Podłączenie Sondy Lambda Golf III 1.8 ABS - problem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

moderns
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Podłączenie Sondy Lambda Golf III 1.8 ABS - problem

Post autor: moderns » śr sty 20, 2010 17:33

Witam, mam problem mam do wymiany sondę lambda tylko jest problem z jej podłączeniem, gdyż nie ma kostki w instalacji samochodu. Sonda kiedyś przez kogoś była połączona bo widać izolację a kostek ani od sondy teraz ani od instalacji brak, ktoś musiał uciąć. Co teraz zrobić ??Odciąć kostkę z nowej sondy i połączyć jakoś przewody??Proszę o pomoc, gdyż golf pali z 20-30litrów jak zimny :(

KAROL 84
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: KAROL 84 » śr sty 20, 2010 18:37

A jaką sondę kupiłeś? Z wtyczką czy bez?
Najlepiej jakbyś zrobił porządek z wtyczką bo przy wkręcaniu sondy przewody ci się pokręcą co jest nie wskazane. A jeszcze jedno przewodów nie należy lutowac tylko na łączniki zaciskowe połączyc.

moderns
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: moderns » śr sty 20, 2010 23:37

jak wyglądają te łączniki?mam sonde oryginalna z kostką a u mnie w instalacji nie ma jej. Kostka nowa 27zł a przewod do niej instalacyjny nowy 10zl w ASO tylko pytanie ten przewod to skad wychodzi do sondy??

Awatar użytkownika
waski1
_
_
Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV
Silnik: CFGB
Kontakt:

Post autor: waski1 » czw sty 21, 2010 08:57

Szukaj przewodow na prawej podluznicy pod obudowa filtra powietrza blizej sciany grodziowej.

moderns
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: moderns » czw sty 21, 2010 23:04

kostki brak. dzwoniłem do zakładu gdzie montują tłumiki i jutro jade na podłączenie sondy oni mówią, że jeśli ktoś umie lutować to będzie dobrze chodziła i chyba tak zrobie że utne z sondy kostke i połącze na krótko- co o tym sądzicie?ma ktoś tak?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw sty 21, 2010 23:14

moderns, wszystko można zrobić ale nie masz gdzieś szrotu w pobliżu żeby sobie taką kostkę wyciąć? Lepiej lutowac kable po stronie "od komputera" zamiast ciąć kable sondy od kostki

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

robertoopole
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: robertoopole » sob sty 30, 2010 20:22

mam podobny problem...samochód kupiłem 2 miesiące temu i od zakupu pali 35 l gazu i 11 l pb na 120 km !!!
ile masz przewodów przy sondzie? ja mam dwa, przy sondzie biały i czarny a od str. komputera czarny i fioletowy wiązka z oznaczeniem firmy coroplast
mam silnik 1.8 90 km ABS dzisiaj sprawdziłem całą wiązke od sondy do samego komputera i okazało się że przy komp. czarny przewód jest nie podłączony, ale przy wtyku komputera nie ma żadnego wolnego miejsca więc doszedłem do wniosku że został odcięty fabrycznie (???)
sondę podłączyłem tak : fioletowy z czarnym przy sondzie, biały wychodzący z sondy do masy na ścianie grodziowej, zobaczę jaki będzie efekt po przejechaniu 120km :)
pytałeś czy przewody sondy lepiej uciąć od str. komp. czy sondy, z tego co miałem w bmw e46 i seicento siostry to od str. sondy przewody są "chyba" stalowe ponieważ nie mogłem ich polutować (srebrne i sztywne) a od str. komp normalne miedziane
na Twoim miejscu wstawiłbym oryginalny wtyk od komp. i połączył to tak jak trzeba, słyszałem również że nie można zmieniać oryginalnej długości przewodów więc miej to również na uwadze
napisz ile masz przewodów od str. komp. i jakie kolory
Ostatnio zmieniony sob sty 30, 2010 20:25 przez robertoopole, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”