Witam
Z alternatora wychodzi 14.18V a na akumulatorze jest bez obciążenia 13.90V
Czy dobre ładowanie jest?
Alternator
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- PAPAYOS
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Napięcie trzeba mierzyć na klemach akumulatora, przy uruchomionym silniku (bieg jałowy) i przy zapalonych światłach mijania. Napięcie powinno wynisić 13,8-14,4 V. W zasadzie nawet jak jest 13,5 V to też nie ma tragedii. Jak jest inne to trzeba popatrzeć na alternator i regulator napięcia. Może coś się domaga wymiany. Czasami wymiana regulatora i szczotek nie wiele daje, trzeba wtedy zerknąć do mostka prostującego (kilka dużych i małych diód) Można to wymienić, ale koszt całego mostka i wymiana kosztuje sporo więcej jak koszt zakupu alternatora po regeneracji i z gwarancją.
Pozdrawiam
PAPAYOS
Pozdrawiam
PAPAYOS
https://www.facebook.com/pages/Cthulhu/369766173200313
po odpaleniu silnika i po zapaleniu światła wynosi 13.80V a po włączeniu świateł,dmuchawy na 4 biegu,radia wynik wychodzi 13,60V i to jest alternator 90A bo miałem klime wcześniej a mam drugi alternator który jest 65A i to samo jest
a jak byłem u elektryka to mi powiedział że tak jest dobrze a oby dwa alternatory miały regulator napięcia po 14V a zmieniałem na 14,5V i nie ma różnicy:)