MKIV mały problem?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

luk99
Użytkownik
Użytkownik

MKIV mały problem?

Post autor: luk99 » ndz mar 05, 2006 12:59

1. Mam pytanie czy zdarzylo sie komus np. rano jak odpalil samochod ze podczas pierwszej minuty jak rusza samochodem to jest cos takiego ze dławi sie ? (bardzo rzadko ale zdarza sie)

2. Druga sprawa to np. jak zgasnie sobie i probojac go odpalac bez przekreczemoa kluczyka na pozycje "O" tylko odrazu z pozycji "1" mruga 2-3 razy kontrola od ręcznego i bzyczy sobie, pozniej odpala :) miejwiecej cos takiego :)

Awatar użytkownika
ksionc
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ksionc » ndz mar 05, 2006 22:15

bardzo ciekawe zjawisko, hmmm chyba cos sie mu ten tego po...przestawialo. moze diagnostyka?

Mody mode on in one point najn ti di aj endzajn

Awatar użytkownika
regitmc
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: regitmc » ndz mar 05, 2006 23:20

No dławienie to może być normalna rzecz, bo prawi każdy samochód zaraz po uruchomieniu czasami miena takie napady. Silnik nie jest rozgrzany, olej też i troche ciężej kręci, pozatym niskie temperatury też mają na to wpływ. Zanieczyszczony filtr paliwa też może się dawać we znaki, a w naszym cudownym kraju to niewiemy co tankujemy. Co do tych drugich objawów to pierwszy raz się z tym spotkałem. Nie próbowałem u siebie jeszcze, ale racze bez przekręcenia w pozycję zero nie odpale samochodu. Może ktoś próbował u ciebie na siłę przekręcić kluczyk i coś się połamało w stacyjce?

[b] >>> www.4tun.vel.pl <<< [/b]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1114182#1114182][b] >>> MkIV by regitmc <<< [/b][/url]

luk99
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: luk99 » ndz mar 05, 2006 23:59

Nie nie nic sie nie połamało :)

Miałem 2 razy taki przypadek (wiec bardzo bardzo bardzo rzadko) ostatnio i moze 3-4 miechy temu. Ze np. jadąc po górke wiadomo np. za mało gazu,zły bieg, baadz np. rano zamuli i zgasł. (wtedy przekrecza sie kluczyc na 0 i znow odpala ). Jednak ze nie przekrecam na 0 tylko odrazu 1 i start i własnie takie cos zaobserwowałem (tez rzadko mozna z odpalic z 1, tylko te 2 przypadki) W niczym to nie przeszkadza , nic nie jest uszkodzone , wszystko chodzi cacy. Tylko co to zjawisko to mnie interesuje :) myslalem ze to oznaka czegos i ktos sie orentuje :) zobaczymy :)
dzieki
Ostatnio zmieniony pn mar 06, 2006 00:03 przez luk99, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
regitmc
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: regitmc » pn mar 06, 2006 10:58

No ale pamiętaj jak samochód zgaśnie ci w trakcie jazdy to napierw zatrzymaj go a dopiero później ponownie odpalaj. Ponowne odpalanie (przekręcenie kluczyka) w trakcie toczenia się samochodu może grozić uszkodzeniem rozrusznika lub zablokowaniem kierownicy, co w konsekwencji może doprowadzić do wypadku. Moja znajoma miała własnie taki przypadek i to w dodatku na wiadukcie, przekręciał kluczyk, zablokowała się jej kierownica i zatrzymała się dopuiero na barierkach ochronnych. Wszystko zakończyło się tylko na naprawie blacharki, ale o wypadek nie trudno w takiej sytuacji.....

[b] >>> www.4tun.vel.pl <<< [/b]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1114182#1114182][b] >>> MkIV by regitmc <<< [/b][/url]

Awatar użytkownika
ksionc
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ksionc » pn mar 06, 2006 11:36

no wlasnie, kiera sie blokuje i nie dziala wspomaganie hamulcow. to masz jakas magiczna stacyje, u mnie takie cuda chyba ie sa mozliwe a moze jeszcze nie poznalem wszystich mozliwosci golfa? mk4 coraz czesciej zaskakuja nowinkami technicznymi i niekonwencjonalnymi rozwiazaniami :grin:

Mody mode on in one point najn ti di aj endzajn

luk99
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: luk99 » pn mar 06, 2006 18:42

No to co piszesz to oczywista sprawa :) ale on zawsze zgasł i stanoł w takich 2 przypadkach co mialem :) (prefkosci w granicy 10km/h to były).
Pierwszy raz troche sie przestarszylem kontrola mruga pozniej bzyczek :) za drugim juz mi nie robi :)

Aha stacyjna działa w 100% tak jak w kazdym innym golfie , tylko te 2 przypadki wyjatkowe :)

pozdro :pub:

[ Dodano: Wto Mar 07, 2006 15:12 ]
Wkradł sie mały bład to nie (P) kontrolka ......tylko kontrolka (!)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”