Ustawienie rozrządu 1.8 RP
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
sorki ze odkopuje temat ale powiedzcie mi czy po tym co napisze dobrze mam rozrzad ustawiony: pokrywa mi sie znaczek OT na kole zebatym wałka ze znaczkiem OT na gornej obudowie rozrzadu, w tym samym momecie pokrywa sie wyciecie na kole pasowym ze strzalka na dolnej obudowie rozrzadu, oraz naciecie na kole zamachowym jest rowniutko na srodku otworu na skrzyni. Tzn ze mam dobrze ustawiony rozrzad ? To sprawdzalem na wylaczonym silniku rzEcz jasna. Jak odpale auto i na zagrzanym silniku sprawdzam lampa stroboskopowa BEZ MOZLIWOSCI REGULACJI czy to naciecie na kole pasowym sie zgadza ze strzalka na obudowie i sie zgadza. Jest idealnie rowno. Jak dodam mu gazu to to wyciecie cofa sie w lewa strone [ w strone kabiny ] jakies 1,5 cm. Rozrzad tu nie byl ustawiany przezemnie ale wydaje mi sie ze cos jest nie tak. Moj silnik to AAM. Na kole zamachowym mem jedno naciecie i dwa takie nadlewy prostokatne jak tu bylo pokazane na zdjeciu w tym watku: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=172867
[ Dodano: 31 Gru 2009 01:15 ]
Moj silnik to 1,8 AAM
[ Dodano: 31 Gru 2009 01:15 ]
Moj silnik to 1,8 AAM
eSsssssssssss :))))
Lipek81, task zgadza sie, mialem zle zaplon ustawiony.
guti, jest. Na kole zamachowym sa dwa wyciecia, duze i male. male jest do ustawiania rozrzadu a duze jest do ustawiania zaplonu. I to duze wyciecie jest juz przesuniete o te 6stopni i do niegho sie ustawia, co wyczytalem dzisiaj rano, a przy ustawianiu wczesniej sugerowalem sie tym malym wycieciem dlatego zawsze mi sie pokrywalo wszystko.
guti, jest. Na kole zamachowym sa dwa wyciecia, duze i male. male jest do ustawiania rozrzadu a duze jest do ustawiania zaplonu. I to duze wyciecie jest juz przesuniete o te 6stopni i do niegho sie ustawia, co wyczytalem dzisiaj rano, a przy ustawianiu wczesniej sugerowalem sie tym malym wycieciem dlatego zawsze mi sie pokrywalo wszystko.
Ostatnio zmieniony czw gru 31, 2009 12:16 przez Y@RO, łącznie zmieniany 1 raz.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
to małe to po prostu zero, czyli martwy punkt, gmp.Y@RO pisze:guti, jest. Na kole zamachowym sa dwa wyciecia, duze i male. male jest do ustawiania rozrzadu a duze jest do ustawiania zaplonu. I to duze wyciecie jest juz przesuniete o te 6stopni i do niegho sie ustawia, co wyczytalem dzisiaj rano, a przy ustawianiu wczesniej sugerowalem sie tym malym wycieciem dlatego zawsze mi sie pokrywalo wszystko.
pisałem o tym stronę wcześniej.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
- na kole pasowym ne ma, to fakt. Dlatego, jak Y@RO napisał:guti pisze:Lipek81, w mk III nie ma znaku do wyprzedzenia...
- skoro nacięcie na kole pasowym się pokrywa ze znakiem, to znaczy, że wyprzedzenie zapłonu równe jest 0st. Nigdzie nie napisałem, ze na kole pasowym jest znak do ustawiania zapłonu.Y@RO pisze:naciecie na kole pasowym sie zgadza ze strzalka na obudowie i sie zgadza
Ustawianie zapłonu na znak na kole zamachowym teoretycznie powinno być ok, ale jak już wcześniej było pisane na forum - koło zamachowe może być założone w nieprawidłowej pozycji i wtedy znaki na nim mają się nijak do rzeczywistego ustawienia silnika. Sam u siebie mam tak, że znaki na kole zamachowym nie odpowiadają rzeczywistości. Znak na kole pasowym jest teoretycznie najpewniejszy - nie ma możliwości innego założenia kola pasowego. Ale ostatnio i w niego zaczynam wątpić - niedawno miałem dwa kola pasowe, oba od silników 1.6 z mkII - i znak na nich był w innym miejscu - jakieś 5mm przesunięty...
Lipek81, owszem, kolo zamachowe moze byc zle zalozone, ale przypuscmy ze jest. A to co wczesniej pisalem ze pokrywaja mi sie wszystkie znaki to wlasnie pokrywaly sie do ustawiania rozrzadu o czym NIE wiedzialem. Teraz juz wiem .. i zaplon zostal ustawiony z wyprzedzeniem tych 6stopni, co sie okazalo te 6stopni to jest DUZE naciecie na kole zamachowym. Mozliwe tez ze nie we wszystkich mkIII to jest. U mnie akurat bylo
problem taki sam jak mają wszyscy...
Czyli kropka na górnym kole od wałka rozrządu ma być na znaku OT czy ma się pokrywać z dołem pokrywy zaworów? Bo nie wiem do którego ustawiać.
A na kole pasowym nacięcie z wału ma się spotkać z nacięciem na pompie ?
I wtedy rozrząd jest ok ?
Bo ja już zupełnie zgłupiałem po przeczytaniu tych wypowiedzi...
Niech ktoś wreszcie napisze co, gdzie jak a najlepiej foto
Wtedy będize dla niego wieeelki browar
Czyli kropka na górnym kole od wałka rozrządu ma być na znaku OT czy ma się pokrywać z dołem pokrywy zaworów? Bo nie wiem do którego ustawiać.
A na kole pasowym nacięcie z wału ma się spotkać z nacięciem na pompie ?
I wtedy rozrząd jest ok ?
Bo ja już zupełnie zgłupiałem po przeczytaniu tych wypowiedzi...
Niech ktoś wreszcie napisze co, gdzie jak a najlepiej foto
Wtedy będize dla niego wieeelki browar
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Jeżeli masz plastikową pokrywę rozrządu, to masz ustawić wałek rozrządu na OT, a jak masz blaszaną, to nie masz znaku OT na osłonie i wtedy ustawiasz do głowicy.
Znak na kole pasowym wału ma się natomiast pokryć ze znakiem na pokrywie rozrządu. Znak na kole wałka pośredniego ma się spotkać ze znakiem na kole wału. Zakładasz pasek, ustawiasz zapłon i ok.
Znak na kole pasowym wału ma się natomiast pokryć ze znakiem na pokrywie rozrządu. Znak na kole wałka pośredniego ma się spotkać ze znakiem na kole wału. Zakładasz pasek, ustawiasz zapłon i ok.
- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.