[mk2] mam pytanie w sprawie czyscidla do silnika

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
KamilW
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

[mk2] mam pytanie w sprawie czyscidla do silnika

Post autor: KamilW » czw mar 09, 2006 10:21

Witam. jak w temacie... chce wyczyscic sobie silnik zeby przedluzyc zywotnosc nowego oleju... uzywal ktos czegos takiego?? Czy wogole warto w cos takiego inwestowac?? Pozdrawiam

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » czw mar 09, 2006 12:00

Jeśli chcesz przepłukać silnik to użyj oleju. Różnego rodzaju "czyścidła" mogą narobić więcej szkód niż pożytku, łącznie z rozszczelnieniem silnika.

Awatar użytkownika
KamilW
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: KamilW » czw mar 09, 2006 12:35

tylko troche mnie nie stac zeby kupic olej do przeplukania silnika :) Wiec co doradzacie??

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » czw mar 09, 2006 12:39

KamilW pisze:tylko troche mnie nie stac zeby kupic olej do przeplukania silnika Wiec co doradzacie??
A czy "czyścidło" dostaniesz za darmo? Za 4l zwykłego minerała zapłacisz ok 30zeta. To nie jest aż tak dużo.

fibolek

Post autor: fibolek » czw mar 09, 2006 12:46

Ty KamilW masz już wiekowego Gofera czy nie pekasz lać jakieś "czyszczace coś do motoru"?
Jak chcesz mieć w środku full wypas to go rozbierz i przeczyść.Bo z tego co pamiętam to gdzieś wcześniej pisałeś że rozbierałeś go i robiłeś co nieco.

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » czw mar 09, 2006 12:49

Ale z tego co wiem to miałeś zalany minerałem.Moim zdaniem to po prostu spuść olej,ew.wykręć miske olejową żeby wszystko ładnie spłyneło i wymień olej.Jak zostaną śladowe ilości minerału to na pewno nie spowodują zniszczenia nowego oleju.A jak już to zrób następną wymiane troche wcześniej i po kłopocie.

fibolek

Post autor: fibolek » czw mar 09, 2006 12:54

KamilW coś ty zamocno kombinujesz.

Awatar użytkownika
KamilW
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: KamilW » czw mar 09, 2006 14:24

Wiem ze kombinuje..tak juz mam :) .. ale chce miec wszystko zrobione porzadnie... mialem zalany polsyntetykiem i silnik byl czyszczony w lecie... ale sie po prostu chcialem dowiedziecczy warto taka operacje przeprowadzac... i kupowac czyscidlo...ale mimo wszystko dzieki :)

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » czw mar 09, 2006 14:28

To sie nazywa perfekcjonalizm :bigok: Pozdro Kamil

Awatar użytkownika
Pinhead
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pinhead » czw mar 09, 2006 14:31

Płukałem silnik czyścidłem w puszcze okrągłej chyba 500ml. Nie pamiętam firmy ale kosztowało to ok.20zł. Zostało to wlane do oleju, silnik popracował kilka minut i wymiana oleju no nowy. Nic sie nie rozszczelniło a wypłukało sporo syfu z silnika. Olej był czarny jak smoła.

=-Pinhead-=

Awatar użytkownika
Kiler
Forum Master
Forum Master

Post autor: Kiler » czw mar 09, 2006 14:35

...też zrobiłem taki zabieg ze specyfikiem ale w mk3, żadnych nowych nieszczelności nie było i nie ma... a olej czarny się lał :crazy: . Silnik zalany Mobilem półsyntetykiem.

Pozdr :pub: .

:bylo: :bajer:

fibolek

Post autor: fibolek » czw mar 09, 2006 16:43

No to Kamilu ostatnia w tym poście moja porada wyczyść go jak chcesz i czym chcesz i przy wlewaniu nowego oleju dolej jakiś normalny dodatek np.LUCAS i wtedy to będziesz miał full wypas.I nie słuchaj innych jest to dodatek nie pozostawiający żadnych metalowych czy ceramicznych lub teflomnowych dodatków.Jest on na bazie ropy naftowej powoduje on lepsze przywieranie oleju do silnika oraz lepsze przez to smarowanie i trzymanie przez olej temperatury oraz poprawia lepkość oleju.
Zresztą zapytaj co ci bede pisal ale miej na uwadze że sam stosowałem(ale terz mnie nie stać koszt około chyba 80 dyszek za butel 1 litr podajże).
Pozdro

Awatar użytkownika
Pinhead
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pinhead » czw mar 09, 2006 17:03

To już bym wolał zalać silnik jakimś dobrym 5W40 niż dolewać takich specyfików do oleju szczególnie że ma żadnych dowodów na działanie takiego dodatku. Jeśli by to polepszało smarowanie to z pewnością producenci olejów stosowali by go w swoich produktach aby uzyskać wyższą klase jakości. Do tego ta cena :panna:

=-Pinhead-=

fibolek

Post autor: fibolek » czw mar 09, 2006 21:07

Pimehead a Castrol GTX Magnatec to niby co?
A czy np Elf Evolution coś tam nie ma dodatków uszlachetniających?
To są podobne dodatki co tego typu środki.Nie polecam natomist jakiś XERAMICÓW i innych głupot.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”