gdzie jest odma w 1.4 ABD?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
gdzie jest odma w 1.4 ABD?
witam
przeszukałem forum, wiem ze było juz o tym sporo ale tego co potrzebuje konkretnie
wywaliło mi olej przez simering przy wale i przez korek
prawdopodobnie przyczyną jest zapchana odma
moze mi ktoś dokładnie powiedziec gdzie jest odma w mk3 1.4 ABD i jak ją przeczyścic? moze fotki jak by ktoś miał
i jeszcze czy bede musiał simering wymieniac?
przeszukałem forum, wiem ze było juz o tym sporo ale tego co potrzebuje konkretnie
wywaliło mi olej przez simering przy wale i przez korek
prawdopodobnie przyczyną jest zapchana odma
moze mi ktoś dokładnie powiedziec gdzie jest odma w mk3 1.4 ABD i jak ją przeczyścic? moze fotki jak by ktoś miał
i jeszcze czy bede musiał simering wymieniac?
-
- Ma gadane
Re: gdzie jest odma w 1.4 ABD?
jestes pewny ze leje przez simering ?? a nie przez bagnet i cieknie na dół ja miałem taki przypadek w 1.3 i terz myslałem ze to simering ale ciekło tylko przez bagnet odme masz z tyłu silnika taka pucha
ponieważ nie dysponuję zdjęciem silnika 1,4 ABD to wytłumaczę może jak znaleźć - odma to odpowietrzenie skrzyni korboewej i ewentualnie klawiatury - połączenie wężykami - w niektórych silnikach część to "wężę-rury" plastikowe. Połącznoe są tak - od bloku silnika - mniej więcej pomiędzy 3 i 4 cylindrem tuż powyżej dolnej krawędzi bloku (czyli połączenia z miską olejową) wychodzi taki "grzubek - uwypuklenie do którego zapinana (rura plastikowa) lub nakładany jest węzyk idący do góry w kierunku klawaiatury - tu się rozdwaja i idzie do klawiatury i do filtra powietrza lub pomiedzy filtr powietrza a kolektor tj na rurę łaczącą. Piszę z wyobraźni - bo jak mówię a raczej piszę nie mam zdjęcia a dawno przy tym silniku nie stałem.
[ Dodano: Wto Mar 07, 2006 7:54 pm ]
po wyczyszczeniu odmy umyj silnik w miejscu wycieku. I kontroluj - w tym roku - z tego co rozmawiałem z forumowiczami wystarczyło wyczyszczenie odmy i umycie celem sprawdzenia.
[ Dodano: Wto Mar 07, 2006 7:54 pm ]
po wyczyszczeniu odmy umyj silnik w miejscu wycieku. I kontroluj - w tym roku - z tego co rozmawiałem z forumowiczami wystarczyło wyczyszczenie odmy i umycie celem sprawdzenia.
- Kuntekinte
- Użytkownik
- Kontakt:
to nie moje zdjęcie ale ułatwiam
nie bić proszę
[ Dodano: Wto Mar 07, 2006 8:19 pm ]
ten wężyk "to też" to odpowietrzenie klawiatury, gruszka to odma + wąż odpowietrzający. czyść i przeglądaj całość - żadnych półśrodków
[ Dodano: Wto Mar 07, 2006 8:19 pm ]
ten wężyk "to też" to odpowietrzenie klawiatury, gruszka to odma + wąż odpowietrzający. czyść i przeglądaj całość - żadnych półśrodków
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
dzięki chłopaki
a dojde do tej odmy bez kanału i specjalistycznych narzędzi?
i czy ten plastik sie jakoś odkręca? wypina?
a przez bagnet raczej mi nie wywaliło bo jest czysty od góry
choć było juz ciemno jak to sie stało i dopiero jutro dokładnie zobacze
myślicie ze mogła byc tez inna przyczyna wywalenia oleju?
wyciekło troche przez korek a reszta w okolocy paska rozrządu, ale gdzie dokładnie nie powiem bo wszystko jest zachlapane
i ile moze kosztowac wymiana +częsci jeśli byłby to simering na wałku (tym na dole)
a dojde do tej odmy bez kanału i specjalistycznych narzędzi?
i czy ten plastik sie jakoś odkręca? wypina?
a przez bagnet raczej mi nie wywaliło bo jest czysty od góry
choć było juz ciemno jak to sie stało i dopiero jutro dokładnie zobacze
myślicie ze mogła byc tez inna przyczyna wywalenia oleju?
wyciekło troche przez korek a reszta w okolocy paska rozrządu, ale gdzie dokładnie nie powiem bo wszystko jest zachlapane
i ile moze kosztowac wymiana +częsci jeśli byłby to simering na wałku (tym na dole)
a jak ją zdejme to zaden olej nie wyleci?
i jeszcze czy ta uszczelka przy odmie to taka jednorazowa? czy moge ją ponownie załozyc?
dzis w dzien zajrzałem do autka
dolałem olej bo było juz tylko 1,5 litra
odpaliłem i całe szczęscie pracuje normalnie a nawet jeszcze lepiej (równiej i ciszej) bo troche kilometrów zrobiłem na tych resztkach oleju
w sobote moze sam wyczyszcze odme
a w poniedziałek i tak odstawiam autko na warsztat, wymienie dwa simeringi , dwie uszczelki, olej i filtr oleju, no i oczywiście czyszczenie silnika i komory bo wszystko zachlapane
i jeszcze czy ta uszczelka przy odmie to taka jednorazowa? czy moge ją ponownie załozyc?
dzis w dzien zajrzałem do autka
dolałem olej bo było juz tylko 1,5 litra
odpaliłem i całe szczęscie pracuje normalnie a nawet jeszcze lepiej (równiej i ciszej) bo troche kilometrów zrobiłem na tych resztkach oleju
w sobote moze sam wyczyszcze odme
a w poniedziałek i tak odstawiam autko na warsztat, wymienie dwa simeringi , dwie uszczelki, olej i filtr oleju, no i oczywiście czyszczenie silnika i komory bo wszystko zachlapane