Witam. Od jakiegoś czasu zauwazyłem że mój PN 2ee zaczyna sie pieXXXć bardziej niż do tej pory. Zaczął skakac po obrotach nawet na gazie, dławić się przy nagłym przyspieszaniu i więcej spalać gazu. Dzis podniosłem maske, nie wierząc w to że odnajde przyczyne a tu jednak... znalazłem odpiety wężyk na powietrze, ten cieńszy, zaraz pod żółtą czapeczką. Podłaczyłem go na pracującym silniku i od razu zauwazyłem poprawe kultury pracy silnika, przejechałem sie kilka kilometrów i odczułem znaczą poprawe. Co to za wężyk? Prowadzi on do przodu silnika do innego urządzonka umiejscowionego blisko filtra oleju.
Możliwe że przez jego odłączenie zwrosło mi spalanie lpg?
Co to za wężyk?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
pittereck, to dobrze ze podpiąłes 
silnik dostawał "lwe powietrze" stad te skoki, nierówna praca, wzrost spalania.. teraz powinno byc ok..
ta czapeczka to zawór zwrotny , na węzy lączacym serwo hamulcowe z koleltorem ssacym.. ( pomaga Ci to w hamowaniu na odpalonym silniku)
do czapeczki podpina sie cos co ma dzialac dzieki wlasnie podcisnieniu.. np a licznik z MFA ( liczy spalanie miedzy innemy dzieki podcisnieniu )

silnik dostawał "lwe powietrze" stad te skoki, nierówna praca, wzrost spalania.. teraz powinno byc ok..
ta czapeczka to zawór zwrotny , na węzy lączacym serwo hamulcowe z koleltorem ssacym.. ( pomaga Ci to w hamowaniu na odpalonym silniku)
do czapeczki podpina sie cos co ma dzialac dzieki wlasnie podcisnieniu.. np a licznik z MFA ( liczy spalanie miedzy innemy dzieki podcisnieniu )
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!

- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
- to jest wężyk podciśnienia, do aparatu zapłonowego (to te urządzenie koło filtra oleju). Dzięki niemu regulowane jest wyprzedzenie zapłonu w zależności od obciążenia silnika.pittereck pisze:Co to za wężyk? Prowadzi on do przodu silnika do innego urządzonka umiejscowionego blisko filtra oleju.
- być może ten drugi wężyk jest od MFA, ale jak znam życie, to pewnie jest zaślepiony na końcu - nie spotkałem się w ori MFA w silniku PN.guti pisze:do czapeczki podpina sie cos co ma dzialac dzieki wlasnie podcisnieniu.. np a licznik z MFA ( liczy spalanie miedzy innemy dzieki podcisnieniu )