Automat i niskie temperatury
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Automat i niskie temperatury
witam
to moj pierwszy post więc prosze o wyrozumiałość
Posiadam Golfa 3 1,8 benzyna w automacie i gdy jest zimno po uruchomieniu silnika gdy dzwignie ("zmiany biegów") daje w pozycje D (czyli do przodu) auto niechce ruszyć przez jakieś 40 sek do 1 min potem rusza, a gdy przełączam na R (do tyłu) samochód normalnie od razu cofa. Co z tym fantem zrobić , a może ten typ tak ma w takich temperaturach?
czekam na pomoc
pozdro
to moj pierwszy post więc prosze o wyrozumiałość
Posiadam Golfa 3 1,8 benzyna w automacie i gdy jest zimno po uruchomieniu silnika gdy dzwignie ("zmiany biegów") daje w pozycje D (czyli do przodu) auto niechce ruszyć przez jakieś 40 sek do 1 min potem rusza, a gdy przełączam na R (do tyłu) samochód normalnie od razu cofa. Co z tym fantem zrobić , a może ten typ tak ma w takich temperaturach?
czekam na pomoc
pozdro
Witam kolege
Moze nie za bardzo pomoge ale brat ma vento 1,8 i jesli chodzi o temperatury to rusza i w mrozie i w cieple tak samo.
Podejrzewam ze problem moze tkwic w oleju,przede wszystkim sprawdz czy masz stan.
Bo z tego co mi wiadomo to tak sie objawia niski stan oleju w skrzyni.
Z reguły automat nawet jak wogóle nie jezdzi do przodu to na wstecznym poradzi prawie zawsze.
Próbowałes ruszac z jedynki?? Tej osobnej??
Moze nie za bardzo pomoge ale brat ma vento 1,8 i jesli chodzi o temperatury to rusza i w mrozie i w cieple tak samo.
Podejrzewam ze problem moze tkwic w oleju,przede wszystkim sprawdz czy masz stan.
Bo z tego co mi wiadomo to tak sie objawia niski stan oleju w skrzyni.
Z reguły automat nawet jak wogóle nie jezdzi do przodu to na wstecznym poradzi prawie zawsze.
Próbowałes ruszac z jedynki?? Tej osobnej??
Był Mk2 :)
był Mk3 :)
było Vento ABF
bylo Vento AAA
TERAZ: JETTA III i Mk3 Cabrio
1Z ,ABS
był Mk3 :)
było Vento ABF
bylo Vento AAA
TERAZ: JETTA III i Mk3 Cabrio
1Z ,ABS
A nie zauwazyles zamulenia skrzyni? Pierwszym widocznym objawem zuzycia oleju albo zapchania filtra jest mułowata reakcja przekladni. W sensie - 4 bieg wrzuca dopiero po przekroczeniu np 60km/h albo przy delikatnym popuszczeniu gazu.
Skoro latem dzialalo a teraz przy tych mrozach nie rusza to stawiam ze olej - i zapchany filterek.
Wymiana oleju w dobrym serwisie w granicach 300-400zł wiec dramatu nie ma.
Skoro latem dzialalo a teraz przy tych mrozach nie rusza to stawiam ze olej - i zapchany filterek.
Wymiana oleju w dobrym serwisie w granicach 300-400zł wiec dramatu nie ma.
Co 60 000 lub co 3 latasmateusz pisze: VW zaklada wymiane oleju w przekladni co 50 000. Ja robie to co 30-35000.
U mnie prze spokojnej jeździe 4 wrzuca właśnie przy 60.. i tak ma byćsmateusz pisze: A nie zauwazyles zamulenia skrzyni? Pierwszym widocznym objawem zuzycia oleju albo zapchania filtra jest mułowata reakcja przekladni. W sensie - 4 bieg wrzuca dopiero po przekroczeniu np 60km/h albo przy delikatnym popuszczeniu gazu.

Z reguły jak jest zimno to czekam chwilkę aż się autko zagrzeje , podobno w automacie tak się robi, ale sprawdziłem dziś, odpaliłem i od razu start, troszkę wolniej niż normalnie "załapał" bieg, ale ruszył normalnie. Obstawiam tak jak większość olej. Jak zgęstnieje to nie dotrze tak szybko gdzie trzeba.