po dodaniu gazu przerywa
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- ziolo115
- Ma gadane
- Kontakt:
podziękował przyjżę się blizej tematowi regulatora:) szkoda ze nie występuje jako część zamienna... punkcik leci okrągła setka sie lepiej prezentuje
Ostatnio zmieniony śr sty 06, 2010 14:36 przez ziolo115, łącznie zmieniany 1 raz.
regulator cisnienia paliwa w mono wtrysku to nic innego jak zawór zwrotny"nadmiar paliwa jest kierowany do regulatora ciśnienia przepływ ten powoduje samoczynne odprowadzenie par paliwa oraz odpowietrza układJacenty85 pisze:Po dodaniu gazu na zimnym silniku dawkuje zbyt duże ciśnienie paliwa co powoduje zalewanie i dokładnie taką pracę jak wspomniałeś.
cisnienie robocze 106+- 6kPa bez względu na temperature i zakres pracy silnika
a problem następuje tylko na zimnym silniku prawda ????
Ostatnio zmieniony śr sty 06, 2010 14:40 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.
- ziolo115
- Ma gadane
- Kontakt:
tak tak dokładnie tak ... mój rozum podpowiada...- auto zimne , dostaje wiekszą ilośc paliwa , dodatkowo regulator powoduje, ze zalewa go jeszcze bardziej czy myślę w dobrym kierunku?? czy?
to obala moje myśłenie?dziejo pisze:cisnienie robocze 106+- 6kPa bez względu na temperature i zakres pracy silnika
- ziolo115
- Ma gadane
- Kontakt:
no dobra.. to teraz po rachunku sumienia musze powiedzieć ,że.. ciepły motor chodzi równo... ruszam energicznie czyli 1 do 4000 obr potem dwa i gaz w podłoge auto przez około 1-2 sekundy ma mułka ( lecz nie całkowite zduszenie) poczym zaczyna przyspieszac płynnie. więcej objawów nie zaobserwowaałem a ten wymieniony teraz przyszedł mi do głowy po głebszym zastanowieniu ale nie brałem go pod uwage bo nie było to nigdy szczególnie uciązliwe no chyba ze trzeba np"uciec" ze skrzyzowania
proponuje sprawdzić przepustnice, ewentualnie przeczyścić ją i sprawdzić czujnik położenia przepustnicy TPS który odpowiada za reakcję komputera po wciśnięciu gazu, silniczek krokowy działa tylko na wolnych obrotach, jeżeli auto przerywa po dodaniu gazu to TPS lub sonda lambda może powodować przerywanie, nadmienię że miałem problem właśnie z TPS wytarły się w nim ścieżki i nie było możliwości utrzymania silnika na jednakowych obrotach
Pozdrawiam T.O.B.I.
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]
ja mam wielopunkt i rowniez mam z tym problem. kupilem uzywana sonde lambda i na jakis czas pomoglo, a ostatnio znowu golfikowi sie cos odwidzialo i przerywa. juz sam nie wiem co zrobicJacenty85 pisze:To nie układ zapłonowy, nie silniczek krokowy, nie podgrzewacz zwany jeżem i nie czujnik temperatury. Mam u siebie to samo i wszystko już to przerobiłem. Została mi tylko jedna opcja - myślę, że najbardziej prawdopodobna, konsultowana z wieloma serwisantami. Mianowicie regulator ciśnienia paliwa przy monowtrysku. Po dodaniu gazu na zimnym silniku dawkuje zbyt duże ciśnienie paliwa co powoduje zalewanie i dokładnie taką pracę jak wspomniałeś.
-
- Nowicjusz
Re: po dodaniu gazu przerywa
Witam.ziolo115 pisze:Witam. opisze krótko objaw który mnie juz denerwóje od jakiegoś czasu. odpalam auto.. odpala normalnie, lekkie puknięcie w gaz i puszczenie go powoduje ze auto zaczyna sie podduszać i chodzi jakby nie na wszystrkie gary niejednokrotnie gaśnie. gdy tak sie juz dzieje ze puszcze gaz i auto przerywa ponowne dodanie gazu skutkuje wzrostem obrotów ale silnik dalej chodzi nierówno , szarpie nim nawet jak obroty są 2500 obr. po kilku chwilach przetrzymania na gazie problem ustaje. co to sie sypneło?
W dniu dzisiejszym podczas jazdy swoim leciwym już vw miałem podobny problem nastepującej treści: samochód zaczął szarpać, czkać, przerywać tak, jakby pracował na 3 gary. To samo działo się na PB i na LPG. Po jakiejś godzinie takiej pracy uspokoiło się. Czasami ma też problemy z rozruchem( trzeba chwilę pokręcić) a czasami zaskakuje "na dotyk". Opisana sytuacja zdarza się sporadycznie, ale chcialbym wiedzieć co może być jej przyczyną. Czekam na odpowiedzi. Autko Golf III 2.0 2E PB+LPG
Pozdrawiam.