV stan idelany 18000tys przebiegu
GTI2007 pisze:Róbcie sami to nic wam nie będzie działać
Golf "Drugi" by finch
Mój Turbo Kopciuch
diesel4ever
Mój Turbo Kopciuch
diesel4ever
Chodzi mi o to zeby lepiej zainwestowac 2-3 stowki a nie samemu sie bawic przy czym mozna cos uszkodzic...:/
Sprzedam fotele Motorsport z Audi RS5. PRIV stan idelany 18000tys przebiegu
To znajdź mi shorta za 300 stówki. Jak pytałem się chłopaków na vwzone wychodziło około 600, przy czym rozwiązania na plastikowych podkładkach to nie porozumienie. Poza tym nie wiem co chcesz uszkodzić, jeżeli ustawisz skrzynie tak żeby nie zgrzytała i będzie w niej stan oleju nie widzę żadnego kłopotu/GTI2007 pisze:Chodzi mi o to zeby lepiej zainwestowac 2-3 stowki a nie samemu sie bawic przy czym mozna cos uszkodzic...:/
Golf "Drugi" by finch
Mój Turbo Kopciuch
diesel4ever
Mój Turbo Kopciuch
diesel4ever