[mk3] problem z elektryka- elszyby
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk3] problem z elektryka- elszyby
Witam. Padly mi elektryczne szyby i lusterka. Szyby dzialaja przy otwartych drzwiach kierowcy, jak zamkne od razu przestaja chodzic. lusterka ne dzialaja wcale. bezpieczniki sa dobre. Ogladalem przewody w tej gumie pomiedzy drzwiami i blotnikiem i nic tam zlego nie widac. jakies inne pomysly?
Aha i to ze szyby przestja dzialac nie zalezy od pozycji otwarcia drzwi tylko od wcisniecia lubnie tego przelacznika oswietlenia wewnetrznego.
Aha i to ze szyby przestja dzialac nie zalezy od pozycji otwarcia drzwi tylko od wcisniecia lubnie tego przelacznika oswietlenia wewnetrznego.
Zobacz czy jak otworzysz dżwi i szybki działają i naciśnij czujnik który odpowiada za włączenie ,wyłaczenie światła wew. jeżeli szyby przestaną działać przy wciśnięciu tego czujnika , to masz brak masy która idzie do szyb i regulacji lusterek .Czasami w gniazdach podłączeniowych w słupkach piewszych potrafi się zaśniedzieć któryś ze styków , musisz je odkręcić i przeczyścić .
Chyba wlasnie tak jest. Jak drzwi otwarte i szybki dzialaja i nawet w trakcie ich opuszczania nacisne ten przycisk od swiatelka wewn to szyby od razu sie zatrzymuja. No a lusterka nigdy nie dzialaja.miomio1 pisze:Zobacz czy jak otworzysz dżwi i szybki działają i naciśnij czujnik który odpowiada za włączenie ,wyłaczenie światła wew. jeżeli szyby przestaną działać przy wciśnięciu tego czujnika , to masz brak masy która idzie do szyb i regulacji lusterek .Czasami w gniazdach podłączeniowych w słupkach piewszych potrafi się zaśniedzieć któryś ze styków , musisz je odkręcić i przeczyścić .
Zagladalem do tek kostki w slupku. Czysciutko tam i ni wygladalo zeby cokolwiek bylo zasniedziale. Ale jesli to obstawiacie to jeszcze tam zajrze tylko czy zasniedziala kostka w jednych drzwiach ynieruchamialby wszystkie 4 szyby??? W pozostalych drzwiach tez nie dziala niezaleznie ktorym wlacznikiem bym probowal.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Dziwna sprawa. Bezpiecznik 14 jest wspólnym dla szyb, lusterek i jeszcze światła wstecznego - do sprawdzenia. Potem jednak sprawdziłbym czy kable masowe w idące od kostki drzwiowej do złącza mocowanego do blachy (trzeba zdjąć osłonę słupka drzwi) są w porządku. Jest jeszcze jeden bezpiecznik od szyb (stały plus), umieszczony gdzieś ponad skrzynką, nie w głównym rzędzie u dołu, ale on nie ma nic do lusterek. Więc dla mnie albo bezpiecznik 14, albo brak odpowiedniej masy. Można by ją jeszcze sprawdzić inaczej na początek: odkręcić kostkę przy drzwiach, i sprawdzać miernikiem czy jest masa na wszystkich pinach do ktorych dochodzą kable brązowe(sprawdzać w słupku a nie na kostce z harmonijki).
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Wlasnie. Wstecznego tez nie mam! Dzis sprawdze bezpiecznik. Niedawno mi sie przepalal bezpiecznik od wstecznego i go wymienialem ale nie wiedzialem, ze on jest tez od szyb. Tylko czy jesli to by byl bezpiecznik to by byly takie objawy, ze szyby czasem dzialaja? tzn dopoki nie wcisne tego przelacznika od swiatelka wewnetrznego.
Sprawdze bezpiecznik. Ale przy okazji to bym sie chętnie dowiedział jak to miernikiem posprawdzac. Wlasnie kupilem taki prosty miernik ale szczerzemowiac nie bardzo wiem jak go uzyc wlasciwie. Moze przy tej okazji bym sie nauczyl wiec gdyby ktos mial chwile czasu i cierpliwosci lopatologicznie to wyjasnik np na przykladzie tych moich nieszczesnych szyb to bylbym wdzieczny.
Sprawdze bezpiecznik. Ale przy okazji to bym sie chętnie dowiedział jak to miernikiem posprawdzac. Wlasnie kupilem taki prosty miernik ale szczerzemowiac nie bardzo wiem jak go uzyc wlasciwie. Moze przy tej okazji bym sie nauczyl wiec gdyby ktos mial chwile czasu i cierpliwosci lopatologicznie to wyjasnik np na przykladzie tych moich nieszczesnych szyb to bylbym wdzieczny.
- Paweł Marek
- V.I.P.
u mnie ten bezpiecznik sie przpalał jak miałem zwarcie przyz skrzyni biegów między kablami od włącznika wstecznego i od modulatora licznika.MarcinM pisze:Wstecznego tez nie mam! Dzis sprawdze bezpiecznik.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Ok. To był bezpiecznik przepalony. Teraz wszystko działa pięknie ale podejrzewam, że nie na długo. W końcu z jakiegos powodu się przepalił. Ale na razie jeżdze i działa. Dopoki się znowu nie przepali to nie narzekam.
Niedawno byłem u elektryka. Znalazł mi jakies spięcie w instalacji i wyeliminował. Moze to było to i już się nie będzie przepalał. Zobaczymy. Jedno co mnie niepokoi to to, ze czasem jak wcisne zamykanie szynb to lekko swiatla przygasaja i zaburza sie na moment praca silnika. Nie wiem czy to nie swiadczy o jakims spieciu jednak. Zobaczymy ile wytrzyma bezpiecznik.
Dzięki wszystkim.
Niedawno byłem u elektryka. Znalazł mi jakies spięcie w instalacji i wyeliminował. Moze to było to i już się nie będzie przepalał. Zobaczymy. Jedno co mnie niepokoi to to, ze czasem jak wcisne zamykanie szynb to lekko swiatla przygasaja i zaburza sie na moment praca silnika. Nie wiem czy to nie swiadczy o jakims spieciu jednak. Zobaczymy ile wytrzyma bezpiecznik.
Dzięki wszystkim.
A to ciekawostka. Bezpiecznik przepalony, a szyby czasem dzialaja mimo tegoMarcinM pisze:Ok. To był bezpiecznik przepalony. Teraz wszystko działa pięknie ale podejrzewam, że nie na długo. W końcu z jakiegos powodu się przepalił. Ale na razie jeżdze i działa. Dopoki się znowu nie przepali to nie narzekam.
[img]http://img413.imageshack.us/img413/3990/naklejkalogopodpistt1.jpg[/img] Bye, bye Mk3...