Cały czas pobiera gorące powietrze
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Cały czas pobiera gorące powietrze
Witam, mam golfa silnik 1.6 AEE i taki problem że cały czas pobiera gorące powietrze do filtra powietrza przez tą harmonijkową rurę, co z tym zrobić bo na razie jeżdżę bez tej rurki ale w zimie wolniej się silnik nagrzewa przez to. Da się jakoś to naprawić bo tam chyba jest jakaś klapka w tej plastikowej rurze dolotowej ale nie wiem nie zamyka się czy jak?
- świecianin
- Nowicjusz
- PAPAYOS
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ja w swoim AEE całe to ustrojstwo wywaliłem przy samej du ie... (czyli samym filtrze) i cały czas ssie zimne powietrze. To jakaś bujda na resorach że jak ssie ciepłe powietrze to się silnik szybciej nagrzewa ja nie widzę żadnej różnicy...
Pozdrawiam
PAPAYOS
Pozdrawiam
PAPAYOS
https://www.facebook.com/pages/Cthulhu/369766173200313
- Paweł Marek
- V.I.P.
- PAPAYOS
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Wywal całe to ustrojstwo... Ja zauważyłem, że w zime auto ma lepsze osiągi, ma większą moc... Bo ssie zimne powietrze które jak wpada do rogrzanych cylindrów zwiększa swą objętość (coś jak w turbodoładowaniu).
Ja jestem zadowolony z takiej decyzji...
Pozdrawiam
PAPAYOS
Ja jestem zadowolony z takiej decyzji...
Pozdrawiam
PAPAYOS
https://www.facebook.com/pages/Cthulhu/369766173200313
miś fazi i pozostali: przy aee podciśnienie nie steruje dopływem powietrza do filtra ciepłe/zimne. Robi to termostacik ukryty w rurce dolotowej, który uchyla klapkę w jedną bądź drugą stronę. Tak jak PAPAYOS pisze - wywalic całkiem albo zrobić tylko zimne. Może nie tak optymistycznie że od razu moc jakaśtam wzrośnie jak w doładowaniu, ale poprawę da się odczuć.