szybkie pytanie ołozysko tylne
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
szybkie pytanie ołozysko tylne
Witam.Wymieniłem łozysko w tylnym kole i wszystko wydaje sie ok ale jak krece kołem na podnosniku to kolo chodzi luzno ale szumi.Czy tak powinnobyc zaraz po wymianie? Prosze o odpowiedz.
mirek272, ustaw luz tak aby dało się z pewnym oporem ruszać podkładkę tą pod nakrętką. Użyj do sprawdzania tego zwykłego płaskiego śrubokręta.
Łożyska nie powinny szumieć, ale może jest tam piasek, lub jakiś syf z bębna.
Zrób na nich z 200 km i sprawdź ponownie luz (ewentualnie skoryguj). Jeśli łożyska nie wyją i nie słychać ich w aucie to powinno być ok.
Jest jeszcze jedna możliwość, czopy są wyrobione i łożyska będą się na nich obkręcać. Jeśli masz oryginalne czopy i masz już trochę km nalatane to powinno się wymieniać z czopami.
Ja narpiew wymieniałem u siebie bez czopów. Po pół roku musiałem wymieniać jeszcze raz, tym razem, już z czopami
Łożyska nie powinny szumieć, ale może jest tam piasek, lub jakiś syf z bębna.
Zrób na nich z 200 km i sprawdź ponownie luz (ewentualnie skoryguj). Jeśli łożyska nie wyją i nie słychać ich w aucie to powinno być ok.
Jest jeszcze jedna możliwość, czopy są wyrobione i łożyska będą się na nich obkręcać. Jeśli masz oryginalne czopy i masz już trochę km nalatane to powinno się wymieniać z czopami.
Ja narpiew wymieniałem u siebie bez czopów. Po pół roku musiałem wymieniać jeszcze raz, tym razem, już z czopami

Ostatnio zmieniony pn sty 04, 2010 19:18 przez ordy, łącznie zmieniany 1 raz.
- PAPAYOS
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
To może nie szumią łożyska tylko szczęka trze o bemben... Łożyska jak nowe to raczej nie szumią chyba, że przy wbijaniu łożysk na czop i w bemben uszkodziłeś bieżnie łożyska...
Ze smarem też radzę nie przesadzać. Bo potem płynie i brudzi wnętrze bembna obniżając skuteczność hamowania...
Pozdrawiam
PAPAYOS
Ze smarem też radzę nie przesadzać. Bo potem płynie i brudzi wnętrze bembna obniżając skuteczność hamowania...
Pozdrawiam
PAPAYOS
Ostatnio zmieniony pn sty 04, 2010 19:16 przez PAPAYOS, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.facebook.com/pages/Cthulhu/369766173200313