Duże spalanie z 6l na 9l
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Duże spalanie z 6l na 9l
Witam
Od momentu wykrycia "awarii" nastawnika autko zaczęło spalać o 3 litry więcej jak dotychczas z 6l na 9l. Po wymianie sterownika pompy wtryskowej niestety niewiele się zmieniło. Wtryski ok, ciśnienie na cylindrach ok, filtry wymienione. Wartości z VAG odnośnie dawki itp nie znam ale serwis diesel (Pisarzowice) uznał je za prawidłowe. Pozostał mi jedynie do wymiany przepływomierz (ok 500mg).
Tankowałem autko po raz drugi na tej samej stacji do "pełna" - 600km na bak.
Gdzie szukać tak dużego spalania ?
Dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam
MaXeL
Od momentu wykrycia "awarii" nastawnika autko zaczęło spalać o 3 litry więcej jak dotychczas z 6l na 9l. Po wymianie sterownika pompy wtryskowej niestety niewiele się zmieniło. Wtryski ok, ciśnienie na cylindrach ok, filtry wymienione. Wartości z VAG odnośnie dawki itp nie znam ale serwis diesel (Pisarzowice) uznał je za prawidłowe. Pozostał mi jedynie do wymiany przepływomierz (ok 500mg).
Tankowałem autko po raz drugi na tej samej stacji do "pełna" - 600km na bak.
Gdzie szukać tak dużego spalania ?
Dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam
MaXeL
Tak, wymieniony został nastawnik pompy wtryskowej.edzio pisze:rozumiem,,że myślisz o nastawniku,a nie sterowniku silnika?MaXeL pisze:Po wymianie sterownika pompy wtryskowej
Tego nie wiem Adamm, w kazdym bądź razie 2 osoby poinformowały mnie o niedomagającej przepływce. Podali mi tylko, ze dla mojego silnika 1z wartość przepływomierza winna wynosić 800mg a nie 500.Adamm pisze:MaXeL, te 500 mg przeplywki to na jalowym?
jaka jest wartosc dawki na biegu jalowym po rozgrzaniu silnika
Pozdrawiam
Dzięki
MaXeL
Witam!
U mnie po wymianie rozrządu i ustawieniu wtrysku na VAGA spalanie też nieznacznie wzrosło. Przepływka również fiksuje, bo na wolnych pokazuje mi 903/min
MAF (specified)- 235mg/R
MAF (actual)- 445mg/R
jak dodam gazu 3200/min
MAF (specified)- 360mg/R
MAF (actual)- 542mg/R
No chyba, że nie tak się sprawdza przepływkę.
Przedtem 950km na zbiorniku, teraz 800km.
Od czego to może zależeć?
U mnie po wymianie rozrządu i ustawieniu wtrysku na VAGA spalanie też nieznacznie wzrosło. Przepływka również fiksuje, bo na wolnych pokazuje mi 903/min
MAF (specified)- 235mg/R
MAF (actual)- 445mg/R
jak dodam gazu 3200/min
MAF (specified)- 360mg/R
MAF (actual)- 542mg/R
No chyba, że nie tak się sprawdza przepływkę.
Przedtem 950km na zbiorniku, teraz 800km.
Od czego to może zależeć?