Zapeczone śruby pokrywy silnika

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

kamlor
...
...
Kontakt:

Zapeczone śruby pokrywy silnika

Post autor: kamlor » pt sty 15, 2010 15:37

Zabrałem się za wymianę filtra powietrza, ale żeby się do niego dostać trzeba zdjąć pokrywę silnika (1.4 16V). Śruby imbusowe są nieźle zapieczone i nie mogę ich w wykręcić, na dodatek są już nieźle obrobione. Co w takiej sytuacji zrobić? Nie widzi mi się wiercenie w silniku. Może jakieś WD40?

Z góry dziękuję za pomoc, zależy mi na czasie.

Awatar użytkownika
Rafał 21
Forum Master
Forum Master

Post autor: Rafał 21 » pt sty 15, 2010 18:45

kamlor pisze:Nie widzi mi się wiercenie w silniku.
kamlor, No bez tak drastycznych ingerencji!. Jak wiercenie . :grin: Śruby masz jak sobie przypominam 4szt. . musisz popsikac tak jak już wspomniałes WD40 . Ja zawsze stosuje nafte! Lub profesjonalny środek , ale nie bedziesz go przecież szukał. . . Wiec nalej na te śruby trochę strzykawką ! Lub ten WD40 i po chwili w to miejsce co wkładasz ten imbus. Przyłóż kawałek szpikulca, stary śrubokręt i uderz mlotkiem! . Nie tak mocno aby micha spadła :grin: tylko z wyczuciem. Nawet kilka razy Odkręcaj! będzie :bigok:

Zawsze może być Ciut Ciut więcej!!!

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pt sty 15, 2010 23:55

Miałem u siebie ten sam problem...wbicie w śrubę klucza 5.5mm uratowało sprawę...po wykręceniu pojechałem kupić nowe bo stare średnio się nadawały do użytku.
Jeżeli masz pod maską tak jak w tym linku http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3302336 to zdejmowanie tej pokrywy nie jest konieczne żeby się dostać do filtra...ale wiadomo, że lepiej zrobić to starannie :)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”