ubytek wody w zbiorniczku
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
ubytek wody w zbiorniczku
Mam mały problem. Ubywa mi wody w zbiorniczku wyrównawczym. Ostatnio zmieniłem płyn na zimowy i teraz dwukrotnie musiałem dolać ok. 0.5 litra łącznie. I nie wiem czy to jest wina tego, że źle odpowietrzyłem czy nie. Dodam, że teraz jak byłem to zobaczyć to słyszałem jakby powietrze było w zbiorniczku. I para z niego wyleciała. A silnik był chłodny. Oleju nie ma w zbiorniczku. Za co mam się wziąć??
Ostatnio zmieniony pn sty 04, 2010 22:16 przez VW Golf II, łącznie zmieniany 1 raz.
- mosiek2206
- Mały gagatek
- Kontakt:
-
- Użytkownik
odpowietrzyłem ale chyba źle. Bo nie poczekałem aż chłodnica się włączy. Tak mam białą maź pod korkiem. Ale dodam że jak latem wymieniałem na letni to było wszystko ok i maź też była.RzR pisze:A odpowietrzyłeś po wymianie płynu? Pod korkiem oleju nie masz "masła"?
[ Dodano: 04 Sty 2010 21:26 ]
Nie przybyło napewno.mosiek2206 pisze:No to sprawdź czy ci czasem nie przybyło oleju
VW Golf II, Zawsze po wymianie płynu trzeba dolać co nieco.I żadne "odpowietrzanie".Normalnie lejesz do pełna,jazda aż sie otworzy termostat i tyle.Ostygnie silnik,otwierasz zbiornik i dolewasz płynu.Można nawet z trzy razy zanim się napełni całkowicie.Ot cała filozofia,a niektórzy za chwilę każą ci silnik wymienić....
-
- Użytkownik
ok. zobacze o ile km bede musial dolewac. dolalem wczoraj z cwiartke i przejechalem kolo 100 km.bongo pisze:VW Golf II, Zawsze po wymianie płynu trzeba dolać co nieco.I żadne "odpowietrzanie".Normalnie lejesz do pełna,jazda aż sie otworzy termostat i tyle.Ostygnie silnik,otwierasz zbiornik i dolewasz płynu.Można nawet z trzy razy zanim się napełni całkowicie.Ot cała filozofia,a niektórzy za chwilę każą ci silnik wymienić....
- mosiek2206
- Mały gagatek
- Kontakt:
Bardzo możliwe że nie odpowietrzyłeś układu dobrze a maź na korku może być z niedogrzania silnika warto sprawdzić odmę czy nie jest zaklejona śmietanką. A tak na przyszłość to jak wymieniasz płyn to zalej na maks zakręć korek i rozgrzej samochód aż się włączy wentylator powinien się wtedy odpowietrzyć.
Mosiek
bongo pisze:VW Golf II, Zawsze po wymianie płynu trzeba dolać co nieco.I żadne "odpowietrzanie".Normalnie lejesz do pełna,jazda aż sie otworzy termostat i tyle.Ostygnie silnik,otwierasz zbiornik i dolewasz płynu.Można nawet z trzy razy zanim się napełni całkowicie.Ot cała filozofia,a niektórzy za chwilę każą ci silnik wymienić....
To jest właśnie to twoje "odpowietrzanie" w mk3 na 100% masz układ samoodpowietrzający ale i tak zawsze odpowietrzałem tradycyjnie, wolę jednak nie wierzyć takim wynalazkom.
zobacz po takim dystansie czy coś ubyło jeśli tak to dolej do prawidłowej wartości i dalej śmigaj następnie czynność powtórz znaczy sprawdź ewentualnie dolej i tak aż przestanie ubywać a poziom płynu osiągnie prawidłową wartość. .VW Golf II pisze:. zobacze o ile km bede musial dolewac. dolalem wczoraj z cwiartke i przejechalem kolo 100 km.