Mocne uderzenie, katalizator

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Tomasz75
Nowicjusz
Nowicjusz

Mocne uderzenie, katalizator

Post autor: Tomasz75 » pt gru 25, 2009 17:20

Dzień dobry Państwu

Mój samochód to Golf IV, 1.6, 105 KM, 16 V

W czasie remontu drogi dojazdowej do domu wpadłem w dziurę urywając tłumik, dodatkowo w salonie po przeglądzie powiedziano mi, że jest opadnięty katalizator (słychać metaliczny odgłos podczas jazdy). Stało się tak z powodu tego, że firma, która wykonywała remont drogi zostawiła niezabezpieczony teren na okres siedmiu miesięcy.

- niestety ubezpieczyciel twierdzi, że uszkodzony katalizator nie jest powiązany z tym, że mocno uderzyłem o wystające kamienie z drogi.

- dodatkowo firma, która wykonywała remont, nie chce się przyznać do zostawienia dojazdu w stanie nie nadającym się przejechać .

W związku z tym mam dwa pytania:

1. Czy po przejechaniu 30 000 km (samochód kupiłem w salonie) mógł rozpaść się katalizator sam z siebie? Samochód jest wykorzystywany w sposób delikatny.

2. Co mogę teraz zrobić? Niestety nie mam dowodów w postaci np zdjęć rozkopanego dojazdu.

Z góry dziękuję za odpowiedź
Ostatnio zmieniony pt gru 25, 2009 17:23 przez Tomasz75, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Post autor: italiano_83 » pt gru 25, 2009 17:27

Tomasz75 pisze:1. Czy po przejechaniu 30 000 km (samochód kupiłem w salonie) mógł rozpaść się katalizator sam z siebie?
sam z siebie raczej nie :chytry: Aby popękał wkład to trzeba go, albo mechanicznie uszkodzić-uderzenie- zgniecenie itp.. lub termicznie- czyli np. rozgrzanym katalizatorem wjechać w wodę, ale to by musiało być naprawdę mocne zanurzenie, bo ile razy się przez kałuże przejeżdża i nic się nie dzieje.. lub wada fabryczna- ale to jest raczej nie do udowodnienia ...

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic Obrazek

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm

Ducati Monster 696+

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”