co o tym myślicie?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
KrzychuKrzys pisze:Kolega ma Mercedesa 3.0 TD i chciałby zrobić go na 270 - 300KM.
Padło założenie żeby auto nie było ospałe na niskich obrotach więc powstał pomysł zrobienie instalacji na dwóch turbinach.
Jedna opcja to Biturbo - wielkie K16 Merca Atego + Garret T3.
T3 w takim silniku powinno się pompować swoje od 1600 RPM i to by było fajne. Problem w tym jak wygląda budowa takiej instalacji? Sprężarki mogłyby być napędzane jednocześnie i zdałoby to egzamin? Czy trzeba by było budować jakiś system kanałów odcinający większą turbinę? Wie ktoś jak taka instalacja wygląda?
Druga opcja to Twin Turbo. Dwie fabryczne sprężareczki... startowałyby od podobnych obrotów co seria i nie byłoby problemów z lagiem. Pytanie tylko czy takie dwie sprężarki w układzie równoległym dałyby radę napompować na 270 - 300 KM?
Jeżeli liczyć by ich sprawność indywidualnie to myślę że każda z osobna była by w stanie zrobić w silniku 1.5TD 135 - 150KM.
Ale jak to będzie w 3.0 TD? Silnik jest rzędowy a nie widlasty dlatego będą musiałby być instalowane pod jednym kolektorem. Wiadomo że kolektor zrobi się tak żeby każda turbina miała swoje 3 cylindry i dopiero potem zejdzie się to w całość 3" ale czy przy wyższych obrotach napompuje to tyle ciśnienia ile trzeba?
Macie jakieś zdanie / doświadczenie ? Piszcie co wiecie i co sądzicie.. może być nawet czyste teoretyzowania, każda opinia się liczy
Nie bardzo widzę o co chodzi z tym kolektorem dolotowym. Popraw trochę ten obrazek albo uzupełnij o opis.morfeusz86r pisze:grzegorzp, ja nie mówię że będę robił biturbo tylko się pytam co o tym myślicie,
czy ma prawo zadziałać mój układ
Nie jest to coś na kształt bmw a raczej 'swojski' układ biturbo - rozkminiony na warsztatowe warunki, prosty i nieskomplikowany systemik.t0mal pisze:KrzychuKrzys, To jest coś na kształt biturbo bmw, wrzucałem schemat.
a jak przyjdzie wiosna i okaże się, że jednak powstanie działający dwuturbinowy układ doładowania, to ile tych dolarów dajesz ?grzegorzp pisze:ja myślę, że to wszystko farmazony i stawiam dolary przeciw orzechom, że żaden z was nie zrobi takiego projektu, a powód jest prosty, zbyt duże skomplikowanie konstrukcji.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości