gaśnie po nagrzaniu 9A

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
dj241
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

gaśnie po nagrzaniu 9A

Post autor: dj241 » ndz gru 20, 2009 10:55

koledzy mam problem z moim golfem , niedawno zrobiłem w nim swapa z 1.8 8v z digifantem II na 2.0 16v 9A
digifant został z tamtego silnika listwa wtryskowa ,wtryski i regulator ciśnienia paliwa(4bar) z 1.8 20v (z audi a4) . problem pojawia się gdy temperatura cieczy chłodzącej przekroczy pierwsze białe pole na wskaźniku . wtedy silnik schodzi z obrotów po czym gaśnie . podczas jazdy nie da rady ciągnąć . nie wkręca się na obroty . w momencie gdy odepnę wtyczkę z niebieskiego i podepnę 2 czujnik który będzie leżał w chłodnym miejscu , samochód będzie jeździł jakby nigdy nic .
ecu jest w 100% sprawny , przepływka sprawna , czujnik halla wymieniony na nowy , czujni spalania stukowego włożony z 1.8 , nowe przewody zapłonowe , nowe świece , palec kopułka , silniczek krokowy sprawny , dolot szczelny .
co jeszcze sprawdzić ? niema różnicy czy pracuje na benzynie czy na gazie ( sekwencja dream XXI ) czy to może być wina regulatora ciśnienia paliwa ?
czujniki temperatury zmieniane i nic to nie daje .
miał już ktoś z was taki problem?
gdy jeździłem 1.8 z tym digifantem wszystko bylo w porządku poprzedni właściciel 9A twierdzi ze u niego nie było żadnych problemów z silnikiem . on miał u siebie digi I

mój potworek http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=211569

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz gru 20, 2009 12:17

Trochę niejasna sprawa bo poprawa po odpięciu czujnika tempratury wskazuje że mieszanka jest za uboga. Jednak zaczałbym od wymiany regulatora na właściwy do digi czyli 3/2,5 bara. Zrób jeszcze test jazdy z odpietę lambda o ile ja masz bo nie napisałes czy to był PF czy PB

[ Dodano: Nie Gru 20, 2009 11:20 am ]
no i te wtryski z Audi. Po co takie doświadczenia robisz. Masz już pomieszane składowe od 3 różnych silników, i trzeba ieć dużą wiedzę i doswiadczenie żeby wiedziec na ile to bedzie współgrać. Znać wydajnośc itd. Listwę z regulatorem bym założył właściwą nie znając dokjładnie tematu.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
dj241
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dj241 » ndz gru 20, 2009 13:03

co do lambdy to czy odpięta czy podpięta to nic nie zmienia. dalej kuleje jak sie nagrzeje .
gdy odepnę w ogóle wtyczkę z niebieskiego czujnika temp. to nie chce się wkręcać w obroty i nie ciągnie .
poprzedni silnik to był 1P z syncro .
czy po włożeniu wtrysków od tego 1.8 może coś się poprawić ? regulator ciśnienia paliwa będzie wymieniony na taki jak być powinien.

[ Dodano: 26 Gru 2009 16:22 ]
regulator paliwa siedzi 3bar i dalej jest to samo, schodzi z obrotów i gaśnie przy określonej temperaturze

mój potworek http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=211569

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”