Silnik GX
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Silnik GX
Witam. Mam pytanie, posiadam Golfa II z 88 roku z silnikiem 1.8 GX. Czy silnik GX z roku 88 jest taki sam jak ten sam silnik montowany od roku 89 ( czy przeszedł jakieś zmiany itp ). Przy okazji mam jeszcze problem z tym silnikiem gdyż na wolnych obrotach pracuję bardzo niestabilnie dodam że auto ostatnio stało niejeżdżone przez około 3 miesiące. Czy może być to wina filtra paliwa? Jeżeli nie to co ? ( Auto jest na wtryskach ). Proszę o pomoc
Co do zmian miedzy 88 a 89 r nie kojarzę .. ale z 2 problemem powinienem choć trochę pomóc -- piszesz ,że auto stało 3 mc .. podejrzewam ,że pod chmurką . Co za tym idzie - wilgoci nabrało sporo elementów - zacznij od sprawdzenia aparatu zapłonowego - świec - przewodów . Następnie świeże paliwo i sprawdzenie samego filtra paliwa - ewentualna wymiana. Piszę o paliwie - bo pewnie nie miałeś go po korek w zbiorniku - więc po takim czasie raz ,że trochę straciło na swojej jakości a 2 zebrało się tam sporo wilgoci co jeszcze bardziej pogorszyło jego wartości ..
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
Co do świeżego paliwa to autko po "przebudzeniu" przejechało już ok. 500 km, więc cały aparat zapłonowy już wysechł i jest ok. Bardziej obstawiałbym chyba filtr paliwa, bo poprzedni właściciel z tego co mi wiadomo lał zawsze najtańsze paliwo. Dzięki za pomoc. Dzisiaj jadę kupić filtr paliwa i wtedy zobaczymy.
tez mam ten silnik i powiem ci ze nie znalazlem filtra tal latwo , kieruj sie ze chcesz filtr do vw sciroco z silnikiem 1,8peter091 pisze:Niestety nie udało mi się kupić dzisiaj filtra ale postaram się kupić jak najszybciej i dam odpowiedź.
a co do tego ze ma niestabilne obroty - to powiedz czy po zagrzaniu silnika juz jest lepiej czy nadal swiruje
Obojętnie czy zimny czy ciepły cały czas pracuję nieregularnie ale tylko na wolnych obrotach ( bez dodawania gazu ). Poza tym podczas jazdy sprawuję się bez zarzutu.
Ostatnio zmieniony ndz sty 17, 2010 21:26 przez peter091, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprawdź kolego DOKŁADNIE układ zapłonowy w autku .. począwszy od świec .. kable .. na aparacie kończąc. Rozbierz - zobacz palec .. i wszystko ładnie wyczyść..peter091 pisze:Obojętnie czy zimny czy ciepły cały czas pracuję nieregularnie ale tylko na wolnych obrotach ( bez dodawania gazu ). Poza tym podczas jazdy sprawuję się bez zarzutu.
ja bym sprawdzil czy nie ma gdzies nieczelnosci w ukladzie dolotowym, proponuje przeczyscic przepływomierz no i przepustnicepeter091 pisze:Obojętnie czy zimny czy ciepły cały czas pracuję nieregularnie ale tylko na wolnych obrotach ( bez dodawania gazu ). Poza tym podczas jazdy sprawuję się bez zarzutu.
Czyli diagnoza trafiona .. i o to chodzi.peter091 pisze:Dzięki chłopaki za pomoc. Byłem w VW w Sosnowcu kupiłem oryginalną nową kopułkę i palec zamontowałem i wszystko chodzi równiutko. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomoc.