Nie chce odpalić!

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

tomasz28

Nie chce odpalić!

Post autor: tomasz28 » ndz sty 17, 2010 14:00

cześć, powiem wam że mam już trochę dość tego samochodu. Problem jest w tym że nie chce odpalić(oczywiście nie zawsze ale w ciągu ostatniego miesiąca zdarzyło mu się tak 2 razy). Tzn po nocy na mrozie -20 odpalił, i przejechałem około 3kilometry zgasiłem, po godzinie przychodzę a on nie chce odpalić- choćby kręcił i 3minuty to on nie chce odpalić. Nie wiem w czym jest problem. Miesiąc temu myślałem że to wina leży w dostawaniu się powietrza przy filtrze paliwa do wężyka i dalej do pompy. Ale wczoraj kiedy znowu mi się to stało podniosłem maskę i paliwo normalnie było w wężyku idącym do pompy. Ja już sam nie wiem co jest(wszystko jest ok akumulator nowy, rozrusznik przeszedł regenerację wszystko ok a czasem dzieje mu się takie coś. Wygląda to tak jak by nie podawał paliwa albo coś w tym stylu. Rozmawiałem z moim tatą i on powiedział że może jakiś zaworek w pompie się zacina albo coś w tym stylu. Ja naprawdę nie mam pomysłu. A jest to wielkim utrapieniem- bo zostawię gdzieś samochód i on mi nie będzie chciał odpalić kiedy ja będę pewny że odpali- zważywszy na to że nie wiadomo kiedy to się znowu stanie)
Wczorajsza akcja skończyła się tym że dziś rano wziąłem go na hol i odpalił( i tu może też taka sugestia że odpalił i po sekundzie zgasł- może to o niczym nie świadczy a może to też jest ważne, za drugim razem już chodził cały czas).
Nie wiem czy ktoś z was się spotkał z takim czymś- ja osobiście o takim przypadku nie słyszałem)
Dodam jeszcze że po odpaleniu dziś przejechał 150kilometrów.
Proszę o jakieś porady co to może być??? POMOCY

Shmatan
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Shmatan » ndz sty 17, 2010 14:04

U mnie nie palił, kiedy klapa gasząca była tak zawalona nagarem że się nie chciała odblokować. Polecam sprawdzić i wyczyścić cały dolot, od przepływki do kolektora ;)

tomasz28

Post autor: tomasz28 » ndz sty 17, 2010 18:01

tak sobie poczytałem o tej klapie gaszącej i może to jest właśnie to tylko teraz nasuwa mi się pytanie: Czy jeśli klapa była by zamknięta to czy odpalił bym samochód na zaciąg??

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Post autor: italiano_83 » ndz sty 17, 2010 18:27

tomasz28 pisze:Czy jeśli klapa była by zamknięta to czy odpalił bym samochód na zaciąg??
Nie...
Jak masz możliwość podepnij auto pod vag może są jakieś błędy...
Tak, to trochę enigmatycznie wygląda...

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic Obrazek

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm

Ducati Monster 696+

Obrazek

lapek85

Post autor: lapek85 » ndz sty 17, 2010 18:59

zapnij vaga, sprawdz błedy, może immo pada

michszym11970
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: michszym11970 » ndz sty 17, 2010 19:11

tomasz28 pisze:Czy jeśli klapa była by zamknięta to czy odpalił bym samochód na zaciąg??
możliwe, że drgania wywołane przez szarpnięcie samochodu akurat otworzyły klapę i odpalił, opisane przez ciebie objawy wskazują właśnie na klapę gaszącą, miałem przedwczoraj taki przypadek u znajomego w Golfie AFN, po wyczyszczeniu auto pali normalnie, oczywiście można podłączyć pod VAG-a, ale jeśli to klapa, to VAG nic nie pokaże, tak czy tak,wyczyść klapę i przy okazji kolektor ssący

zobacz tutaj, jak może wyglądać zasyfiona klapa gasząca kolektor:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=5112

jest - Audi A3 S-line ASZ+ >>218KM 489Nm<<
był - Audi A4 Avant 1.9TDI AFN
był - mkIV GTI TDI ARL+ >>187KM 398Nm<<
był - mkIII 1Z+ >>130KM 313Nm<< od www.g-lab.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”