pytanie odnosnie hamowania i zaworów ( nie związane ze sobą)

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

VW Golf II
Użytkownik
Użytkownik

pytanie odnosnie hamowania i zaworów ( nie związane ze sobą)

Post autor: VW Golf II » śr sty 13, 2010 23:12

1. Zauważyłem że jak silnik jest zimny i go odpalę to słyszę jak stukają mi zawory. Dlaczego tak się dzieje?? podobno da się je wyregulować. Co się stanie jak ich nie wyreguluje.

2. Od dłuższego czasu zauważyłem, że podczas hamowania z tyłu po prawej stronie ( pasażer) słyszę tarcie. Z tyłu mam bębny. Jest to tylko gdy hamuję na luzie. Takie tarcie jakby coś o coś obcierało.
Ostatnio zmieniony śr sty 13, 2010 23:16 przez VW Golf II, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
edzio
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: edzio » śr sty 13, 2010 23:13

Sprecyzuj temat na zgodny z regulaminem!!

Awatar użytkownika
Johnatan
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: Johnatan » czw sty 14, 2010 00:18

Witam. Ja moge pomóc tylko z hamowaniem, miałem ten przypadek w 1.3 HK też bembny pewnie te same, otwarłem syfu, rdzy co nie miara. Szczeki tarły lecz okładziny nadal były na szczekach. Jeden tłoczek żył, drugi zażarty. Gdy go wcisnąłem młotkiem wylał sie cały. Wymieniłem szczeki, dałem bembny na tokarke i założyłem nowe cylinderki. Możnaby powiedzieć, nowa młodość tylnych hamulców.. od czasu do czasu i tak słysze lekkie podcieranie z tyłu.. Nie wiem czy to normalna praca.. hamowanie jest masakrycznie lepsze, ręczny lapie już na pierwszym ząbku... warto było :) 40zł cylinderki 40zł szczęki, ojciec tokarz.. warto było :):P
Obrazek Obrazek Obrazek

VW Golf II
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: VW Golf II » czw sty 14, 2010 11:52

Johnatan pisze:Witam. Ja moge pomóc tylko z hamowaniem, miałem ten przypadek w 1.3 HK też bembny pewnie te same, otwarłem syfu, rdzy co nie miara. Szczeki tarły lecz okładziny nadal były na szczekach. Jeden tłoczek żył, drugi zażarty. Gdy go wcisnąłem młotkiem wylał sie cały. Wymieniłem szczeki, dałem bembny na tokarke i założyłem nowe cylinderki. Możnaby powiedzieć, nowa młodość tylnych hamulców.. od czasu do czasu i tak słysze lekkie podcieranie z tyłu.. Nie wiem czy to normalna praca.. hamowanie jest masakrycznie lepsze, ręczny lapie już na pierwszym ząbku... warto było :) 40zł cylinderki 40zł szczęki, ojciec tokarz.. warto było :):P
[url=http://images43.fotosik.pl/247/bc206c5f82952d2em.jpg]Obrazek[/URL] [url=http://images44.fotosik.pl/247/09a6c8c1637c7a6cm.jpg]Obrazek[/URL] [url=http://images45.fotosik.pl/248/2edaf4db2f151338m.jpg]Obrazek[/URL]
wsominałeś coś o ręcznym mi łapie ta przy końcu. Nie od razu. Czyli trzeba bedzie sie pobawic.

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » czw sty 14, 2010 12:49

VW Golf II pisze:1. Zauważyłem że jak silnik jest zimny i go odpalę to słyszę jak stukają mi zawory. Dlaczego tak się dzieje?? podobno da się je wyregulować. Co się stanie jak ich nie wyreguluje.
ni wyregulujesz.. bo tam nie ma rgulacji.. masz do wymiany popychcze hydrauliczne zaworów... i to wszsytko ... :)
denerwująca sprawa.. ja wymieniłem i druga zima... ciszaa !! :D

polecam firme INA, w to warto zainwestowac :)

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

VW Golf II
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: VW Golf II » czw sty 14, 2010 15:35

guti pisze:
VW Golf II pisze:1. Zauważyłem że jak silnik jest zimny i go odpalę to słyszę jak stukają mi zawory. Dlaczego tak się dzieje?? podobno da się je wyregulować. Co się stanie jak ich nie wyreguluje.
ni wyregulujesz.. bo tam nie ma rgulacji.. masz do wymiany popychcze hydrauliczne zaworów... i to wszsytko ... :)
denerwująca sprawa.. ja wymieniłem i druga zima... ciszaa !! :D

polecam firme INA, w to warto zainwestowac :)
Ile takie cos kosztuje?? wczesniej tez tak mialem ale mialem za malo oleju. dolalem i byl spokoj potem pojechalem na wymiane oleju i bylo 2 dni spokoju i teraz jak odpale o nocy auto to stukaja do momentu az silnik nie nabierze troche temperatury.

Awatar użytkownika
matisim
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Auto: bmw
Kontakt:

Post autor: matisim » czw sty 14, 2010 16:06

VW Golf II pisze:Ile takie cos kosztuje?? wczesniej tez tak mialem ale mialem za malo oleju. dolalem i byl spokoj potem pojechalem na wymiane oleju i bylo 2 dni spokoju i teraz jak odpale o nocy auto to stukaja do momentu az silnik nie nabierze troche temperatury.
to na pewno popychacze. u mnie za komplet zapłaciłem 180zł właśnie firmy INA. miałem to samo, że jak sie rozgrzał to cichły a jak zimny to hałas. chociaż pod koniec już nawet i na ciepłym nie cichły...

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » czw sty 14, 2010 21:38

VW Golf II pisze:Ile takie cos kosztuje?? wczesniej tez tak mialem ale mialem za malo oleju. dolalem i byl spokoj potem pojechalem na wymiane oleju i bylo 2 dni spokoju i teraz jak odpale o nocy auto to stukaja do momentu az silnik nie nabierze troche temperatury.
jak bedziesz zaintersowany, to daj znac.. moge Ci cos znalezc.. nawet odbierzesz w Czewie :) prosto do rączki :) wal PWa jak jstes zainteresowany... ale to cos kolo tego co kolga pisze... podejrzewam ze nie więcej :)

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”