[mk2]Linka sprzęgła - zapinka

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Pinhead
Forum Master
Forum Master

[mk2]Linka sprzęgła - zapinka

Post autor: Pinhead » pn mar 06, 2006 20:37

Witam

Już dwa razy zerwała mi się linka sprzęgła w przeciągu 4 miesięcy :grrr: Obecnie już mam założoną nową linke ale wydaje ona wkurzające odgłosy. Przy wciskaniu przęgła skrzypi. Chciał bym popsikać nieco WD40 albo olejem przy pedałach ale nie bardzo wiem jak dostać się do mocowania linki sprzęgła od strony pedałów. Rozebrałem plastik pod kierownicą ale nie ma tędy za bardzo dojścia. Będe wdzięczny jak ktoś opisze którą drogą się do tego dostać bo mnie te skrzypienie do nerwicy doprowadzi :crazy:
Ostatnio zmieniony wt mar 07, 2006 22:14 przez Pinhead, łącznie zmieniany 1 raz.

=-Pinhead-=

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » pn mar 06, 2006 22:15

Pinhead pisze:dwa razy zerwała mi się linka sprzęgła w przeciągu 4 miesięcy
Co było powodem drugiego zerwania,jakas kiepska podróbka to była?Od strony pedałów linka sprzęgła jest zaczepiona na haczyk pedału sprzęgła u gory,a pancerz linki opiera się w tulejce wspawanej w przegrodę między silnikiem a kabiną.O ile więc linka jest stalowa bez powłoki z tworzywa, to należałoby ją wyjąć i dokładnie posmarowa z obu stron.A jeżel nie masz warunków żeby ją wyciągać, to kup dobry smar w spreju z rurką( nie WD 40 bo to odrdzewiacz, tylko gęsty smar!)zdejmij osłonę pedałów i wsadzając rurkę tam grzei linka wchodzi w pancerz wpuść nieco,ponaciskaj,znowu wpuść i znowu ponaciskaj,aż ci sie znudzi...

Awatar użytkownika
Pinhead
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pinhead » wt mar 07, 2006 00:00

Nie mam pojęcia dlaczego strzeliła. To była nowa linka bez samoregulatora za około 80zł. Strzeliła przy pedałach. Co do dojścia do zaczepu linki to mam rozumieć że jedyna droga do niego to ściągając plastik pod kierownicą ? Konkretnie ten który idzie od pedałów do góry i jakoś tam wczoługując się przy pedały da się dojść do końcówki linki ?

=-Pinhead-=

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Goofi » wt mar 07, 2006 00:28

Ostatnio mi wymieniali linke na ta, co mialem bo kupilem zla a odpowiedniej nie mieli :( i rzeczywiscie grzebali na gorze od strony komory silnika, ale tez od strony pedalow bo bylo tam rozebrane bo przy kolumnie mi robili.
Przymierzam sie do samodzielnej wymiany linki i tez nie za bardzo wiem jak od strony pedalow ja zdjac a tym bardziej potem zalozyc.

Jak spowrotem zakladali mi stara, to gosc nalal troche oleju silnikowego i skrzypienie ustalo na jeden dzien, wiec nie warto ;)

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » wt mar 07, 2006 14:01

hej.zeby odczepic linke od pedalow musisz pierw odczepic przy skrzyni.linka przy pedalach jest na chaczyku tylko.raczej ci sie nie uda odczepic bez odchaczenia przy skrzyni.ja smarowalem olejem nie wd40 dlamnie wd niema takich wlasciwosci SMARUJACYCH jak olej.a linka ci peka czy oczko co jest przy pedalach,mi 2 razy te oczko peklo choc mialem metalowe potem kupilem z oczkiem plastylowym i rok juz smigam.zycze powodzenia przy smarowaniu OLEJEM(ZA POMOCA STRZYKAWKI NAJLEPIEJ)I NIE KUPUJ BEZ REGULACJI

Awatar użytkownika
Pinhead
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pinhead » wt mar 07, 2006 14:18

A jak dojść do zapięcia od strony pedałów ?

=-Pinhead-=

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » wt mar 07, 2006 14:28

musisz odkrecic ta oslone plastykowa co masz nad nogami.opadnie ci razem ze schowkiem co masz przy prawym kolanie i kieszenia na bezpieczniki.to jest chyba5-6 wkretow.potem jak nadusisz na sprzeglo to zobaczysz nad pedalami linke wez najwyzej lampke bo pewnie tam ciemno bedzie.

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » wt mar 07, 2006 21:31

THX za punkta ;)

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » wt mar 07, 2006 21:40