Kod wyposażenia a instalacja do tylnych głośników MK4
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Witam
Zastanawiam sie czy mozna sprawdzic bez rozbierania czy mam w swoim autku (golf IV variant 2003r) pociagnieta instalacje do tylnych glosnikow. W ksiazce serwisowej znalazlem oznaczenie 8RE (4 glosniki pasywne) a z tylu nic nie gra.
Zastanawiam sie czy mozna sprawdzic bez rozbierania czy mam w swoim autku (golf IV variant 2003r) pociagnieta instalacje do tylnych glosnikow. W ksiazce serwisowej znalazlem oznaczenie 8RE (4 glosniki pasywne) a z tylu nic nie gra.
k0nr4d, a nie bylo tak ze niektore mialy instalacje podciągnieta i wystarczylo podlaczyc glosniki a niektore nie mialy nic w tym kierunku zrobione ?
MóJ GoLFiK
ZAPRASZAM NA ZAKUPY : http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20870632" onclick="window.open(this.href);return false;
ZAPRASZAM NA ZAKUPY : http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20870632" onclick="window.open(this.href);return false;
k0nr4d a jesteś tego pewien?k0nr4d pisze:Instalacja jest na pewno pociągnięta, kwestia tylko, gdzie jest ukryta kostka podłączeniowa.
Bo ja np. nie mam pociągniętej instalacji ani do tylnych boczków, ani do słupków.
Co więcej to w kostce głośnikowej ISO mam wpięte tylko 4 kable od przednich głośników.
Fabrycznie mój Golf miał założone radio Beta i stąd tylko 2 głośniki (w zasadzie 4 => 2 woofery i 2 tweetery).
Pamiętaj, że kolega grzesoko ma MK4, a nie MK2, więc już z czasów, gdzie robiło się bardziej dbając o koszta.k0nr4d pisze:Nigdy nie ma tak, że masz pociągnięte kable głośnikowe do samych drzwi. Gdzieś w słupku, w progu albo gdzieś jest ukryta kostka, gdzie podłączasz kable, które puszczasz do drzwi.
grzesoko wg mnie można to sprawdzić po kodach wyposażenia z wlepy w bagażniku/książce serwisowej.grzesoko pisze:Zastanawiam sie czy mozna sprawdzic bez rozbierania czy mam w swoim autku (golf IV variant 2003r) pociagnieta instalacje do tylnych glosnikow.
Jeśli po kodach wyjdzie Ci, że masz radio Beta to nie masz instalacji pociągniętej do tyłu i musisz ją pociągnąć sam. Jeśli natomiast masz radio Gamma to kable masz, a najprawdopodobniej ktoś je odpiął bądź wyjął głośniki.
Sprawdź też w głośnikowej kostce ISO ile kabli w niej masz. Jeśli 4 to musisz ciągnąć od samej kostki, jeśli 8 to zdejmij boczek i sprawdź czy są kable, a jeśli nie to niestety musisz ich szukać w międzyczasie.
Ostatnio zmieniony pt sty 01, 2010 23:57 przez Kamel, łącznie zmieniany 1 raz.
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .
- k0nr4d
- _
- Auto: GSXR/A8
- Silnik: R4V8
- Kontakt:
Jesteś pewien, że te dwie zewnętrzne pary są od przednich głośników? Na 100% nie, bo tweeter jest spięty równolegle z wooferem, po drugie jak możesz mieć sygnał na zewnętrznych parach kabli w kostce, skoro masz radio Beta? Musi być gdzieś ukryta kostka do tylnych głośników, a najprościej sprawdzić to wychodząc po dwóch parach zewnętrznych kabli w kostce i patrzeć dokąd one idą. Może jest tak, jak było właśnie w mk2, że kostka tylnych głośników jest po prawej stronie pod deską rozdzielczą.Kamel pisze:Co więcej to w kostce głośnikowej ISO mam wpięte tylko 4 kable od przednich głośników.
k0nr4d ale ja nie mówiłem, że mam kable w zewnętrznych pinachk0nr4d pisze:Jesteś pewien, że te dwie zewnętrzne pary są od przednich głośników? Na 100% nie, bo tweeter jest spięty równolegle z wooferem, po drugie jak możesz mieć sygnał na zewnętrznych parach kabli w kostce, skoro masz radio Beta? Musi być gdzieś ukryta kostka do tylnych głośników, a najprościej sprawdzić to wychodząc po dwóch parach zewnętrznych kabli w kostce i patrzeć dokąd one idą. Może jest tak, jak było właśnie w mk2, że kostka tylnych głośników jest po prawej stronie pod deską rozdzielczą.
Mam tylko 4 kable, a nie 8 Chodziło mi o pojedyncze piny i pojedyncze kable, a nie podwójne już do głośników
Tak więc w MK4 na 100% nie jest tak jak w MK2. W MK2 owszem, miałem z kostki ISO 8 kabli, z czego 4 szły do przednich głośników, a 4 zamiast na sam tył kończyły się kostką pod deską.
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .
Ewentualnie będzie musiał dokupić same końcówki i dorobić sobie instalację do tylnych głośnikówk0nr4d pisze:Skoro tak, to kolegę grzesoko czeka kupno kostki ISO z 8 kablami, lub dołożenie 4 do swojej i kabel głośnikowy, żeby pociągnąć do drzwi
Niestety - jak pisałem - w nowszych samochodach patrzyli na koszta i na czym można przyciąć i robili to nawet na głupich kabelkach..
Wybaczcie odgrzanie kotleta, właśnie nabyłem Golfika z kodem 8RE w książce serwisowej, w/g rozpiski to 4 głośniki pasywne... Ale! według http://www.milowice.net/node/211" onclick="window.open(this.href);return false; kod 8RD oznacza dwa głośniki pasywne... czyli co? Mono czy tylko basowe/szerokopasmowe? Znowu według http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/kody-wyposazenia/" onclick="window.open(this.href);return false; kod 8RG oznacza 2 głośniki pasywne i 2 tweetery! Więc jak to jest? grzesoko, jak było u Ciebie?
- k0nr4d
- _
- Auto: GSXR/A8
- Silnik: R4V8
- Kontakt:
Kwestia interpretacji. 8RD oznacza zestaw stereo na przód.
Zestaw stereo, ale chyba bez tweeterów, skoro inne kody je uwzględniają...